Reklama

Reklama

Apokalypsa: 2. světová válka

(seriál)
  • Česko Apokalypsa 2. světové války (více)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Apokalypsa: 2. světová válka používá provokativní záběry pořízené amatérskými filmaři, odtajněné přísně tajné záznamy a zpravodajské záběry, které v dané době nebyly odvysílány. Tyto znovu objevené záznamy byly obarveny, aby si diváci mohli představit, jaké to bylo zažít válku zblízka. Síla tohoto pořadu spočívá ve snaze vyprávět příběh 2. světové války novým způsobem a pomocí netradičních záběrů, které diváci ještě neviděli. Například v 2. díle uvidíte záběry francouzských školáků v malé vesnici nedaleko Arden. Je to jejich poslední den ve škole, předtím než budou muset vesnici opustit a obsadí ji Němci. Diváci také uvidí strašidelné opuštěné školní třídy bez dětí. Díky těmto záběrům je snazší si představit civilní či také "každodenní" podobu války. (National Geographic)

(více)

Recenze (198)

Dont 

všechny recenze uživatele

Tak po včerejším Nejdelším dni jsem měl příležitost se dneska po ránu podívat v TV na pátou epizodu tohoto dokumentárního seriálu. Už jsem tedy viděl některé díly i dříve, ale zatím jsem je nekomentoval. Výborně natočený, sestříhaný a tematicky uspořádány dokument s řadou unikátních záběrů a dobře napsaným doprovodným komentářem. Doporučuji všem, rozhodně to stojí za zhlédnutí. Po týdnu jsem si nenechal ujít poslední, šestou epizodu, a byť jsem ji viděl už dříve, s chutí jsem se podíval znovu. Na to, že se jedná o dokument, to má neskutečné tempo. Nuda nehrozí ani na chvíli. Jen škoda překladu do českého dabingu, mohli si dát více záležet a nechat to zkontrolovat nějakým historikem. Kodex Bušidó skutečně není kódem, jak v posledním díle dvakrát zazní. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

S přehledem nejlepší válečný dokument jaký je k mání. Francouzi se doopravdy vytáhli, shromáždili obrovské množství dosud běžně neviděných záběrů a pomocí počítačové techniky je okolorovali. Díky tomu tenhle skvost vypadá tak realisticky jak je to jen možné. Dojem ještě umocňuje skvělá režie a vložení pohledů do běžného života civilistů a nebojových aktivit vojáků. Chybí mi jen infografika a mapky fronty, protože přehlednost trochu pokulhává. ()

Reklama

Gulde 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby nejlepší dokument o druhé světové válce, na kterém dosud mé oko spočinulo. Kolorované záběry působí hodně neotřele, a depresivní dokresová hudba v pozadí dotváří celkovou atmosféru zmaru, která ke druhé světové válce bezpochyby náleží. Navíc dokument mapuje nejen události na frontě, ale i co se dělo v zázemí, takže člověk získá přesný přehled o tom co se kdy v důsledku čeho událo. Tleskám! ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Skvěle shrnutá 6letá válka v šesti epizodách. Díky tomu je asi pro znalce tato část dějin zachycena jen do malé hloubky, ale přesto a možná spíš proto jsem já, jako člověk vybavený znalostmi ze základní školy + co jsem kde pochytil, zjistil docela dost nových zajímavých faktů a hlavně pěkně utříděných. Skoro mě napadlo, že by tenhle dokumentární cyklus mohl nahradit učitelku na základkách při vykládání této látky. Jelikož se myslím 2. SV probírá v osmé nebo deváté třídě navadily by snad i celkem dost surové záběry, které se zde objevují a velmi pomáhá k pocitu autentičnosti. Což dokonává to, že je celý snímek barevný! Občas se mi opět dostavil pocit takové černobílosti téhle války. Na jedné straně chudáci spojenci (teda až na Stalina) a na druhé ty prohnaní bestie z 3. říše a Itálie. Ale nepřišlo mi to až tak extrémní, jako v jiných dokumentů, především americké provenience. Díky za tenhle výborný a přehledný dokumentární cyklus. ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Prvních pár minut jsem měl pochyby, jestli mě bude bavit, ale velmi brzy si mě tato série získala. Pěkně shrnutá druhá světová válka. Ač se to může zdát hodně času, je šest hodin na podobný konflikt hodně málo, takže je zde skutečně tak nějak letem světem zopakováno vše podstatné, co asi většina z nás ví, často bych více detailů ocenil. Jenže o podrobné historii tahle série není, zde jde hlavně o autentické záběry, celá série se skládá pouze z originálních válečných záběrů, které byly (kromě holokaustu) následně dobarveny. Stojí za to vidět! Tři až čtyři hvězdy. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • V druhém dílu dokumentárního cyklu s názvem "Zdrcující porážka" je v českém dabingu trestuhodná chyba. V části, kde je popisována kapitulace Francie v Compiègne, je řečeno: "...tentýž vagón, ve kterém bylo v listopadu 1919 podepsáno příměří stvrzující porážku Německa." Tento akt se udál v roce 1918 a tím skončila 1. světová válka. (Petronylek)

Reklama

Reklama