Reklama

Reklama

Bolavá místa jižního Kavkazu

(TV film)
Česko, 2009, 3x26 min

Režie:

Martin Mahdal

Obsahy(1)

Cyklus Bolavá místa jižního Kavkazu vznikl z podnětu známé novinářky a publicistky Petrušky Šustrové. Je jednou z mála žurnalistů, kteří v této oblasti v posledních letech pobývali několikrát, a tak může vývoj a směřování zemí regionu nejen popsat, ale hlavně, což je její velké plus, také analyzovat. V tomto případě se rozhodla zmapovat důsledky válečného konfliktu, nazývaného "válka o Náhorní Karabach". Válka, která po více než 17 letech není dořešena. Vznikl zcela ojedinělý materiál, mapující dnešní situaci v této oblasti. V současné době co do rozsahu a hloubky poznání je tento cyklus objevný i v evropském měřítku. S Petruškou Šustrovou spolupracoval na všech dílech cyklu režisér Martin Mahdal. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Martin Mahdal stojí za velmi problematickým cyklem Výprava za českými čerty, a tak jsem měl skutečně nízké očekávání. Výsledek nicméně příjemně překvapil. Kvalita zpracování materiálu je jen průměrná, nicméně sám materiál je zajímavý a mapuje poměrně systematicky málo známý konflikt na jižním Kavkaze. Tím, že nabízí prostor všem zúčastněným stranám konfliktu, dává pochopit mechanismus vzniku podobných válek a bezvýchodnost mírových řešení mezinárodním společenstvím. Střetávají se tam dva nacionalismy a situace je velmi podobná konfliktu mezi Izraelem a Palestinci - snad s tím rozdílem, že v tom druhém konfliktu má jedna strana výrazně navrch. Celkový dojem: 60 %. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Exkurs do toho co si lidi myslí. Narodit se v Náhorním Karabachu je docela smůla. S tímto pasem nevycestujete nikam, dokonce ne ani do Ruska na studium. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Český dokument o problematice Náhorního Karabachu o který se třou ( a v devadesátých letech válčily ) Arménie a Azerbajdžán. Jedná se o tři filmy, kdy každý je točený z pohledu každé strany konfliktu včetně neuznaného státního útvaru Náhorní Karabach. Všichni mají svou pravdu a já to nerozsoudil. Jako mírně vzdělávací poučné, ale dokument je sestaven pouze jen z rozhovorů analytiků, novinářů, místních nebo politiků a mně chyběly nějaké záběry z války nebo historie. ()

Reklama

Reklama