Reklama

Reklama

Spanilé výzvy

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokument o stavu naší společnosti nazíraný občanskými iniciativami. Demokracie u nás existuje dvacet let. My si ovšem i po dvaceti letech pořád namlouváme, že jsme tak nějak na začátku, že je naše demokracie dosud nezralá. Vysvětluje se tím spousta nešvarů, skoro všechny. Jenže, pomalý vývoj není ten hlavní problém. Naše demokracie totiž možná vůbec neroste, ani nesílí. Události posledního roku jsou dokonce odrazem úpadku. Je na místě mít o naši demokracii starost. Dokument sleduje řadu občanských iniciativ, které se pokouší situaci popsat a navrhnout řešení. Jsou jejich výzvy jen mávnutím motýlích křídel nebo mají šanci zasít zrnko nápravy současné české politické scény? (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Brasi

Brasi (hodnocení, recenze)

To jsem rad. :) Taky diky za pokec. btw Popravde muzu prohlasit, ze tohle byla moje prvni dsikuse, ktera se natahla na osm mesicu a pritom cita minimum prispevku. :)) Zatim.

Stegman

Stegman (hodnocení, recenze)

Brasi: Tebou předloženej důkaz o nelhostejnosti uznávám jako postačující. :) Co se vzdálený budoucnosti lidstva týče, tak o tom teda taky nemám zrovna nejrůžovější představy. Ale to je téma na jinou diskuzi. Moje optimistická představa se týkala našich politiků a přístupu lidí k nim. Tam věřím, že ke změně dojde. Časem. Sice je (docela dobře) možný, že se jen stanu realistou, a svoje mínění trochu poupravím (koneckonců jsme asi vrstevníci :)), ale prozatím to prostě nevidím tak černě. :) Díky za diskuzi a kdyžtak zas někdy...

Brasi

Brasi (hodnocení, recenze)

Stegman: Uprimne uz si ten dokument taky presne nevybavuju, ale komentar jsem jako provokacku nepsal zamerne. Jestli si pamatuju dobre, byl jsem jen solidne nastvanej (na sebe a na tvurce), ze jsem na to hodinu cucel. Ted uz me to opravdu dvakrat netankuje. Abych se dostal k reakci, tak mas samozrejme pravdu, ze je to zacarovany kruh (jak si muzou lidi /a tim myslim sirokou verejnost/ vazit dobreho politika, nebo o nem alespon vedet, kdyz jeho prace nejenze neni videt pod balastem ty vetsiny, ale ke vsemu zrejme neni zajem tyhle politiky medialne propagovat?). A prave proto ta moje osobni rezignovanost v tomhle smeru. A opravdu je to jenom rezignovanost a ne lhostejnost. Budiz dukazem, ze jsem na ten dokument koukal, a ze o tom ted diskutuju. Osobne jsem co se (vzdaleny) budoucnosti lidstva tyce zrejme az naivni optimista, ale budme k sobe uprimni, lidi jsou od zvirat porad jeste v puli cesty; tvoje zivotni zkusenosti te smerujou k zaveru ze behem nekolika (malo) desitek let dojde ke kyzeny zmene a lidstvo namisto vyuzivani a pozirani sebe sama zacne tahnout za jeden provaz? Mne to realny neprijde. A k veku snad jenom tolik, ze kdyz prihlednu k faktu, ze me ceka (snad) minimalne dvakrat tolik casu, nez ktery jsem doted prozil, tak svoje nazory rozhodne za definitivni nepokladam. :)

Stegman

Stegman (hodnocení, recenze)

Brasi: Až teď jsem si všiml, že tu je příspěvek v diskusi. Shodou okolností den na to, kdy skončil poslední volební den "supervolebního roku". Pokusím se reagovat, i když si ten dokument už nepamatuju tak, jak by se teď hodilo. Říkáš, že dobrých politiků je u nás menšina, protože nejsou výsledky? A jak mají ti dobří politici mít výsledky, když nemají od nás podporu? - Když je lidi shazují spolu s těmi špatnými? Trochu začarovaný kruh, ne? Jak jsem psal v komentáři - když budeme politiky rozlišovat (a cenit si těch dobrých), tak se to postupně spraví. Ne samo od sebe, ne "nová generace zachraň nás" - ta se všemu naučí od nás. Nejdřív napíšeš, že nechceš generalizovat, a hned vzápěstí, že dobré poltiky (téměř) nemáme, a že jsou všichni zaslepení. To mi do sebe nepasuje. Nebyl jsem si jistý, jestli's ten komentář psal schválně provokujícím zůsobem, anebo jsi skutečně tak beznadějně lhostejný, tak jsem to pro jistotu sepsul. :) Hodně lidí se totiž za tohle provokování rádo skrývá. Už pro tu snadnou záměnu to nemám rád. Obsahovou stránku považuju za podnětnou. Ten dokument se nesnaží něco vyřešit jako Občanské judo. Ukazuje pomocí jednoduchých otázek (a překřikování), jak je možné, že někteří politici v jistých věcech nepokročí ani o píď. Možná se to někomu nezdá, ale podle mě svoji úlohu tedy dokument splnil. Mimochodem - nejsi náhodou trochu mladý na to, abys rezignoval (vzhledem k tomu, že tě Volný pád provází od útlýho věku)?

Brasi

Brasi (hodnocení, recenze)

Stegman: No, tos mne tedy odsmečoval. :D btw Nechtěl jsem generalizovat (chraň mě ruka Páně) - očividně se však jedná o menšinu vrcholných politiků (tedy těch /dobrých/), když jejich úsilí není v zásadních otázkách vidět, že. V mém případě nejde o lhostejnost - jde o odsouzení lhostně jednoduché zaslepenosti ostatních, kteří jsou schopní se do umdlení hádat, zdali si zařídila větší tunel ódées, nebo socdem, těch, kteří ať se děje, co se děje, půjdou volit Stranu etc. A ano, ohledně myšlenek na zlepšení výše zmíněnýho jsem už rezignoval. Skutečně nevím, zdali jsem těch několik vět komentáře napsal až tak nesrozumitelně. PS: Skutečně jsem neměl na mysli, že by snad ony studenty pan exprezident Havel chválil. ;) PPS: O obsahový stránce diskutovat nehodlám - studenti, kteří "debatovali" s vybranými politiky zcela převzali jejich "překřikovací" rétoriku o hovně a to pro mne doopravdy podnětný není. Ukazuje to, že naši politici jsou z valný části skutečně pouze zabedněný egoisti, kteří se ani nesnaží maskovat, že ani v nejmenším nepřemýšlejí nad přiblížením se prvorepublikovýmu významu slova "politik", a že pokud přijde s nastupující generací změna k lepšímu, bude to velký překvapení.

Reklama

Reklama