Reklama

Reklama

Západní vítr

  • Čína Xi feng lie (více)
TV spot

Čínská kinematografie vždy u domácího publika stála ve stínu dynamických žánrových snímků z Hongkongu i výpravných blockbusterů ze Západu. Již v předchozích desetiletích se čínští filmaři pokoušeli přijít s vlastními variacemi na divácky atraktivní akční snímky a některým titulům se dokonce podařilo proniknout i za hranice – vzpomeňme filmy jako Bojovník od Žluté řeky, Zrada a pomsta či Klášter Shaolin, který světu představil nadcházející akční hvězdu Jeta Liho. V novém tisíciletí s nastupujícími soukromými produkčními společnostmi, koprodukcemi s Hongkongem i větším zpřístupněním čínských kin hollywoodským blockbusterům se začali komerčně ambiciózní tvůrci předhánět v realizaci snímků, které by čínskému publiku nabídly stejné atrakce jako zahraniční konkurence, ale současně ho přitahovaly vyloženě domácími motivy. Z tohoto kontextu vychází opulentní čínský akční film Západní vítr. Klasický příběh o skupině neohrožených policistů, kteří musí polapit důležitého svědka dříve, než ho zlikvidují zabijáci najatí mafiány, je z rušného velkoměstského prostředí typického pro hongkongské thrillery přenesen do vyprahlých horských oblastí na západě Číny poblíž poušti Gobi. Naopak z tradice historických bojových filmů o potulných šermířích, které se odehrávaly mimo městské oblasti, si snímek vypůjčuje stylizaci hrdinů do nadlidských bojovníků; byť současně můžeme nadreálné fyzické schopnosti zdejších policistů i gangsterů vnímat také jako reakci na dobový boom superhrdinských filmů v Hollywoodu. Současně si film vypůjčuje z estetiky i hrdinského patosu westernů Sama Peckinpaha, jež ostatně už v osmdesátých letech inspirovaly slavného mistra akčních baletů Johna Woo k jeho stěžejní hongkongské sérii Lepší zítřek. Tento mix roztodivných vlivů ze Západního větru dělá komiksově přepálený akční spektákl s unikátní atmosférou a horečnatým tempem, který se sice tváří sveřepě a vážně, ale to pouze s evidentní campovou nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (23)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Čínsky western. Nehostinné lokácie strážené policajtami, ktorí zabraňujú zločincom uniknúť do hôr. Dôraz sa kladie na akciu, v ktorej sú Číňania tradične majstri. Herci sympatickí, sústredení hlavne na bojové umenie. Na samotné hranie veľa priestoru nedostanú, zápletka je len naznačená a odhaľuje sa postupne a väčšinou ustupuje štýlovej akcii. Všetky postavy vedia, na čom sú, len divák nie. Keby sa konflikt viac objasnil a postavy dostali viac priestoru na vývoj, zvýšilo by to hodnotu akcie a tým aj celého filmu. Ale aj takto to ako ukážka kvalitnej čínskej kinematografie stačí. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Šialené, zo začiatku extrémne zamotané, s kopou WTF momentov, ale zato s dlhými akčnými scénami ( prepad tábora následne naháňačka, že wow ) Škoda tej hudby, bola úplne mimo a strihu v bojových choreografiách. Inak, keď to človek neberie vážne a len to nezainteresovane pozerá, tak sa to celkom dá. Silné 2 z 5 ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Experimentální snímek pohrávající si s uměním a akčním baletem, jaký umí jen tvůrci z HG. Zbytečné řeči jsou ponechány stranou a vše do posledního puntíku je odvyprávěno převážně obrazem, který je po technické stránce vskutku velkolepý. Klasická zápletka ve westernovém pojetí, ale s asijskými aktéry. Ano, v realistickém pohledu se jedná o blbost. Fantazii se však meze nekladou a když je dobrý nápad, tak proč to nezrealizovat. Scénář je dobře zpracovaný, a spolu s vynikající kamerou a hereckými výkony se zde nabízí neskutečný filmový zážitek, který by si alespoň za realizaci zasloužil nějaké to ocenění. A jak to tak už bývá, nejedná se o snímek pro každého. Pro někoho to může vypadat velice těžkopádně a složitě. A tak doporučuji při sledování moc nepřemýšlet. Přeci je to jen experiment. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Dynamicky film, nielen mnozstvom akcie, ale i podavanim informacii skrz pribeh -> ziadne dlhe rozhovory, prip. pomale dramaticke obluky, ale funkcna ucelova strohost. Usadenie do atraktivneho pustneho prostredia dava vyniknut uz beztak napaditym, hyperstylizovanym akcnym scenam (hlavne "car chase" sekvencie su vyborne). Mozno len malicky povzdych, ze vdaka cisto mainlad produkcii (hoci s vypozickou niektorych HKG hercov) a dodrziavaniu nepisaneho cinskeho filmoveho kodexu "kazdemu to, co si zasluzi", je osud viacerych hlavnych postav predpovedatelny. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Mne to experimentovanie s davkovanim informacii a pojatim akcnych scen pripominalo filmy Johnnyho Toa. Co na jednej strane vysvetluje vysoke hodnotenia u niektorych mojich oblubenych uzivatelov a na druhej strane je to neprekvapivo hlavny dovod preco sa mi ten film vobec nepacil. Prilis ma to nebavilo ani pocas akcnych scen a ani ked sa nestrielalo tak som myslel, ze umriem od nudy. Johnny To by mal z tohto filmu urcite radost. Ja nie a trochu zavidim Adrianovi. ;-) ()

Galerie (62)

Reklama

Reklama