Reklama

Reklama

Ilja

(festivalový název)
Dokumentární / Hudební
Slovensko, 2009, 30 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Organismus hudby, organismus skladatele: může jedno sloužit jako metafora druhého? Odvážný hudební skladatel Ilja Zeljenka byl slovenská jednička na poli filmové hudby. Půlhodinový snímek, lyrickou úvahu i cenné svědectví, tvoří především rozhovory vedené nedlouho před skladatelovou smrtí a jeho hudba. (MFF Karlovy Vary)

Recenze (6)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Lístky v pokladně last minute jsme dostali zadarmo. S vědomím, že jdu na film MFF, o který byl minimální zájem, nemám žádná přehnaná očekávání. Sleduji tak, na co jsem to vlastně narazil. Jedná se o 2 dokumentární filmy o skladatelích filmové hudby. První 30min o slovenské hvězdě Iljovi Zeljenkovi a druhý cca 50min o polském velikánovi 60. let Krzysztofu Komedovi. První film žádná sláva. Praktické ukázky hudby a životního díla se střídají se záběry staříka, jak plave v bazénu. To vše s poněkud zmateným scénářem. Zeljenka pro mě opravdu není tak zajímavý, abych musel vědět příliš detailů z jeho života a 10 min sledoval jeho zasněnou tvář. Druhý film o geniálním Komedovi byl pak o třídu výš. Mistr jazzové hudby, který rozuměl filmu a dokázal tak spojit zvukovou a vizuální složku v nezapomenutelné dílo, které provází skvosty mnoha filmových režisérů. Patří sem i celá Polanskiho raná tvorba z „polského“ období. Zajímavá byla i Komedova pozdější práce v Hollywoodu a její provázanost s polskou emigrací v USA. Předčasná smrt v roce 1969 vzala kinematografii jednoho z největších talentů doby. Celkové provedení dokumentu je na vysoké úrovni, provázeno dobovými záběry, ukázky z filmů a rozhovory s režiséry. Pozitivum byla i možnost diskuze s producentem filmu po skončení projekce. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Ilja Zeljenka, autor tvrdé expresionistické filmové hudby i lehčích tónů v poetických podtextech. Podobně tvrdý i něžný je tento dokument vzpomínající na mnohé Iljovy spolupráce s nejvýznamnějšími slovenskými režiséry, zejména Štefanem Uherem. V půl hodině snímku je nám připomenuto nejen nekolik jeho nejlpších děl, průběh nahrávání a spolupráce s orchestrem, Zeljenka vzpomíná i na svůj osobní život, mládí, období, kdy skládat nemohl a své bolesti ke konci života. Dobrá filmová hudba prý vtáhne člověka do děje bez toho, aby ji postřehl, bojím se ale, že stejně tak nepostřehnutelný zůstane po zhlédnutí i tento dokumet. A u filmu tohle pravidlo bohužel neplatí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je plný avantgardní vážné hdby, až dodekafonie, postřehů umělce a mluvících hlav okolo. Ke shlédnutí na Dafilms.cz ()

andre 

všechny recenze uživatele

46. MFF KV - Sobota 2.7.2011 ... zastávka v McD a jede se dál. Dva slepené dokumenty Ilja a Komeda byla jediná možnost, jak vyplnit škaredé sobotní odpoledne. Cesta za těmito "hudebními osobnostmi 20. století" byla zdánlivě nekonečná (kino Husovka) a obrázek plně neobsazeného pidi sálu oznamoval velice minoritní látku. Dokument o mě neznámém Il'ju Zeljenkovi mě dostal svými svižnými 30 minutami. Jenom škoda, že za tu dobu projekce ve mně zůstala pouze vzpomínka na skladatelovi vtipné životní prožitky... ()

Reklama

Reklama