Reklama

Reklama

VOD (1)

Doktor Jack Kevorkian chtěl vždy pomáhat lidem odejít z tohoto světa. Smrt ho fascinovala a vždycky ji viděl jako součást přirozeného řádu věcí. Často také mluvil o právu na důstojnou smrt. Při svých pravidelných nočních pochůzkách po nemocnici vždy pozoroval oči umírajících, zdali mu neprozradí něco víc. Právě tyto pochůzky mu vynesly nelichotivou přezdívku doktor Smrt. Kevorkian se po setkání s jedním ochrnutým pacientem, jehož kvalita života se prakticky rovnala nule, rozhodl přejít od slov k činům a sám začal pracovat na stroji, který nazval Mercitron. Měl pouhým stisknutím tlačítka pacientovi umožnit jednoduše a důstojně ukončit svůj život, pokud si to bude přát. Dal tak vzniknout zcela novému oboru medicíny - euthanázii. Sám poskytoval v této oblasti poradenství. Začalo to obyčejným inzerátem v novinách, pak přišla první pacientka a zanedlouho o tom měl slyšet celý svět... Detroitského patologa ztvárnil Al Pacino a za svůj strhující herecký výkon byl oceněn Zlatým glóbem. Biografické drama s hvězdným obsazením portrétuje i několik lidí, kteří Jacku Kevorkianovi pomáhali. Nejbližší okruh příznivců vzdělaného patologa tvořili jeho sestra Margo (Brenda Vaccarová), jeho dlouholetý přítel, technik Neal Nicol (John Goodman), aktivistka Janet Goodová (Susan Sarandonová) a právník Geoffery Fieger (Danny Huston). Film, realizovaný v produkci HBO, ověnčený dvěma Cenami Emmy, natočil režisér Barry Levinson. (HBO GO)

(více)

Recenze (352)

H34D 

všechny recenze uživatele

Uctění velkého a také velmi kontroverzního doktora Kevorkiana snad nemohlo dopoadnout lépe, film nevykresluje svět jen černobíle, nedělá z Kevorkiana mučedníka, neklade si za hlavní úkol působit na divákovy city, ale na druhou stranu také nesklouzává k "dokumentaristické nudě". Kevorkiana nesraly média, zákony, ani nějaký bůh, byl to tak jaksi všedně moudrý člověk, který si šel za svým, protože věřil, že dělal správnou věc. Bohužel místo diplomacie, šel doslova přes mrtvoly... Až narazil. Narazil na zákon a ten prorazit nejde. Ne nadarmo se říká, že republika není vláda lidu, ale vláda práva, Norimberský proces je jedna věc, jenže Spojené Státy si na zákony tak lehce sahat nenechají. Osobně považuji nefunkčnost eutanazie za jedno z největších selhání dnešní společnosti, ovšem přestože se s bojem Kevorkiana stotožňuji, soud zkrátka prohrát musel. Pocit z filmu pak není ukřivdění, utrpení, či nespravedlnost, nýbrž jen poznání, že tady něco vážně nefunguje a lidi kvůli tomu trpí... Abych podtrhnul důležitost filmového sdělení, dorovnávám na 5*. 9/10 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Škoda, že televízne filmy sa nedočkajú toľkého docenenia, pretože ísť tento film do kín, tak by určite dosiahol nemenší úspech než nedávna, podobne koncipovaná Sociálna sieť. Jedno je isté. Kontroverznosť témy je veľká len do tej miery akú kontroverznú otázku eutanázie vidia samotní diváci. A zväčša platí-čím kontroverznejší, tým zaujímavejší. Levinson však nevsadil len na prítomnosť tejto témy, ale vyžmýkal do maxima hlavne príbehovú stránku. Rozpätie desiatich rokov je veľmi zručne scelené do súvislej dejovej línie, bez toho aby som sa pozastavoval nad aktuálnymi dátumami, či rokmi. Aj veľké množstvo postáv (obzvlášť pacientov) sa mohlo javiť ako rušivý faktor, pretože vstrebať tak veľké množstvo vedľajších príbehov niekedy nie je jednoduché, v tomto prípade to však šlo úplne prirodzene. Trošku viac emotívny a lepšie zvládnutý mohol byť samotný záver filmu. No a nakoniec samozrejme nemôžem opomenúť hercov. Priam oscarové výkony všetkých zúčastnených len podtrhujú súhru všetkých ľudí, ktorí sa na tomto filme podieľali. Niekde pozadu ostali asi len ľudia, ktorí sa starali o hudbu. 85%. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Film se staví na Kevorkianovu stranu, to je myslím bez debat. Jenomže ve snaze ukázat ho jako mírumilovného člověka toužícího pomáhat ostatním (Nevím, jaká je pravda a nikdy to vědět nebudu, můžu se rozhodovat jenom na základě /hodně rozdílných/ reflexí v různých druzích médií.) jde až tak daleko, že asi nechtěně podporuje spíš jeho odpůrce. Mluvím konkrétně o tom, když je z tohoto světa odpomoženo postavě Susan Sarandon. Moje matka zemřela na rakovinu a přece se držela každého možného kousku života, každého dalšího dne, kdy s námi mohla být a mohla si povídat a poslouchat a žít. Ale to jsem asi ovlivněná a neobjektivní a nevím co, prostě mi připadalo, že v té chvíli ty hlavičky padaly až moc jako makovičky. Lidé se rozhodují sami. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Odhliadnuc od faktu, že distribútor si preklad filmu vyložil po svojom a za každú cenu chce pritiahnuť diváka i peniaze, si skúsený divák vyberie sám. Stačí pohľad do očí Al Pacina na DVD obale a je rozhodnuté. Pacino si po dlhšom čase vybral dobre a film si ukradol celý pre seba. Ako "asistent" pri samovraždách nevyliečiteľne chorých a trpiacich určite rozdelí divákov i verejnosť na dva nezmieriteľné tábory. Ja som pevne stál za názormi doktora, ktorého tradične fantasticky stvárnil Al Pacino a súhlasím s názorom, že každý by sa mal rozhodnúť sám za seba. Ani vláda, ani štát, ani boh.... iba ja sám. Je to jeden z tých filmov, ktorý kladie zaujímavé otázky a dokáže v každom z nás vyvolať záujem o tému i vytvorenie si vlastného názoru. Napriek tomu, že film má neskutočné množstvo príležitosti na citové vydieranie, nedeje sa tak. Skúsený Levinsom k téme pristúpil profesionálne a namiesto sĺz by radšej videl diváka, ktorý aj po skončení filmu bude na tému eutanázie myslieť. Film nemá vyslovene silnú scénu, aj keď by som rád vyzdvihol scénu prvej nevydarenej prezentácie prístroja smrti, či prvého pacienta v dodávke, no napriek tomu má u mňa poctivé štyri hviezdy. 80%. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Bacha můžou tu být spoilery. Film Jacku Kevorkianovi vyloženě fandí, ale nedělá to nějak podlézavě a po zhlédnutí stále můžete mít protichůdný názor. Po skončení mi je pan doktor sympatický a plně ho chápu, přesto jsou mi jasné důvody jeho odsouzení. Al Pacino opět podal skvělý výkon a hodně pomáhá tomuto dráždivému filmu v divácké atraktivitě. A poučení na závěr je Nikdy se u soudu neobhajujte sami. Ne nadarmo je právničina, tak lukrativní job. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (7)

  • Děj filmu je situován do 90. let, přesto je v něm zmíněna zákonná eutanazie v Nizozemsku, kde ale byla uzákoněna až od roku 2002. (bohhous22)
  • Al Pacino získal za ztvárnění doktora Kevorkiana ceny Emmy a Zlatý Glóbus za nejlepší herecký výkon v hlavní roli v minisérii nebo TV filmu. (Bibr)
  • Scénář filmu volně vychází z knihy "Between the Dying and the Dead: Dr. Jack Kevorkian’s Life and the Battle to Legalize Euthanasia" od Adama Mazera. (contrastic)

Související novinky

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

06.01.2012

Akční hrdina minulého a podle traileru na G.I. Joe: Retaliation i tohoto roku Dwayne Johnson pokračuje v linii filmů, ve kterých spíš někdo dostane nakládačku, než objetí od šťastné rodiny.… (více)

Reklama

Reklama