Reklama

Reklama

Bobby Fischer versus Boris Spasskij. Šachová bitva, která psala historii studené války... Životopisný snímek zachycuje příběh amerického šachového velmistra Roberta Jamese Fischera, světu známého jako Bobby Fischer (Tobey Maguire). Ze zázračného dítěte vyrostl v geniálního šachistu, který se neváhal postavit sovětským šampionům v čele se svým nesmiřitelným protivníkem Borisem Spasským (Liev Schreiber). Děj snímku vrcholí v roce 1972, kdy se utkali o titul mistra světa v „zápase století“ v Reykjavíku na Islandu. Jejich šachová partie vstoupila nejen do dějin šachu, ale i studené války, protože byla vnímána jako prestižní společenský souboj mezi Spojenými státy americkými a Sovětským svazem. Na cestě k vítězství ovšem nebyli Bobbymu nepřítelem pouze šachoví soupeři, ale i jeho psychotické stavy způsobené prohlubující se paranoiou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (201)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Něco o Bobbym Fischerovi. 1) Snad každý génius je současně v něčem deficitní - velmi často je to v sociální inteligenci, ve sklonu k paranoie či schizofrenii a podobně. C´est la vie._____ 2) Každý životopisný film, který má obsáhnout větší životní rozpětí, trpí jakousi výpovědní insuficiencí - prostě je to víc dokument, než skutečný film. Nezbytná selekce toho, co ukáže, vede ke zjednodušení a zploštění výpovědi. Přihoďte subjektivní vnímání tvůrců (co oni považují za důležité, jejich volba herců a atmosféry) a vznikne dílo, které lze označit za inspirované životním příběhem toho či onoho, ale určitě ne za popis jeho života._____ 3) Platnost obou uvedených skutečností názorně předvádí film Tah pěšcem._____ 3) Celkem přehledné info k věci uvádí česká Wifi._____ 4) 39letý Tobey Maguire (Fischer) vypadal mladě a svěže. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Vděčné téma studené války v krátkém sledu po druhé a stejně jako u spielberga formálně bravurní, tím víc, že to zwick (mistr rozmáchlých epických snímků) dokáže tak dramaticky rozehrát i kolem šachového stolku (!) jen zamrzí, že stejný prostor jako fischerovi, nebyl věnován i spasskému ..to by byla teprve partie ! ()

Reklama

FTP 

všechny recenze uživatele

O šachách vím jen, že kůň běhá do eLka a šachistama coby atletama pohrdám, ale Tah pěšcem je skvělý drama. Tobey jako arogantní psychouš zahrál úžasně, a přestože jde o americkej film z období studený války, příčetnej člověk si najde cestu spíš ke sportovnímu a sympatickýmu rusákovi Schreiberovi, kterej byl v roli Spasskyho prostě neodolatelnej. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zmäteny film o jednom velkom talente. Vzrusenie a napätie z rozhodujucej sachovej partii sa bohuzial nepodarilo tvorcom previest na divaka. Pôsobilo to dost povrchne. Proste len tak zrazu hlavny hrdina rozdrtil svojho protivnika. Skoda, ze tuto zaujimavu latku nespracoval nejaky talentovany puntickar typu David Fincher. Mohol to byt rovnako genialny film ako jeho hlavny hrdina. Lenze v Zwickovom podani to pôsobi tuctovo a zmätene. Pochvalu si zasluzia hlavne Tobey Maguire a Liev Schreiber. Hlavne vdaka ich vykonom to za jedno pozretie stoji. 5/10. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Šikovnej kluk, ten Maguire. Člověk díky němu i uvěří, že starat se o něj v průběhu turnajů musela bejt větší řehole než dělat tour managera GG Allina. Taky, společně s tím, že Zwickovi se podařilo díky střihu a mnoha rozličným kamerovým úhlům, vytvořit z šachových zápasů skutečně napínavé sekvence, je to ten hlavní důvod proč chválit. Potěší i rezignace na určitou idealizaci protagonisty a nebudeme ochuzeni ani o jeho názory na Židy, ze kterých by takovému Adamu Bartošovi uletěl punt z kalhot. Věřte mi, že prosadit takovou postavu v zámoří musela být dost fuška. Co mě mrzí je ale hlavně nedostatek odvahy skutečně zaplnit tento životopisný film čtyřmi esenciálními postavami, takže musíme s Fischerem projít skrze několik zbytečných epizodních scének, které slouží jenom k tomu, aby se mezi jednotlivými vedlejšáky přepínalo při napínavém finále, na které se všichni dívají v televizi. Jako by se film bál, že není schopný onu důležitost a vypětí šachové partie století předvést sám o sobě. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Odvetný zápas zo Spasským (Liev Schreiber) v roku 1992, na ktorý bol cenový fond stanovený na 5 miliónov dolárov, z ktorých dve tretiny mal dostať víťaz. Americké oficiálne miesta Fischera vopred varovali, že jeho účasť je protizákonná kvôli embargu na krajinu, kde sa zápas hral. Pred zrakmi medzinárodnej tlače bol Fischer nafilmovaný, ako pľuje na písomný zákaz hrať. Po zápase naňho bol v USA vydaný zatykač, ktorý platil po celý zvyšok Fischerovho (Tobey Maguire) života a Fischer sa už nikdy nevrátil do svojej rodnej krajiny. Niekoľko rokov žil v Budapešti, a od roku 2000 do roku 2002 sa Fischer zdržiaval na Filipínach, kde obýval rovnakú štvrť ako filipínsky veľmajster Eugene Torre, jeho blízky priateľ, ktorý bol jeho sekundantom počas odvetného zápasu so Spasským. Torre tu Fischera zoznámil s 22 ročnou Justine Ong, s ktorou potom Fischer splodil dcéru Jinky Ong, narodenú v roku 2002, svoje jediné dieťa. Po nejakú dobu Fischer žil aj v Japonsku s Mijoko Watai, predsedníčkou šachovej federácie Japonska, ktorá s ním zostala až do konca jeho života. V roku 2003 zbavili Fischera amerického občianstva. Za nelegálny vstup do krajiny bol v Japonsku v roku 2004 zatknutý. V japonskom väzení strávil osem mesiacov. Prepustili ho v roku 2005 a dovolili mu krajinu opustiť napriek žiadosti USA o jeho vydanie. Snažil sa neúspešne získať nemecké občianstvo po svojom otcovi. (Raccoon.city)
  • Fischerovým (Tobey Maguire) prvým skutočným triumfom bolo víťazstvo na šampionáte juniorov USA vo Filadelfii v júli roku 1956, a stal sa najmladším juniorským šampiónom. Tento rekord zostal neprekonaný dodnes. V New Yorku roku 1956 zohral na turnaji Rosenwald Trophy známu „partiu storočia“ proti Donaldu Byrnemu, ktorá býva považovaná za jednu z najkrajších vôbec. Vo veku 12 rokov získal titul národného majstra ako doteraz najmladší hráč. V januári 1958 vo veku 14 rokov sa stal najmladším šampiónom USA všetkých čias (do roku 2018 - neprekonaný rekord). Týmto víťazstvom získal titul medzinárodný majster – ako najmladší v tom čase. Fischer hral na majstrovstvách USA, vždy konaných v New York City počas svojej kariéry osem krát a všetky vyhral. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama