Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Oscarový film, obľúbený film Richarda Nixona, film určený na nábor vojakov do armády, symbol boja v studenej vojne, človek by čakal niečo hrdinského a zároveň veľkú manipuláciu a propagandu, toho hrdinstva som sa však nedočkal. Dve časti by tomu prospeli, keby to bolo inak natočené, len toto bolo veľkohubé, plné výrokov, s ktorými absolútne nesúhlasím, taktiež mi je ten chlapík nesympatický a v podstate som sa o jeho živote, ani o jeho vojenskom umení veľa nedozvedel. Je to síce starší film, ale jedná sa o vojenský film, ktorý by mal byť rozumný, toto mi príde odtrhnuté od reality, egocentrické, ozaj manipulatívne pre svoje ciele. Technika neodpovedala skutočnosti, boje vyznievali dosť smiešne, najmä ak po boji niekto vyhlási, že bojovali celú noc a pritom tam bolo len zopár tankov na poli. Neviem do akej miery je táto akože filmová psychologická štúdia Pattona pravdivá, nezažil som ho, nepoznám ho, ale môžem akurát povedať, že som si tento film neužil a nielenže nesúhlasím s jeho konaním, ale na tak dlhý film to mohlo mať normálnejšiu štruktúru. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Perfektní pocta staromileckému vojáku do morku kostí. Scott to zahrál výborně i když bych bral za Pattona herce s kulatějším obličejem, chvíli mi trvalo, než jsem si na něj zvykl. Výborně natočené, výborně zvládnuté. A že ve filmu tak úplně nesedí technika je zrovna v tomhle filmu naprosto irelevantní (ad. komentář od flanker.27). Stopáž 170 minut? Toho si ani nevšimnete. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Já jsem svůj oblíbený generál!“ Oceňuji nezidealizované vykreslení hlavní reální postavy. Generál Patton má na svědomí v rámci vysoké politiky ve válce činy hodné zásluhy, jeho posedlost ve válčení v kombinaci s neustále tvrdě úpřimnou mluvou a nízkým slovníkem ho však výrazně posouvají do roviny značně rozporuplného hrdiny, jehož neutíchající sebestřednost příliš velké sympatie ve mě určitě nevyvolávala. Oceňuji i perfektní technickou stránkou tohoto velkofilmu a rovněž špičkový herecký výkon George C. Scotta v hlavní roli. To jsou 3 důvody pro minimálně 3 pěkné hvězdičky, obávám se, že tímhle jsem však vyčerpal většinu toho, co bylo pro mě na filmovém Generálovi Pattonovi pozitivní. Válečným filmům se určitě nevyhýbám, ale osobně mám raději ty, které se zaměřují na osudy lidí, než vysokou politiku, válečné operace a střelby na frontě. I na životopisné filmy o zajímavých osobnostech se rád podívám, ale i přes to zdařilé ztvárnění šel celý osud Pattonův často mimo mě. Od tohoto filmu jsem očekával velký zážitek a už dlouho jsem si ho odkládal tak trochu na speciální příležitost, bohužel moc mě neoslovil, prodívat se 3 hodinami válečného velkofilmu plného dlouhých bojových scén bylo občas skoro nad mé síly a s plnou pozorností jsem ho zvládl odsledovat jenom díky rozdělení na tři části. Přesto jsem si v tom našel i pár momentů, které mě oslovily nebo i vyloženě zapůsobily – nejvíc asi scéna v nemocnici, ukazující během krátké chvíly Pattonovo zcela odlišné konání k pacientovi ve vážném stavu a posléze k línému silmulujícímu vojákovi. [60%] ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý válečný velkofilm, který upoutá ohromující výpravou a Georgem Scottem v roli kontroverzního, ale schopného generála Pattona, který se stal hlavním strůjcem úspěšného tažení američanů do nitra hitlerovského Berlína. Scott za tuto roli dostal Oscara, kterého si odmítl převzít. Film posbíral ještě dalších 6 zlatých plešounů, včetně filmu a režie. Natočen v 70mm panoramatickém formátu, v kině za 6* :o), na DVD za 5* a v televizi za 4* :o) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Špičkový portrét legendárního generála. Starosvětský, narcistický, neomalený, nebojácný, Patton byl opravdový charakter a Scott ho zahrál naprosto bezchybně a charismaticky. Ať už byl generál jakýkoli, kdybych šel v té době do války, bylo by mi ctí nastoupit pod jeho velením. "Compared to war all other forms of human endeavor shrink to insignificance." ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Šlo o nejoblíbenější film Richarda Nixona, který si pouštěl častokrát v Bílem domě, zejména předtím, než měl mít nějaké důležité vojenské rozhodnutí. (skinny9)
  • Patton skutečně věřil v reinkarnaci. Veřil, že ve svých minulých životech byl například římským legionářem, který zahynul v boji proti Parthské říši, vojákem na obou stranách Stoleté války či generálem ve službách Joachima Murata, Napoleonova maršála (všechny jeho předchozí životy měla spojovat profese válečníka). Krom toho však byl zároveň křesťan, což je protimluv, neboť křesťanství reinkarnaci zcela odmítá (těžko se kombinuje s ideou vzkříšení mrtvých). (vojtaruzek)
  • Mnoho citací ze zahajovacího projevu jsou skutečná slova George S. Pattona. Avšak ne všechny z nich byly proneseny najednou a řeč je tedy směsicí Pattonových výroků. (Herr_Flick)

Reklama

Reklama