Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve snímku Orlie pierko pokračují osudy některých protagonistů z filmu Medená veža. Správce horské chaty Valer (I. Rajniak) a jeho kolega a kamarád s přezdívkou Starec (I. Mistrík) se kvůli pašování zboží přes polskou hranici dostali do vězení. Do svého horského působiště se vracejí až po dvou letech. Podle očekávání se při první návštěvě hospody nesetkají s vlídným přijetím ostatních horalů. Udělali totiž tu hloupou chybu, že se nechali chytit. Nejvíc jim ovšem zkazí náladu policejní nadporučík Pardek (V. Müller), který je dostal za mříže. Nabízí oběma kumpánům smír, pokud nadobro přestanou s pašováním. Pro Valera je to příležitost, jak se před svými lidmi rehabilitovat. Pardekovu nabídku odmítne, a navíc přede všemi prohlásí, že bude pašovat zboží nadporučíkovi před nosem, aniž by mu Pardek mohl cokoliv dokázat… (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Když tenhle film běžel v premiéře, byl jsem jako puberťák zamilovaný do Andrey Čunderlíkové. Už proto musím dát vysoké hodnocení. Film řeší ve své době počínající normalizace zásadní problémy lidského charakteru, ale i skutečné svobody. Kamarádi se vracejí z vězení a jsou přivítáni s posměchem. "Odměnou" za odsezení zasloužilého trestu je odejmutí vysokohorské chaty. Jak se vyrovnat s tím, že se nemůžete vrátit ke své lásce, do svých milovaných velehor, jak jste o tom snili po celé ty dva roky basy? Jediný, kdo chlapům rozumí, je mladičká studentka; nadporučík Pardek je neoblomný, čestný muž a nemůže si dovolit, aby muži pokračovali v pašeráctví. Je to čisté furiantství, s jakým přivádějí Pardekovi pod okna nejprve ovce a potom i koně. A nadporučík se musí rozhodnout - má trvat na předpisech nebo si vzpomenout na bývalé přátelství a pomoci jim, aby opět našli svoji bývalou sílu a radost ze života? Láska k horám vítězí... Výborný film, snad ještě maličko lepší než první díl - Medená veža... ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Klasická dvojka, přežvýkané téma z jedničk, jako dvakrát spařený pytlík čaje, jakž takž obarví, ale už nemá vůbec žádnou chuť. Chyběl Kvietik i Vášáryová, příběh neměl sílu. Ališka, ten byl dobrý jen když použil původní hudbu z Medenej veže. Nastavovaná kaše. Potvrdila se mi moje neláska kČunderlíkové. Žádný výraz, žádná mimika,, jen unylost. Od Pěti holek na krku přes Orlie Pierko až k Nemocnici. Bezkrevná, bez emocí, nemastná neslaná. Jeden obličej na celý život. Dvojice kamarádů už nemá ten esprit jako trojice. Snad jen Vlado Müller tu dostal větší prostor, ale zase v něm neměl moc co hrát. Šťávu dodával Prašivec Julia Vaška, takový normální český, pravda slovenský, podrazáček. Ještěže alespoň ty Tatry zůstaly stejné. ()

Reklama

Juto 

všechny recenze uživatele

Toto je pokračovanie nádherného filmu ,,Medená veza". Bohužiaľ ,,Orlie pierko" stratilo väčšinu ducha svojho predchodcu. Veľké témy lásky a cti sú spracované akosi ironicky. V centre pozornosti je myšlienka: slobodný môžete byť len vtedy, keď budete dodržiavať pravidlá spoločnosti.,,Orlie pierko" nie je zlý ani otrepaný ako propagandistické filmy z 50. rokov. Chce to len ukázať, že polícia je dobrá, keď ste dobrým občanom. Za týchto okolností nie sú hory a príroda v tomto filme dôležité, aj keď som to chcel. Len vypĺňajú príbeh. 6/10 ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Poetika prvního dílu nevyšuměla, jen mezi baladou prosvítá i lehká romance s pár satirickými verši.  Kromě hledání nového smyslu života a zjištění, že nic takového neexistuje mě bavil ale snad i jediný lehce záporný esenbák v československém filmu v podání  Vlada Müllera, jehož počáteční nadutost dostává díky srandičkám navrátivších se kamarádů řádně na frak.  Orlie pierko je lehká smířlivá tečka za původně smutným příběhem, proč ne. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Vsiml jsem si, ze v poslednich asi 80% slovenskych filmu co jsem videl, hraje Julius Vasek. Nenapadny, ale nepostradatelny chlapik SK filmu. :) Jinak teda nevim, co k tomuhle jako rict. Dva ne moc sympaticky vezni se vracej do Tater, delaj tam bordel a pak to konci. Mela to byt komedie? Nevim, prislo mio to cele nejake levne... Medena veza byla o rad lepsi. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (12)

  • Nakrúcanie filmu prebiehalo v Starom Smokovci, Hornom Smokovci, Ždiari, Novej Lesnej, Spišskej Sobote, Novej Lesnej a na Dunajci. (dyfur)
  • Filmovalo se i na železniční stanici Tatranská Lomnica. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Film bol nakrútený za pomoci Správy Tatranského národného parku Horskej služby vo Vysokých Tatrách a AZNP Mladá Boleslav. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama