Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Měsíc po premiéře svého filmu AVATAR vypustil James Cameron do světa dokument, který, nejen fanouškům, přibližuje složitý proces natáčení. V několika kapitolách můžeme například vidět převádění hereckých pohybů do počítače skrz motion-capture, tvorbu speciálních efektů, trénink a choreografii soubojů, skládání hudby, nebo vymýšlení pandorského jazyka. Vznik snímku AVATAR byl možný jen s tou nejmodernější technikou. (Davies182)

(více)

Recenze (78)

heyda 

všechny recenze uživatele

Pěkný dokument k natáčení Avataru. Jen škoda, že si dali neuvěřitelně obrovskou práci s vytvořením úžasného, uchvacujícího zevnějšku a úplně zapomněli na vnitřek Avataru a to jeho obsah, který je studený jak psí čumák a originální, jak 150. díl Ulice. Jinak určitě můžu doporučit. Těch 22 minut uteče jak voda a určitě se dozvíte mnoho zajímavostí. 8/10 ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Nestává se zřídka, aby se mi FoF líbil víc než film samotný, ale zde se to téměř povedlo... Jen mi nesedí označení jakožto dokumentární - přijde mi to spíš jako dvacetiminutová reklama na Avatara, neboť takových těch obvykle žádaných nahlédnutí pod pokličku tam moc nebylo - film jsem viděl, tak mě spíš zajímaly různé další věci - to že je film skvělý a úžasný a že to je něco co tu doposud nebylo, to jsem slyšel tolikrát, že to nepotřebuju slyšet znovu (a stejně si o tom myslím svoje). Pokud film stojí na digitálních efektech, čekal bych víc o nich, vůbec mě nezajímá, že do hlavních rolí hledali ty nejlepší herce. Být to s podobným rozsahem témat, ale časově na hodinu, klidně hodinu a čtvrt, líbilo by se mi to víc. Takhle je to opravdu spíš jen taková povrchní upoutávka... ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Ve všech ohledech dokonale průměrný film o filmu. Avatar samotný mě naprosto zklamal, ale na jeho výrobu jsem byl poměrně zvědavý. Velká část dokumentu je bohužel věnována ukázkám z filmu a naprosto zbytečným proslovům o tom, jak obsadili ty nejlepší herce nebo podobným chvalozpěvům - Giovanni Ribisi: "The story is so original... and really beautiful, and epic." Samotné technologii výroby je věnována (na můj vkus) malá část stopáže. Několik věcí mě ale zaujalo. Třeba jakási Cameronova speciální kamera, která mu v reálném čase ukazovala natáčenou scénu už v zjednodušené digitální podobě. Kdyby šel dokument víc do hloubky, tak by si ode mě možná zasloužil vyšší hodnocení, než má Avatar, ale nakonec dávám oběma stejně, protože tohle je prostě jen obyčejná reklama, pozvánka do kina. ()

FIBO 

všechny recenze uživatele

Tohle v podstatě není film o filmu jak tu někteří mylně píšou. Filmy o filmu obvykle nastiňují preview k aktuálně vycházejícímu filmu, ukazují strohé záběry z natáčení a obvykle obsahují víceméně povrchní informace a rozhovory (záleží jak kdo pojme co "film o filmu" je, film o filmu je spíš takový český zažitý výraz). Creating the World of Pandora byť je krátkometrážní, tak klasická měřítka našeho výrazu "film o filmu" nenaplňuje. Jeho účelem je divákovi nastínit rozsah a komplexnost práce, která jeho tvorbu provázela. Rozhodně nepředstavuje divákovi film (předpokládá, že ho divák viděl) ani nemarní čas rozhovory typu "Jsem rád(a), že jsem se na tomhle projektu mohl podílet" / "James Cameron je skutečně atypicky pracující režisér" apod. Ve dvaceti minutách je divákovi poměrně v rychlovce nastíněno, jakým způsobem se natáčení vyvíjelo, jsou představeni klíčoví tvůrci z jednotlivých departmentů a stručně popisují, JAK a konkrétně V ČEM komplexnost jejich práce spočívala. Zajímavý komentář, jak střihový proces začal ještě v preprodukci projektu. Jedinou nevýhodou bývá stručnost byť je dost konkrétní. Lze jen doufat, že jednou vyjdou na povrch i několikahodinové bonusy podobně, jak to James Cameron udělal u limitované edice Titanicu. btw: Škoda že z YouTube už odstranili celou cca. 10-ti minutovou pasáž, která byla zaměřená výhradně na scoring a Hornerovu práci. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Je to jako s jinými Cameronovými filmy. Prostě James je třída, mistr ve svém oboru. Ať už se Avatar někomu líbil a někomu ne, měli by alespoň ocenit umění herců a režiséra, jejich tvrdé dlouholeté práce a jejich výsledků. Avatar vynikající výsledky zaznamenal, i když nevyhrál Oscara. Tento dokument jasně ukazuje, že Cameron je stejně vítěz. Napsal, zrežíroval a překvapil! ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama