Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ranč s velkými stády a obrovskými pozemky se náhle stal jejich prokletím. Spencer Tracy v hlavní roli amerického westernu, oceněného Oscarem. Dobytkářský magnát, tvrdý rančer Matt Devereaux rozhodně nepatří mezi slabochy a majetek, jenž mu patří, hájí vždy nekompromisně, třeba tím, že občas zákon vezme do svých rukou. Proto jednoho dne také přepadne a zničí důl na měď, který znečistil vodu na jeho pozemcích, kde pase dobytek. Tento čin však zasáhne a rozdělí celou jeho rodinu. Majitelé zničeného dolu, kteří se hlásí o své právo, s pomocí právníků postaví Matta před soud. Ten rozhodne v jeho neprospěch. Přidělený trest, tři roky vězení, ale vezme na sebe jeho nejmladší syn Joe. Za to další synové Denny, Mike a Ben jen čekají na vhodný okamžik, aby stárnoucího Matta obelstili a realizovali vlastní plány... Vynikající western natočil režisér Edward Dmytryk, jenž se do diváckého povědomí zapsal především jako vypravěč silných, dramatických příběhů (Vzpoura na lodi Caine, Raintree County, Mladí lvi, Warlock, Pod kopyty stád). Film, v němž nechybí zpochybnění rasové nadřazenosti bělochů nad Indiány, stejně jako působivé zachycení zániku starého Divokého západu a tradičních hodnot, získal Oscara za nejlepší námět (Philip Yordan). Svérázného Matta Devereauxe ztvárnil Spencer Tracy (San Francisko, Sedmý kříž, Adamovo žebro, To je ale bláznivý svět), jeho nejstaršího syna Bena vytváří Richard Widmark (Polibek smrti, Norimberský proces). Úlohu Joea ztělesnil Robert Wagner (kterého jsme mohli vidět v cyklu televizních filmů s dvojicí Hart a Hartová). (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

Atron 

všechny recenze uživatele

Že by to nízké hodnocení tady bylo dáno tím, že tam nikdo nehoní ani indiány, ani tlupu padouchů? Asi jo, jinak si to neumím vysvětlit. Navíc, S. Tracy úžasný jako vždycky... to byl Pan Herec. Edit: Už chápu, proč to není zase tak moc western. Motiv je stejný jako v noiru House of Strangers: panovačný otec a 4 bratři, z nichž jeden stráví roky ve vězení. ()

Sopholojong 

všechny recenze uživatele

Obligatne krasna sirokouhla "CinemaScope" kamera, zaprasena atmosfera farmarskych plani, solidny Spencer Tracy, bohate hollywoodske interiery (ziadne CGI, hmatatelne rekvizity) v opozicii so stokrat videnym klise bojujucich statkarskych rivalov a povinnym happyendom, akych sa v tom obdobi natocili tisice. Katy Jurado je zaujimavy indiansky zjav, ale jej oscarova nominacia je uplne vedla. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Podceňované westernové drama řešící problémy vztahů otce a synů, nástupnictví, i rasismu. Kdyby nebylo několika přece jen přeslazených míst poplatných době vzniku filmu a několika drobných lapsů ve scénáři, kdy postavy mění své motivace rychleji, než by bylo přirozené, byl bych schopen jít v hodnocení ještě výš. S. Tracy v pro mne netypickém prostředí je aboslutně výtečný, K. Jurado zorvna tak. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

1) Něco málo o té zlomové éře v dějinách Divokého západu, kdy TĚŽBA započala své vítězné tažení proti PŮDĚ a VODĚ, v němž - jen tak mimochodem - úspěšně pokračuje dodnes ... pouze s drobnými a víceméně pokryteckými a klamavými ústupky. 2) Něco málo o rodičích a dětech - vlastních i nevlastních, což je poměrně vděčné téma, které nabízí bezpočet proměnných. 3) Něco málo o světském právu, které - jak známo - nemusí vždycky znamenat i spravedlnost. 4) A něco málo O LÁSCE - v různých podobách, která vás může spasit stejně jako zahubit. ----- Možná je trochu naivní ... spíš klasické drama nežli klasický western - když vám se srdcem na dlani předkládá svůj světonázor, ale nemůžete mu upřít poctivou snahu obsáhnout různé odstíny tmy i světla, nejenom černou ... a bílou. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Remake "House of Srangers", aj keď v zmenených kulisách - bankára E.G. Robinsona vystriedal veľkostatkár S.Tracy. Ak mám porovnávať oba filmy, v mnohom má navrch originál. Rodinné vzťahy boli viac prepracované, súdny proces viac uveriteľnejší a záver napínavejší. V úlohách otcov sa predstavili dvaja úžasní herci a obaja boli aj v tejto úlohe skvelí a výrazne tiahli jeden či druhý film, no kým Tracy bol na synov len drsný, Robinson bol miestami fakt hajzel (tých on vedel vždy zahrať úžasne), takže tam sa tá vzbura synov dala viac chápať. Ak by som nevidel originál, dostal by tento film odo mňa o jednu hviezdu viac, no takto je to len mierny nadpriemer. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (2)

  • Katy Jurado hrála matku Roberta Wagnera, přestože je ve skutečnosti starší jen o 6 let. (Mol)

Reklama

Reklama