Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Fantastická cesta profesora Aronnaxe ve filmovém zpracování z roku 1954 legendárního dobrodružného románu Julese Vernea. Profesor Aronnax, proslulý podmořský vědec je vyzván námořnictvem, aby identifikoval záhadného tvora, který zničil parník v Severním Atlantiku. Po mnoha dnech hledání však najde něco, co vůbec nečekal. Záhadný tvor je ve skutečnosti ponorka budoucnoti Nautilus, řízená kapitánem Nemo. Jedná se o naprosto nadčasový snímek co se týče triků, s vynikajícím scénářem a hereckými výkony. Obzvláště záběry Nautila pod hladinou a potápěčské scény byly na svou dobu něco naprosto fantastického. Je to první širokoúhlý film společnosti Walt Disney. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nečekal bych, že film z dob, kdy Mrtvé moře bylo ještě naživu, může mít tak přesvědčivé triky. Podmořské scény nejsou točené skrz akvárium, ale opravdu pod vodou a za účasti tamější fauny. Dokonce i scéna s obří - loutkovou - olihní vypadá docela dobře. Klobouk dolů. Žádné triky ovšem nemůžou zachránit selhávající lidský faktor, v tomto případě hysterického Kirka Douglase. Nepochybuju, že s takovým projevem by mohl vyhrát Neumannovy Poděbrady, ale ve filmu je to vážně trapas. 60% ()

anais 

všechny recenze uživatele

Technicky i dnes perfektní záležitost, na které udiví hlavně podvodní záběry a do detailu propracovaný Nautilus. Verneovky se v Americe točili dost realisticky, a romantické kouzlo Zemanových filmů tady hledat nemá smysl. Zatímco u nás se projevovala větší úcta k původním ilustracím, americké adaptace text ilustrují vlastními nákladnými vizemi. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Natočiť verneovku je ťažké sústo aj v dnešnej dobe kvôli nadpozemskej fantázii vizionárskeho autora. Aj keď to bolo pred 60 rokmi, tak v tomto filme sa to pri určitých zjednodušeniach podarilo vo forme prijateľnej aj dnes. Trikovo v poriadku, scénaristicky značne odchyľujúce sa od predlohy a scény s prítulným tuleňom pribalené ako zbytočný bonus, snáď ako darček pre deti od uja Disneyho. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Hm, toto je vlastne prvé filmové spracovanie tejto Verneovej knihy, ktoré som videl. A aj dnes celkom v pohode funguje. Triky stále pôsobia dobre. Interiér ponorky je pôsobivý, malý model z exteriérových záberov zase roztomilý a je tam kopa pekných scén z morského dna. Zápletka mi tak trochu pripomína Bondovské dobrodružstvá vďaka kapitánovi Nemovi, ktorý tu je prezentovaný ako klasický Bondovský zloduch s diabolským plánom ako uškodiť ľudstvu, aj keď má celkom pochopiteľnú motiváciu. Problémom je, že mu chýba adekvátny súper. Profesor Aronnax je neškodný dobrák od kosti, ktorý môže maximálne tak apelovať na Nemove svedomie. Nezachráni to ani namakaný Kirk Douglas ako akčný hrdina, pretože pôsobí jak Pepek námorník, ktorá to prehnal so špenátom a je neskutočne otravný. Takže jedinou kladnou postavou, ktorá má dostatok charizmy, je profesorov asistent v podaní skvelého Petra Lorrea. Vďaka slabším neakčným scénam má film viacero hluchých miest, ale akcia ma dostatočne bavila a ako celok to je stále solídny nadpriemer, ktorý aj dnes dostatočne zabaví. Ale nejaký súčasný remake by nebol na škodu. 6/10. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Celkový dojem mi pokazil samotný konec, který absolutně ignoruje knižní předlohu, moji velmi oblíbenou knihu. K dobru však lze snímku přičíst atmosféra, triky a záběry, které zub času ohlodal jen mírně a i na dnešní dobu jsou vcelku v pohodě koukatelné. Herecké výkony jsou potěšující a díky dobré hudbě dávám konečné 3*. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (15)

  • V tomto filmu je zdroj energie pro Nautilus zjevně implikován jako jaderná energie. To je mimo jiné naznačeno jaderným výbuchem Nemova ostrova na konci filmu. V původním románu Julese Verna však Nemo vysvětlil profesorovi systém, který se nejvíce podobá baterii s palivovými články. (sator)
  • Až do pozdních šedesátých let dvacátého století byla část představujících vnitřek Nautilu používána jako atrakce v Disneylandu. (sator)
  • Členové obsazení nosili sledě v kapsách, aby odměnili tuleně Esmereldu po jejich scénách. Režisér Fleischer řekl, že štáb páchl jako rybí trh. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Charles Grodin

Zemřel herec Charles Grodin

19.05.2021

Ve věku 86 let zemřel včera v americkém Connecticutu herec Charles Grodin. Mnozí diváci si ho jistě vybaví hlavně jako otce rodiny Newtonových z komedií o sympatickém bernardýnovi Beethoven a… (více)

Reklama

Reklama