Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo by neznal Dumasovy bohatýrské Tři mušketýry, z nichž se posléze vyklubou čtyři - v čele s ohnivým Gaskoňcem d'Artagnanem. Tentokrát je uvidíte v muzikálové podobě vytvořené režisérem L. Rychmanem. Ale vraťme se do roku 1934, kdy požádala dramaturgie Vinohradského divadla básníka V. Nezvala aby vytvořil veršovanou hru na motivy prvního dílu tohoto slavného románu. Čtyřiatřicetiletý básník viděl v této objednávce vítanou příležitost vyzkoušet si talent i v divadelní hře. "Jsou to zvučné, elastické verše," napsala po premiéře kritika, "jež místy přímo zvoní svými rámy, oskouzlují galantním leskem a vzdouvají se do romanticky vznosného patosu." Po válce se básník k tomuto dílu vrátil, přepracoval je a dopnil vlastní hudbou. V této podobě a režii V. Kašlíka se poprvé hráli 8. května 1953 v tehdejším Divadle hlavního města Prahy v Karlíně. V roce 1982 je L. Rychman spolu s dramaturgem V. Sýkorou začali připravovat k televizní podobě. Podařilo se objevit i původní skicu Nezvalovy hudby, a tak mohla začít příprava na natáčení. Písně i scénickou hudbu moderně zinstrumentoval V. Popelka, a tak dnes opět v repríze ožijí Mušketýři v podání plném elánu předních herců pražských divadel v čele s Janem Čenským jako d'Artagnanem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

rt12 

všechny recenze uživatele

Toto zpracování je určeno pro diváky, kteří rádi a často chodí do Violy, kdo nemá rád verše s hudebním ,,podtextem" bude otrávený. Nezvalovy verše jsou vtipné a lyrické tak jak jsme u něj zvyklí. Mně osobně tam neseděla hudební složka. Jinak vše vcelku dobře klapalo. Na TV zpracování velmi kvalitní, od obsazení po kostýmy. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Tři mušketýři s krásnými verši a květnatou mluvou Vítězslava Nezvala. S písněmi je to trochu jako na houpačce - některé velmi povedené a některé míň. Ale to je tím, že tento hudební styl mi moc tady nesedl. Neříkám, že mi vadí muzikálové pojetí. Co se skvostně povedlo, to je herecké obsazení - které nejen typově, ale i charakterem, výrazem, tónem sedí na herce, jako by to bylo psáno na míru. Švehlík - Atos, Krampol - Portos a jemný Preiss - Aramis. Marta Vančurová jako královna Anna je okouzlující a zároveň má auru, jakou má mít. Brzobohatý jako Treville - hned jsem si vzpomněl na jeho dabing tytýž postavy ve slavném filmu z šedesátých let. A takhle bych mohl pokračovat. Kdo má rád verše, romantiku a Dumase, vřele doporučuji. ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tento dvoudílný televizní hudební film ve verších se drží klasického pojetí a má velmi dobré herecké obsazení. S hudební složkou je to trošku slabší, melodie nejsou tak chytlavé a někteří z herců nejsou zrovna slavíci, ale drželi se všichni statečně. Karel Svoboda by si s hudbou asi poradil líp než Vítězslav Nezval, který toto dílo i celkem zdařile a srozumitelně zveršoval. Pokud zohledníme, že se jedná o televizní inscenaci odehrávající se převážně v interiérovém prostředí, ale se slušnými hereckými výkony, dobrou výpravou a kostýmy, budeme se při sledování tohoto notoricky známého a již mnohokrát natočeného příběhu dobře bavit, když navíc v mušketýrských rolích uvidíme známé tváře našich herců. Však taky byli před třiceti lety všichni mladí a krásní. Teď už jsou jenom krásní. ()

kolacky 

všechny recenze uživatele

"Nebuďte mě, pane. Když spím, tak obědvám..." pravil Planchet Vlastík Zavřel. Neodolatelný. Moje nejoblíbenější ztvárnění pana Dumase. Typově přesné obsazení, milá, jednoduchá hudba Vítězslava Nezvala, která mě hodně příjemně překvapila, nehledíc na pěkný text. ("Natáh´ bandalír, nakroutil si knír, byl jednou jeden muške-, mušketýr... ") ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velmi povedené. Vynikající a skvěle obsazení herci, příjemné zpracování a velmi povedené songy, obzvlášť píseň kardinála Richelieu (Petr Kostka) je perfektní, melodická a sympatická odrhovačka. Přestože některé zápletky jsou zde upozaděny (a přestože jsou to ty nejpodstatnější), dá se zde hovořit o docela ucházející adaptaci (ale jej v případě, že ji neberete vážně). Ty dvě hodiny navíc velmi příjemně utekly a rozhodně se nebráním repríze.  75%. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Některé scény (předávání přívěsků králem, závěrečný královský ples) se natáčely v Zrcadlové kapli pražského Klementina. (a-ja)
  • Část exteriérů se natáčela na zámku Nelahozeves. (bomber7)

Reklama

Reklama