Reklama

Reklama

Pan Wonka a jeho čokoládovna

  • USA Willy Wonka & the Chocolate Factory (více)
Trailer

Obsahy(1)

Americký pohádkový muzikál z roku 1971 nás zavede do městečka, kde stojí tajemná továrna vyrábějící tu nejlepší čokoládu na světě. Jednoho dne její majitel Willy Wonka (Gene Wilder) ukryje v čokoládách zlaté kupony. Děti, které je najdou, pozve na návštěvu své továrny a slíbí jim do konce života posílat cukroví zdarma. Nikdo však netuší, jaké překvapení děti v továrně čeká! (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Willy Wonka & the Chocolate Factory by si po príbehovej stránke zaslúžil vyššie hodnotenie, predsa len je to poučný film s peknou myšlienkou a vhodný pre divákov každého veku. Muzikály hodnotím trošku prísnejšie, pretože ich mám veľmi rada a v tomto prípade sa mi tie muzikálové čísla nepáčili, boli veľmi slabé. Čo sa týka výpravy, beriem do úvahy rok vzniku a malý rozpočet, ale je to žiaľ veľmi poznať. Veľmi skromná výprava mohla byť teda zabalená ako obyčajný cukrík do krásneho obalu, aby pôsobil menej obyčajne a tým luxusným obalom mohli byť práve lepšie pesničky a choreografia. Továreň na čokoládu v tejto pôvodnej verzii o Wonkovi a Charliem už v dnešnej dobe pôsobí zastaralo a nemyslím si, že svet sladkostí má teraz rovnaký efekt na deti ako mal predtým. Každopádne je to pekné, miestami aj vtipné a zábavné, ale nemôžem povedať, že som sa ani chvíľu nenudila. Gene Wilder myslím si je ako Willy Wonka dobre obsadený a takisto aj malý Peter Ostrum ako Charlie, ktorý dovtedy ani potom už nikde nehral. Ako bonus som získala tip na výlet, mestečko Nördlingen v Bavorsku vyzerá naozaj zaujímavo a lákavo, len škoda, že tá čokoláda tu nevyzerá chutnejšie. V porovnaní s novou verziou (2023), ktorá príde do kín čo nevidieť a súdiac podľa traileru bude podľa predpisov obsadená všelijako farebne, táto verzia iste ste si všimli je biela ako biela čokoláda. 65%. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Kultovní a tisíckrát parodovaná (The Simpsons, Futurama, Madagaskar...) americká pohádka, která svými šílenými rekvizitami, originálním příběhem, spoustou čokolády i Oumpa Loumpasy baví od začátku až do konce. V Americe něco jako pro nás "Pyšná princezna". Jedinou výtku bych snad měl proti obsazení mladého otravného árijce do hlavní role. Ten mi tam opravdu vadil jak svým výrazem, tak zpěvem a vůbec celou svou holou existencí:/. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

V továrně na čokoládu je sice mnohem víc lízátek než čokolády, ta se vyskytuje prakticky jenom v řece (řeka čokolády a je mi čokolády málo? vážně jsem napsala tohle?), její majitel Willy Wonka je jen podivín od slova "podivný", nikoli od "největší psychotik tohoto a tří nejbližších kontinentů", umpalumpové jsou fest divní trpaslíci s oranžovými ksichty, zpívající při stylizovaných tanečcích písničky na stále stejnou kolovrátkovou melodii (nebo je to jedna písnička na pokračování, čert ví) a navíc tam chybí veverky!, jenže, ať spadnu pod čokoládový vodopád, jestli lžu, tahle verze je mnohem pohádkovější, zábavnější a příjemnější, než ta novější s Deppem a veverkami. Takže Umpadumpa dumpady du, silné čtyři hvězdy a upřímné přesvědčení, že na tuhle legrácku jsem se v prvním vidění nedívala naposledy. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Odškrtávám si ze seznamu další zámořskou pohádkovou klasiku. A zase jsem měl problémy to všechno strávit. Tentokrát ale chápu, že se jedná o film, který musel dětem učarovat a dospělí ho milují protože nostalgie je silnější než rozum, ale pro dospělého neamíka je tahle cukrkandlová exhibice mimo jeho chápání světa. Aspoň že to není tak hrozné jako Burtonův remake. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Hudební čísla na hraně snesitelnosti, naštěstí jich není moc, mnohem míň než pamětihodných hlášek („I am now telling the computer exactly what it can do with the lifetime supply of chocolate“) a sympaticky podvratných scén (psychedelický tunel a „Why don't they show stuff like that on TV?“); Wilderův Wonka jako by utekl od Monty Pythonů a všeliká varování před nástrahami reklamy, televize a vůbec života v rozvinutém kapitalismu prospějí dětem i dospělým. Burtonovu verzi jsem zatím neviděl, tudíž nesrovnávám; knížku jsem zhltl jako kluk kdesi na návštěvě u příbuzných a ještě dlouho potom choval nejasnou naději, že třeba v některé čokoládě objevím zlatý kupón, ale hlavně jsem z ní měl příjemný pocit, že se ke mně neobrací jako k dítěti, ale napůl jako k dospělému, že není „dětsky bezpečná“, že se v ní může stát opravdu cokoliv; mohu-li jako dospělý soudit, Stuartův film úspěšně vyvolává tentýž nevyzpytatelný dojem a chvályhodně se tím vymyká „normální“ hollywoodské dětské produkci. Protože kdyby Všemohoucí chtěl, abychom chodili pěšky, nestvořil by kolečkové brusle. ()

Galerie (129)

Zajímavosti (45)

  • Film se měl původně jmenovat Candy Man. Název byl změněn až potom, co se zjistilo, že "candy man" je v podsvětí přezdívka pro dealera. (Chatterer)
  • Julie Dawn Cole (Veruka Salt) ve skutečnosti nenáviděla čokoládu. (Chatterer)
  • V scéne, keď deti spievajú pri bare s Candymanom a on im dáva sladkosti, pustí Candyman deti dovnútra za bar. Je možné vidieť, ako odklápacou časťou udrel dievčatko, ktoré tam práve stálo. (martin1m2)

Související novinky

Willy Wonka shání obsazení

Willy Wonka shání obsazení

06.06.2018

Studio Warner Bros. by rádo další miliardový úspěch a jedním z projektů, který by této mety mohl potenciálně dosáhnout, je remake oblíbené muzikálové klasiky Pan Wonka a jeho čokoládovna. Ten se… (více)

Reklama

Reklama