Reklama

Reklama

Durarara!!

(seriál)
  • Japonsko デュラララ!! (více)
Japonsko, 2010, 10 h (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Rjógo Narita (kniha)

Kamera:

Hitoshi Tamura

Hrají:

Júki Kadži, Mijuki Sawaširo, Daisuke Ono, Momoko Óhara, Mamoru Mijano, Hiroši Kamija, Tošijuki Tojonaga, Marija Ise, Wataru Takagi, Ajahi Takagaki (více)
(další profese)

Epizody(24)

Mladý muž, který hledá rozptýlení, se přestěhuje do Tokijského Ikebukura – světa plného záhad, kde se minulost mísí s přítomností. (Netflix)

Recenze (43)

Sokka_ 

všechny recenze uživatele

No tyjo, tak tohle mě šíleně nebavilo!:D Těch 10 dílů ze začátku se nedalo vydržet. Pak už to bylo lepší, sice stejně nuda, ale na konci každýho dílu se vždycky stalo něco bombovýho, takže mě to natěšilo koukat dál. Jinak mě to teda nějak nenadchlo, čekal jsem to mnohem lepší. Postavy nic moc, hrozně tichý, strašně nudný, brutálně suchý, animace byla fajn a námět byl snad nejlepší. "People who call others stupid are usually more stupid." -Shizuo Heiwajima ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Nemyslel jsem si, že by mě povídání soustředěné okolo bezhlávého jezdce mohlo nějak zvlášt vyvést z míry, ale ono to skutečně fungovalo. Vyzdvihnout musím 3 věci: 1. Režie. Chvíli bylo pro mě problematické se vžít do nechronologického mozaikovitého vyprávění; o to větší důkaz, jak je mistrovsky děj veden, když jsem to vše začal chápat a mírně žasnout, jak se to prolíná a vysvětluje. Postavy nám jsou postupně dávkovány, každá má svůj prostor a necítíte se okradeni, že by někomu byla ukradnuta záře reflektorů. 2. Hudba. První opening i ending jsou jednoduše stylový, fajn na poslech, žádná ukřičená blbost. Jazzové kontůry během dílů podbarvují všeobecný silný nadhled k dění. 3. Postavy. Většina z nich je velmi dobře rozvinuta, každá má své typické charakteristiky a pohled na svět, takže dokážete mnohé z nich chápat a skamarádit se s nima. Žádná z nich není černobílá, což se jednoduše říká, ale o to hůře provádí na plátno. Nemůžu ale říct, že bych měl všechny v oblibě. Třebas prezenci diváky oblíbeného Shizua, respektive jeho samotnou existenci, jsem nedokázal úplně pochopit, protože zvlášť u něho nejvíc funguje ona neblahá Deus ex machina a objevuje se "náhodou" v pravou chvíli na správných místech, aby dramaticky způsobil to, co on umí nejlíp. Za to taková Celty či Izaya mají pro mě vskutku vymazlenější charakteristiky a hodně mě zaujali. Závěrem tomu nemůžu dát 5* kvůli tempu ztrácející 2. polovině a takový nemastný konec tomu taky úplně nepomáhá. Čas strávený nad tím ale litovat nemůžu. Pevné ctyřky jako má Anri. ()

Reklama

Starletka 

všechny recenze uživatele

Ikebukuro, plno barevných postaviček, kterým vévodí Celty, Shizuo a Izaya, atmosféra, postupné rozkrývání jednotlivých příběhů, soundtrack, animace. Rozjezd je pomalý, konec zase lehce přehnaný, ale všechno mezi tím je zajímavé, originální, napínavé i vtipné a celá tahle mozaika dokáže diváka dokonale pohltit. Rozhodně se jedná o velmi zdařilou záležitost. 8,5/10 ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

4,5/5 *****. Po shlédnutí 12. dílu musím říct, že si mě toto anime dostalo. Ze začátku mě moc nenadchlo, ale postupně přibývala akce a vše se začalo spojovat. Vyskytly se však i další otázky, takže se těším da následující díly. Baccano jsem neviděl, ale reálně teď zvažuji :-) | dokoukal jsem a srážím na 4*. Je to velmi povedené dílko, Baccano jsem si však shlédl už 2x a klidně bych se do něj dnes pustil i potřetí, ale Durarara, to chvilku potrvá. Není to tak kouzelné, není to tak mysteriózní, propracovanost postav mohla být daleko! lepší. silných 80% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jednou vypráví svoje zážitky nenápadný středoškolský nováček, příště uvolní prostor pohledu do života neblaze proslulého intrikána a jindy se do popředí dostane bezhlavý jezdec z dávných legend. A není to parodie. Anime s nejobtížněji vysvětlitelným názvem dokáže sloučit linky jak zdánlivě obyčejných hrdinů, kteří našim školním letům snad nemohou být bližší, s nadpřirozeným hledáním sebe sama tak, že obojí funguje zcela nenásilně, civilně a uvěřitelně. Navíc ve chvílích, kdy situaci vidíme z pohledu Mikada a úplně jindy zase z pohledu Celty, jsou sice relativně vypravěčsky průhledné, ale zas a znova dokonale působivé. O podrobnějších dějových zákrutách se mi vlastně ani psát nechce, protože v takhle komplikovaném vyprávěcím schématu je i to nejmenší překvapení důležitým střípkem mozaiky. Pro milovníky netradičního řazení scén a zásadních změn tempa vyprávění jsou osudy postav z Ikebukura povinností. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (4)

  • Jméno postavy Shizua Heiwajimy v překladu znamená "klidný muž" (Shizuo) a  "mírumilovný ostrov" ("Heiwajima"), tedy naprosto kontrastující k jeho horkokrevné a rvavé nátuře. (Scalpelexis)
  • Ve třetím dílu (7. minuta, 46. vteřina), když jsou Mikado a Kido městem, procházejí kolem kina, kde jsou obrázky z Baccana!. Baccano! a Durarara!! mají stejného tvůrce, Rjóhgo Naritu, a stejného režiséra, Takahiro Ómoriho. (Zíza)
  • Postavy Izak a Miriel, ktoré sa objavujú v závere prvej série na zraze Dollars, majú pôvod v predošlom režisérovom seriáli Baccano! (od r. 2007). Keď sa Kyohei Kadota pridáva ku gangu Dollars, odkazujú tvorcovia na spomínaný seriál opäť, keď obdrží prístupové heslo na ich súkromnú stránku, ktoré je Baccano. (Ivanka...)

Reklama

Reklama