Reklama

Reklama

Tak se ptám

(seriál)
Drama / Psychologický
Československo, (1980–1983), 15 h 28 min (Minutáž: 70–102 min)

Režie:

Jiří Adamec

Hrají:

Tomáš Juřička, Petr Oliva, Miroslav Zounar, Vladimír Menšík, Radovan Lukavský, Vladimír Dlouhý, Jiřina Švorcová, Jana Hlaváčová, Dana Bartůňková, Jan Čenský, Dagmar Havlová, Ivana Andrlová (více)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Tak se ptám je volný cyklus samostatných příběhů ze života mladých lidí. Ve své době upoutal pozornost svou nestrojeností a věrohodností. Triumvirát úspěšných autorů, manželů Zelenkových a režiséra Adamce, v letech 1980-83 vytvořil 11 příběhů věnovaných se tématům jako je: protekce, nezralost vztahů, alkoholismus, žárlivost, tedy životním vzletům a pádům. Na obrazovce jsme tak ponejprv mohli vidět začínající mladé herce, kteří se časem stali velmi žádanými a obsazovanými, např. Karla Rodena nebo Vilmu Cibulkovou. (sator)

(více)

Recenze uživatele triatlet k tomuto seriálu (3)

Příliš mladí na lásku (1980) (E02) 

Podobné téma rozvíjí i seriál Chlapci a chlapi. První polovina celkem dějová – postava Aleny (Andrlová) vyniká svým rebelstvím. V konfrontací s Ondřejovou matkou (Jana Hlaváčová) má Alena navrch. Druhá polovina zbytečně rozvláčná. Celkově příběh odráží 80. léta. Dnešního diváka pobaví ne otázky na plat, ale výše tehdejšího platu:-) ()

Ale je ženatý (1982) (E05) 

Herecky přesvědčivé (Žilková hraje naivku dost dobře); funkční jsou i dialogy. ()

Kvůli mně přestane (1982) (E08) 

Příběh by se měl spíš jmenovat Kvůli mně nepřestane, protože Martina (Vilma Cibulková) přes veškerou naivitu svých osmnácti let tak nějak tuší, že Jarda (Karel Roden) je na alkoholu závislý podobně jako Martinin otec (skvěle ztvárněný Janem Teplým). Nadčasový příběh, který by klidně mohl být součástí cyklu Soukromé pasti, doplácí na rozvláčný scénář. Přes výborné herecké obsazení jsou herci chvílemi statičtí - jako by měl snímek sloužit při nějaké terapeutické instruktáži a vybízet k otázkám, kdo všechno chyboval. Nepochopitelní Jardovi rodiče (opravdu netušili, že mají doma notorika?), nemožná Martinina matka (její rady byly opravdu nad zlato...). Jarda sám je kombinací alkoholika a hlupáka, protože se nechá ovlivnit partou trotlů v hospodě - zaujme role Pavla Vítka. Překvapivě nejnormálnější je postava Karkla Vacka (Karel Augusta) - přítel Martininy matky, prostřednictvím něhož se odehraje alespoň zdařilá pointa. I role lékaře (Jan Přeučil) obstojí. "Nelžete hlavně sobě. K abstinování je třeba rozum a pevná vůle," radí Jardovi. A ten Jardův pohled na řemeslníka, který si dává panáka, dokazuje, že už ve dvaceti Roden zvládl zahrát přesvědčivě. ()

Reklama

Reklama