Reklama

Reklama

Pes Baskervillský

  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles (více)
Trailer

Obsahy(1)

V tomto záhadami obestřeném příběhu Sherlocka Holmese ztvárnil energický Peter Cushing slavného detektiva z Baker Street, jenž musí rozlousknout tajemství strašlivého kvílení psa a systematická úmrtí generací Baskervillů. Příběh začíná v 17. století, kdy krutý Hugo Baskerville brutálně zabije sluhu a jeho dceru pak chce nabídnout svým podobně nemorálním kumpánům. Jí se však podaří uprchnout, a když ji pán dostihne v ruinách chrámu, zabije ji. Hned na to je však sám napaden a zabit obrovským psem, kterého nikdy nikdo nespatřil. Tento dávný příběh vypráví Holmesovi a jeho věrnému Dr. Watsonovi Dr. Richard Mortimer. Ten byl lékařem a přítelem zesnulého Sira Charlese Baskervilla, který nedávno zemřel podle všeho šokem z leknutí v devonshirských hvozdech poblíž onoho rozpadlého opatství. Z Londýna právě přijíždí Sir Henry Baskerville, který je dědicem panství. Začíná tedy vyšetřování úmrti, ke kterému se později přidají další, řádění ďábelského psa a odkrývání podivných obřadů... Podle mnohých se jedná o nejlepší zpracování Psa baskervillského všech dob. Ponurá anglická blata zahalená do lezavé mlhy, velmi přesvědčivý Peter Cushing v roli neúnavného vyšetřovatele a mistrovská detektivní zápletka předlohy dávají dohromady pozoruhodné filmové dílo. Mladý Christopher Lee působí dokonale aristokraticky a elegantně jako pravý člen vyššího stavu (a to hlavně oproti slabošským a zdegenerovaným příslušníkům urozené rodiny Baskervillů zobrazených v jiných verzích této Doylovy novely). Snímek má rychlý spád, Andre Morell zde ztvárnil zřejmě nejsolidnějšího a nejrealističtějšího Watsona všech dob, ovšem nejsilnějším magnetem filmu zůstává naprosto excelující Peter Cushing. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Hammerovská klasika. Pokud se člověk více věnuje různým adaptacím baskervillovského mýtu, patrně shledá, že právě tato verze patří mezi nejvlivnější a nejoblíbenější. Má to vytříbenou atmosféru, žádné nevyhovující posuny do moderní doby, dostatek holmesovských klišé a výborné herce - Christophera Lee a Petera Cushinga. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Pes Baskervillský všech dob. V žádné jiné verzi na mne nedokázala tak zapůsobit ponurost anglických blat zahalených do lezavé mlhy. Nepoznal sem lepšího Sherlocka Holmese než Petera Cushinga. Jakákoliv novější adaptace mi spíše připomíná svým zpracováním ne příliš dobře natočenou detektivku se zajímavou zápletkou. Žádný z novodobých Holmesů nedokázal být tak přesvědčivý jako Peter Cushing v této svojí roli. Mladý Christopher Lee působí dokonale aristokraticky,elegantně,jako pravý člen vyššího stavu,oproti slabošským a zdegenerovaným příslušníkům urozené rodiny Baskervillů zobrazených v jiných verzích této Doylovy novely. Mrazivá blata jsou jiná než kdekoliv jinde. Ač je na nich jasně poznat, že byly natočeny v ateliérech, mají v sobě jakousi zvláštní ponurost. Cáry mlhy zahalující a schovávající strašidelné prostředí starých ruin, ve kterých se kdysi odehrála děsivá vražda. Bezesporu neexistuje lepší filmové zpracování nejslavnějšího Holmesova příběhu,než tot od slavného Hammer studia. ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Průměrné zpracování nejslavnějšího příběhu dvojice H&W. Fisher nebyl žádný áčkový tvůrce. Jeho výhodou bylo, že za málo peněz dokázal vykouzlit docela dost muziky. Přesto se na Psovi Baskervillském nedostatečný rozpočet podepsal. Ale nemůžu si pomoct, Holmesovy příběhy mám rád, alespoň pokud nejsou úplně zprzněné. A to Angličané dělají málokdy. Holmes je totiž taková jistota. Jistota, že svět, který jsme vybudovali na osvíceneckém materialismu má své opodstatnění. Myslím, že díky dokladům, že vše se dá vysvětlit rozumem, se nám žije lépe. I mě to uklidňuje :) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Niekde som čítal, že filmových a televíznych verzií Psa Baskervillského existuje celá dvadsiatka. Ja som po zhliadnutí televíznej verzie z roku 1983 napísal, že už nepotrebujem vidieť žiadnu ďalšiu., V tej dobe som už mal túto verziu z roku 1959 pozretú, akurát k nej chýbal aký-taký komentár. Nebudem to príliš rozoberať. Klasické príbehy hodnotím iba podľa jediného kritéria - ako sú vzdialené od mojej predstavy. A podľa neho táto staršia verzia s televíznou o niečo prehráva. Ale nie tak, aby nemohli byť obe hodnotené troma hviezdičkami. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že je to možná tím, že je to první filmový Sherlock Holmes, kterého jsem viděl, leč i tak je to pro mne stále ten nejlepší-norma, podle které posuzuji ostatní. Zatím žádný nepřekonal Petera Cushinga. Oceňuji na tomto filmu jeho věrnost duchu předlohy (děj je pravda občas trochu pozměněn). Tedy viktoriánská detektivka říznutá dramatem a hororem. Žádné poťouchlé a ironické citace či narážky na současnost, žádný dodaný humor, žádné postmoderní taškařice a modernizace, ale naprosto vážný brak. Blata, byť vytvořená ve studiu, jsou působivá, zámek Baskervillů má svou atmosféru a napětí má stoupající tendenci. Ve svém žánru naprostá klasika. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (6)

  • Christopher Lee měl chorobný strach z pavouků, jeho děsivý pohled ve scéně s tarantulí je opravdový. (Kulmon)
  • První barevný film o Sherlocku Holmesovi. (Petr23)
  • Film měl být jen prvním z řady navazujících filmů s Peterem Cushingem v hlavní roli, ale přijetí filmu nebylo tak kladné jak se očekávalo, tak byl projekt zrušen. (Petr23)

Reklama

Reklama