Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě.
Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům, měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“. Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým ji do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (290)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné dojmy. Všechny postavy do jedné jsem nenáviděl. Jsou to pasivní ignoranti (obzvlášť hlavní hrdinka a její matka), kteří si happy end vyloženě nezaslouží. Pokud to byl záměr a film má zobrazovat neschopnost dnešního člověka jít štěstí naproti, patří mu hodnocení, které mu dávám. Pokud to záměr nebyl a měl jsem s někým soucítit a mít ho rád, je to velký neúspěch. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Rozmýšlel jsem se, zda film hodnotit 3 nebo 4 *. Tři hvězdičky proto, že působil velmi televizním dojmem a byl předabován, což u mnohých herců zní příšerně. Také mi vadila neustále se pohybující kamera. Nevím, zda to bylo proto, že děj se tolik nehýbal a spíše jste ho cítili, než viděli, ale právě proto se mi roztřesené obrazy líbily o to méně. Čtyři hvězdičky proto, že děj působí syrově, realisticky, prostředí je stejně mrazivé a nevlídné jako vztahy v rodině a také za krásné oči Judit Bárdos. Takže asi 3,5. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

totální průměr a bohužel ničím výrazný film, od kterého jsem čekal víc, když jeho scénář vyhrál v evropské soutěži. Určitě není zbytečný a v záplavě českých filmů patří k těm lepším. Jako většině uživatelů odsud mi vadil dabing v češtině. [ PŘÍBĚH: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Na pozadí nekonečnej stavby nového domu pre dcéru sa odohráva komorná dráma zo súčasnosti, o pomerne konfliktných vzťahoch v rámci rodiny. Sám príbeh sa vlečie asi v takom tempe, ako keď jeden človek sám ukladá pri stavaní domu spolu s vápnom jednu tehlu vedľa seba... Stíha popri tom ale čosi veľa vypovedať o charakteroch postáv, naladiť psychologicky pohnutú atmosféru umeleckými zábermi kamerou či mlčaním. Ide o kvalitnú filmovú drámu, ktorá si žiada od diváka pozornosť a správne rozpoloženie. Druhýkrát by som si už Dom asi nepustil, napriek tomu oceňujem všetky vyššie zmienené klady i herecké výkony, z ktorých vyčnieva hlavne Miroslav Krobot v úlohe večne zachmúreného otca. (70%) (Filmová výzva 2018 - troufalka) ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Snímek vznikal ve spolupráci Česka a Slovenska. A oproti všemožným domácím filmům, které se snaží diváka přesvědčit, že nevěra je správná nebo že smyslem života šedesátníka je sex s dvacítkou, je Dům více než ucházející. Při srovnání herecký výkon – scénář ale působí natolik nesourodě asi jako všudypřítomné slovenské nápisy ve filmu a český dabing. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (13)

  • Na 23. ročníku MFF v talianskom Terste, ktorý do svojho programu vyberá výnimočné filmy z regiónu strednej a východnej Európy, získal film Hlavnú cenu divákov v kategórii najlepší celovečerný film. Rovnako tomu bolo aj na MFF Anonimul v Rumunsku a na MFF Karlove Vary bol vybraný do sekcie Variety – 10 European Directors To Watch. (MikaelSVK)
  • Presné umiestnenie domov je v obci Malá Lehota v časti Blažkov štál. (mikinko51)
  • Film získal ocenenie na filmovom festivale v Palm Springs v kategórii New Voices / New Visions, čo sa ešte žiadnemu Česko-Slovenskému filmu nepodarilo. (gogo76)

Reklama

Reklama