Reklama

Reklama

Pes Baskervillský

  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles (více)
Trailer

Obsahy(1)

V tomto záhadami obestřeném příběhu Sherlocka Holmese ztvárnil energický Peter Cushing slavného detektiva z Baker Street, jenž musí rozlousknout tajemství strašlivého kvílení psa a systematická úmrtí generací Baskervillů. Příběh začíná v 17. století, kdy krutý Hugo Baskerville brutálně zabije sluhu a jeho dceru pak chce nabídnout svým podobně nemorálním kumpánům. Jí se však podaří uprchnout, a když ji pán dostihne v ruinách chrámu, zabije ji. Hned na to je však sám napaden a zabit obrovským psem, kterého nikdy nikdo nespatřil. Tento dávný příběh vypráví Holmesovi a jeho věrnému Dr. Watsonovi Dr. Richard Mortimer. Ten byl lékařem a přítelem zesnulého Sira Charlese Baskervilla, který nedávno zemřel podle všeho šokem z leknutí v devonshirských hvozdech poblíž onoho rozpadlého opatství. Z Londýna právě přijíždí Sir Henry Baskerville, který je dědicem panství. Začíná tedy vyšetřování úmrti, ke kterému se později přidají další, řádění ďábelského psa a odkrývání podivných obřadů... Podle mnohých se jedná o nejlepší zpracování Psa baskervillského všech dob. Ponurá anglická blata zahalená do lezavé mlhy, velmi přesvědčivý Peter Cushing v roli neúnavného vyšetřovatele a mistrovská detektivní zápletka předlohy dávají dohromady pozoruhodné filmové dílo. Mladý Christopher Lee působí dokonale aristokraticky a elegantně jako pravý člen vyššího stavu (a to hlavně oproti slabošským a zdegenerovaným příslušníkům urozené rodiny Baskervillů zobrazených v jiných verzích této Doylovy novely). Snímek má rychlý spád, Andre Morell zde ztvárnil zřejmě nejsolidnějšího a nejrealističtějšího Watsona všech dob, ovšem nejsilnějším magnetem filmu zůstává naprosto excelující Peter Cushing. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Důvtip, šarm a rozumně malé ambice na baskervillských blatech. Od studia Hammer, specializovaného na horrory, bych věru nečekal tak vyrovnanou, poklidně plynoucí konverzační detektivku. Efektní obrázky dávkuje střídmě a ve správných okamžicích, děj směřuje stále kupředu bez potřeby únavně navádět diváky do slepých uliček příběhu, který stejně znají, a dialogy nejsou užvaněné. Peter Cushing na první pohled vypadá spíš jako Bing Crosby po nemoci a nezdá se být zrovna ideální volbou pro Sherlocka Holmese. Ale zdání klame, udělal na mě velmi dobrý dojem. Jeho Holmes je zaťatý a věcný asketa, což je po všech těch sebeobdivných kreacích jiných představitelů úlevné. Stejně jako nejsympatičtější ztvárnění doktora Watsona, jaké jsem dosud viděl. V podání André Morrella to není Holmesův slaboduchý patolízal, ale vyrovnaný člověk, který prostě jen zná své místo ve hře, ale nezříká se kvůli němu sebeúcty. Jak prosté, milý Watsone, ale jak sympatické. Christopher Lee v romantické roli i další baskervillská fauna odvádějí nepřekvapivý standard, jen ten pes a trochu překotný závěr mě malinko zklamaly. 80% ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Zajímavá detektivka s dobrý příběhem, kdy postupně odhalujeme další a další indície, až se nakonec dobereme toho, kdo je vrah. V současnosti je však znát to, že film byl natočen v roce 1959 a není to tak „moderní“ jako současné filmy. Proto dávám 3*, ale kdybych se na to díval v tom roce 1959, tak bych dal o 1* více. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Terence Fisher dokázal film skvěle ukočírovat s možnostmi, které měl, a hlavně s herci, jež studio platilo. Jsou to skvělé herecké výkony, které táhnou příběh dopředu a které vytvářejí potřebnou atmosféru paranoii a strachu, jež jsou pro příběh nezbytné. Navíc je zde onen paranormální prvek, který dělá příběh o to tajemnějším, a vy máte strach z toho, že se před vámi ten pes objeví a vy ho konečně uvidíte v jeho děsivé kráse. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Hammerovská klasika. Pokud se člověk více věnuje různým adaptacím baskervillovského mýtu, patrně shledá, že právě tato verze patří mezi nejvlivnější a nejoblíbenější. Má to vytříbenou atmosféru, žádné nevyhovující posuny do moderní doby, dostatek holmesovských klišé a výborné herce - Christophera Lee a Petera Cushinga. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,VTÁK ALEBO BEŠTIA, ČOSKORO BUDE SPIEVAŤ AKO SLÁVIK.“ __ Toto spracovanie najslávnejšieho z príbehov nemenej známeho detektíva som pred mnohými rokmi síce neúplné videl ako prvé. Patrilo by sa povedať, že z hammeroviek aj po rokoch jeden z mála skutočných hororov spôsobujúcich príjemné mrazenie, predovšetkým zásluhou vynikajúcej atmosféry prekrásnej štúdiovej výpravy, pričom treba podoknúť, že nemálo scén sa nezvyklo nakrúcalo aj v exteriéroch. Od Doylovej knihy sa v mnohých smeroch značne líši a ponúka aj niekoľko až prehnaných prešliapnutí (tarantula; sir Henry bol z Kanady, nie z Johanesburgu ... –načo to?). Zároveň tiež často spadáva do nudnejších momentov, pričom napr. vôbec nevadí príchod hafíka až v úplnom finále. Celkovo len lepší priemer, no po TV verzii z roku 1983 zatiaľ druhá najlepšia adaptácia čo som mal možnosť vidieť. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (6)

  • Peter Cushing byl zapřisáhlý nekuřák. Vždy, když po něm někdo chtěl, aby popotáhl z fajfky (což bylo pro roli Holmese nezbytné), vypil celou sklenici mléka, aby zahnal pachuť v puse. (Petr23)
  • První barevný film o Sherlocku Holmesovi. (Petr23)
  • Natáčení probíhalo ve Velké Británii, konkrétně v Surrey. Filmovalo se také na vřesovištích Chobham Common a Frensham Ponds. Točilo se od 13. září do 31. října 1958. (reich)

Reklama

Reklama