Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve snímku Orlie pierko pokračují osudy některých protagonistů z filmu Medená veža. Správce horské chaty Valer (I. Rajniak) a jeho kolega a kamarád s přezdívkou Starec (I. Mistrík) se kvůli pašování zboží přes polskou hranici dostali do vězení. Do svého horského působiště se vracejí až po dvou letech. Podle očekávání se při první návštěvě hospody nesetkají s vlídným přijetím ostatních horalů. Udělali totiž tu hloupou chybu, že se nechali chytit. Nejvíc jim ovšem zkazí náladu policejní nadporučík Pardek (V. Müller), který je dostal za mříže. Nabízí oběma kumpánům smír, pokud nadobro přestanou s pašováním. Pro Valera je to příležitost, jak se před svými lidmi rehabilitovat. Pardekovu nabídku odmítne, a navíc přede všemi prohlásí, že bude pašovat zboží nadporučíkovi před nosem, aniž by mu Pardek mohl cokoliv dokázat… (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

lucascus 

všechny recenze uživatele

Není to špatné, ale na původní film "Medená veža" to nemá v žádném případě. Citelně zde schází Vašáryová a Kvietik (kteří se však zde logicky nemohli vrátit), ovšem "MV" měla něco navíc, co "Orlie pierko" nemá. Ukázala sílu nezničitelného přátelství, perfektní scenérie, dokonalou hudbu, osvěžující scénář a dobrou režii. A tady pokulhává právě scénář. Ve filmu se prakticky nic nestalo, děj se nikterak neposunul dopředu. Děj se dá srovnat do jedné věty: "Dvojice kamarádů, která se vrátila z vězení, se snaží dostat zpátky do Ztracené doliny." Povedlo se, ale za jakou cenu... ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování Medenej veže je sice stále drama,ale tentokrát se v něm vyskytují i prvky komedie a celkový výsledek vůbec není špatný.Jistě Medená veža byla určitě lepším filmem,ale i tento snímek se mi líbil,hlavní rozdíl spočívá v tom,že tentokrát jsem se víc zasmál a dramatická zápletka je trochu slabší,každopádně zůstala hlavní dominanta obou filmů-Vysoké Tatry,záběry na ně jsou nádherné,a kdybych byl Slovák,cítil bych větší hrdost než Američan,když sleduje filmy jako Četa nebo Černý jestřáb sestřelen. ()

Reklama

Juto 

všechny recenze uživatele

Toto je pokračovanie nádherného filmu ,,Medená veza". Bohužiaľ ,,Orlie pierko" stratilo väčšinu ducha svojho predchodcu. Veľké témy lásky a cti sú spracované akosi ironicky. V centre pozornosti je myšlienka: slobodný môžete byť len vtedy, keď budete dodržiavať pravidlá spoločnosti.,,Orlie pierko" nie je zlý ani otrepaný ako propagandistické filmy z 50. rokov. Chce to len ukázať, že polícia je dobrá, keď ste dobrým občanom. Za týchto okolností nie sú hory a príroda v tomto filme dôležité, aj keď som to chcel. Len vypĺňajú príbeh. 6/10 ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

V Orlím pírku se vracíme do Ztracené doliny, ve které se odehrával příběh Měděné věže. Nerozluční kamarádi dostávají lekce pokory a musí si projít nejednou nesnází, aby se nějak protloukli. Poetika z prvního dílu se více či méně vytratila a zbyl jen jakýsi pokus o navázání na přetrženou nit. Na příběh, který už skončil. Snaha o komické odlehčení, které se střídá s dramatickými scénami se bohužel nevyvedla příliš dobře. Skvělé herecké výkony a silné scény, které měly svůj potenciál, byly promrhány a naředěny plytkou břečkou, která vyplnila hluchá místa. Nicméně se na to dalo koukat a konec přeci jen pohladil na duši. 70% ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Kvalít Medenej veže to síce nedosiahlo, nebolo to ani tak poetické, ani až tak silné po príbehovej (+ dramatickej) stránke, no skrátka i keď to nedosiahlo ten status výnimočnosti ako prvá časť, tak si myslím, že aj toto voľné pokračovanie rozhodne malo čosi do seba a v žiadnom prípade by som nad ním nelámal palicu. Práve naopak, bolo mi sympatické, že sa tvorcovia tentokrát rozhodli ísť o trochu viac humornejšou cestou a teda nekopírovali predošlé postupy. A hoci sa to muselo zaobísť bez účasti Kvietika a Vášáryovej, táto papierovo obrovská strata vo výsledku až takým problémom nebola - dvaja Ivanovia zahrali opäť bravúrne (najmä teda Rajniak, rola Valéra bola nepochybne jeho životnou, podobne ako v jednotke aj tentokrát bol priam fantastický a jeho hlášky stoja za to), o trochu viac priestoru pre Vlada Müllera taktiež potešilo, no a Čunderlíková, tá bola zas krásna a pôsobila skutočne príjemne. Ostatne tak na mňa pôsobilo Orlie Pierko aj ako celok - príjemne a z času na čas aj úsmevne (v tom dobrom slova zmysle). Nech už sa práve odohrávalo čokoľvek, malo to taký ten nezameniteľný pozitívny náboj, ktorý už dnes žiaľ vo filmoch vidno len zriedkavo (a v tých slovenských je to tým dupľom raritou). No a také tie faktory ako vynikajúca hudba, krásne prostredie Vysokých Tatier a tak ďalej, tie sú samozrejmosťou a právom sa radia k hlavným zbraniam snímky. 4/5 ()

Galerie (23)

Zajímavosti (12)

  • V scéne, kde Valér (Ivan Rajniak) a Starec (Ivan Mistrík) vezú Prašivca (Július Vašek) do Lendaku, Valér pri rýchlosti 140 km/h krúti prudko volantom naľavo a napravo. Pri tejto rýchlosti by sa to pravdepodobne nezaobišlo bez nehody. (Van_der_Ovec)
  • Chata v Stratenej doline bola postavená v tzv. Filmárskom žľabe (cca 10 m pod Lomnickým sedlom), čisto pre potreby natáčania a stála v tej dobe pol milióna československých korún. Ešte v roku 1974 tam chata stála. Demontovaná bola postupne. Zhotovitelia chaty dostali podmienku, že ju po skončení natáčania musia zlikvidovať. Pozostatky chaty dnes dokumentujú len železné trubky, na ktorých bola stavba upevnená. Na vrchu Lomnického sedla sa nachádza informačná tabuľa, oznamujúca, že sa tu film natáčal. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama