Reklama

Reklama

Producenti

  • USA The Producers (více)
Trailer

Gene Wilder a Zero Mostel mají dokonalý plán, jak vydělat peníze na Broadwayi. Nejspíše proto v jejich divadelním představení vystupuje tančící Hitler. Úředník Leo Bloom, objevil, že divadelní producent Max Bialystock zpronevěřil peníze. Při kontrole jeho dokladů pochopí, že se dá vydělat i na největším divadelním propadáku. Producent ovšem nesmí vracet peníze. Tato myšlenka spojí oba muže dohromady. Začnou hledat nejhorší hru, kterou by mohli uvést na jevišti. Tu jim poskytne německý emigrant, jenž napsal hru o Adolfu Hitlerovi. Bývalého nacistického vůdce představuje jako geniálního vypravěče anekdot. Bialystock a Leo Bloom ještě ke spolupráci přizvou De Bricea, osvědčeného likvidátora divadelních her. Z hereckého konkursu na roli Adolfa Hitlera eliminují všechny uchazeče, kteří něco umějí. Zdá se, že všechno promysleli velmi pečlivě... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

S přihlédnutím k faktu, jakého původu byli hlavní tvůrci této komedie, můžeme tento film považovat snad i za černou komedii s cynicky kousavým nadhledem. Skutečností je, že se tento kousek i v současné době hraje s úspěchem na divadelních prknech v Čechách. Skutečností je, že humor občasně sklouzává do trapností, či má tuto tendenci. Ale v nich nesetrvává a ani na nich netrvá, hravě je překoná a běží zase vstříc nepovedenému řízenému neúspěchu v úspěch. Adolf byl jistě ladný tanečník i zručný malíř pokojů. Obzvláště v porovnání s Winstonem. Důchodkyně, i když je to snad trochu troufalá myšlenka, se také rády oddávají intimnostem. A těm rozverným hrátkám, které tyto intimnosti doprovází. Produkční činnost lze dělat seriózně, nebo také tak, aby na ní producent vydělal. Max Bialystock (dobrý Zero Mostel) má svébytný přístup k investujícím ženám do jím uváděných divadelních her. Až se mu v hlavě zrodí geniální plán. Dokáže být velmi přesvědčivý a vědom si svých limitů, využívá dokonale svůj zbývající potenciál. Jako jedinečný partner se nakonec ukáže zprvu nesmělý účetní Leo Bloom (dobrý Gene Wilder), který poprvé ve svém životě roztáhne křídla, aby letěl vstříc největší výzvě svého dosavadního života. A ty další okouzlující figurky. Jako autor divadelní hry Vesna pro Hitlera Franz Liebkind (solidní Kenneth Mars) se svojí trvalou nostalgickou vzpomínkou na velikost Třetí říše. Jako hlavní představitel uváděné divadelní hry Lorenzo St. DuBois alias L.S.D. (zajímavý Dick Shawn) se svým neotřele popleteným přístupem k životu a zvoláním "baby". Jako extravagantní režisér divadelního kusu Roger De Bris (Christopher Hewett) se svou vizí o zjemnění pekla. Z dalších rolí: sekretářka mnoha přednostmi a nehraným zápalem pro práci Ulla (půvabná Lee Meredith), věrný Rogerův tajemník Carmen Ghia (Andréas Voutsinas) a nejžhavější z té řady drahých a ochotných dam (Estelle Winwood). Ostatně podnikat lze i ve vězení, pokud nevyjde vše podle plánu. Výbušný materiál se nemá konzumovat za syrového stavu. A tančící hákový kříž může způsobit i záchvat smíchu. I když s tím možná nebudou všichni souhlasit, pro mě je to velmi příjemná a hravá komedie. Cynicky kousavá, hravě rozkošná a plná třaskavého materiálu. Není nad to, vždyť je to krásně sarkastický slogan: "Don't be stupid, be a smarty, come and join the Nazi party!" Vše se samozřejmě musí brát s nadhledem, který se trefuje do všech stran, i do vlastních řad a do historie, která se bere většinou hystericky vážně. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Člověk by si nejspíš na základě jednoho skvělého filmu neměl myslet,že takové budou i všechny další filmy onoho tvůrce.Mladý Frankenstein je vskutku geniální parodie,která přetéká špičkovými hláškami a komediálními výstupy,díky čemuž jsem si automaticky myslel,že film,za který Mel Brooks získal Oscara za scénář,bude minimálně stejně dobrý.Producenti jsou ale bohužel dosti nezajímaví,zřídka vtipní a občas dosti nevkusní.Že bych se smál nějak často,to se vážně říct nedá.Výborný Gene Wilder a zábavná hudební čísla to nakonec na tři hvězdičky vytáhnou,ale stejně moje víra v Brookse dostala povážlivé trhliny.Což je ale možná i dobře,jeho další film mě může tím spíš překvapit. 60 % Update: Tak vzhledem k tomu,že ve svých vzpomínkách si s čestnou výjimkou songu "Springtime for Hitler and Germany" nepamatuju jedinou dobrou věc na tomto filmu a Žhavá sedla,která jsem včera viděl,jsou přes svou nevyrovnanost mnohem lepší,jdu nevyhnutelně na ty dvě,které jsou snad pro tenhle film až moc. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No ona to je vlastne docela kravovina, takze ten oskar za scenar moc nechapu, nicmene je tu docela zajimavej namet a hlavne to je jeden z nejzabavnejsich Brooksovo filmu. Fakt jsem necekal, ze se budu tak perfektne bavit, at uz u prvni poloviny filmu, kdy se setkaj Mostel s Wilderem, vymysli plan na muzikal a cela pulka filmu stoji prakticky jen na dialozich, tak u druhy pulky filmu, ktera je vicemene cela jen muzikalova. Jediny, co mi trochu vadilo, je, ze tu neustale nekdo hystericky vyrvava. Jinak film ma perfektni hudbu, coz bylo potreba, kdyz je cast filmu muzikal, sem tam tu je nakej brutalni vtip, vetsinou se teda nejedna o nic vysoce inteligentniho, ale to je fuk, kdyz dokazou pobavit. No a hlavne tu jsou fajn sympaticky herci, Mostel je takovej spocenej vyzranej uchylak s vlasama, jak kdyz mu nekdo neco kydnul na hlavu a oproti tomu Wilder je takovej dobrackej posera, takze se k sobe perfektne hodi. A pak tu je Dick Shawn jako neskutecne vyteplenej Hitler co neustale vyrvava bejby. Proste vynikajici debut a skvela zabava. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ještě ne parodie, jako spíše satira na divadelní prostředí. I když nemohu říct, že bych se nesmál, je znát že se Mel Brooks teprve rozjíždel a kadence vtipů na filmovou stopáž není nijak velká a potenciál většiny postav vyznívá do ztracena. Kdyby byl celý film stejný jako ujetý nácek Kennetha Marse, byla by to skutečná bomba. 60%. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Ale tak určitě. Mel Brooks má za sebou sice lepší a vtipnější snímky, ale nakonec musím uznat, že Producenti mají stále své nepopiratelné kouzlo. Především je vždycky fajn vidět, jak si velký Hollywood, respektive nemenší Brodway, dělá sám ze sebe srandu, a ještě příjemnější pocit se dostaví, když v rozsáhlém zesměšňování dojde řada i na vděčný terč v podobě Adolfa Hitlera a nacistů. A Brooks se zhostil své zlomyslné úlohy vskutku na jedničku, sestavil velmi originální a vtipný scénář a nechal všechny nadané herce vydovádět v takovém stylu, že jeden neví, kam dřív stočit zrak (u mě nakonec triumfoval Dick Shawn, který je coby teplý Hitler opravdu nezapomenutelný). Stáří se sice podepsalo, ale myšlenka zůstává stejně vynikající.. 75% ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Název alba kapely U2 Achtung Baby má původ v příběhu filmu. (Kmotr76)
  • Místy lze zaslechnout hlas režiséra Mela Brookse. Například nadaboval tanečníka, který zpívá: "Don't be stupid, be a smarty/Come and join the Nazi Party" v písni "Springtime for Hitler". (Kmotr76)
  • Celosvětová premiéra proběhla 22. listopadu 1967 v Pittsburghu. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Film, hudba a New York

Film, hudba a New York

06.09.2008

Letos se v našem hlavním městě již popáté uskuteční filmový festival Music on Film – Film on Music. Již z názvu je patrné, že pořadatelé se zaměřují na film, hudbu a filmy o hudbě. V letošním roce by… (více)

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama