Reklama

Reklama

Apokalypsa Stalin

(seriál)
  • Francie Apocalypse - Staline (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Josif Stalin měl absolutní moc, v Kremlu vládl jako jeden z nejkrvavějších diktátorů historie lidstva... V roce 1936 ohlásil výsledky „voleb", v nichž získal 98,6 procenta hlasů. Jeho národ žil ve strachu, přesto mu lidé neustále aplaudovali vestoje. Kdo byl vlastně Stalin? Ochránce před nacismem? Tatíček všeho lidu? Masový vrah? Jak se mu podařilo dostat pod hrůzovládu polovinu planety? Narodil se v roce 1878 v gruzínské vesnici Gori jako Josif Vissarionovič Džugašvili a jeho zločinecké kariéře předcházelo studium kněžského semináře. Těžko se vyrovnával s tělesnými nedostatky, měl srostlé prsty na nohou, levou paži kratší a na jeho tváři zanechaly trvalé stopy neštovice. (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dokumentárnímu seriálu můžete nebo nemusíte věřit. Stalin jako zrůda, jak ho líčí západní média nebo jako dobrodinec, vlastenec a geniální vůdce, jak ho líčí Rusové. Tento francouzský třídílný seriál je celkem dobrý, pokud jde o historické záběry a některé nestranné informace. Co se týče pravdy o Stalinovi, budu ovšem věřit vždycky Rusům, kteří ho zažili, než Francouzům, Američanům, Němcům a podobným teoretikům. Takže za francouzské vymývání mozků a propagandu hodnotím seriál jako průměr. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že je stále kopec ľudí, ktorý o Stalinovi toho veľa nevedia a berú ho ako spasiteľa Európy. A práve tí by si mali pozrieť tento trojdielny dokument o červenom démonovi s Gruzínska. -"Roosevelt: boh je na strane spojencov." -"Stalin: na našej strane je diabol, je to dobrý komunista." 80% - 4* ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Další díl do skládačky úspěšné série APOKALYPSA z rukou mistrů svého řemesla: Isabelle Clarke a Daniela Costelle. Znovu se nám dostávají pod drobnohled nádherně barevně zrestaurované materiály filmových archívů s výborným doprovodným komentářem, který úspěšně drží rovnováhu v podrobnostech a důležitostech historických zlomů Stalinova života. Děj je poněkud netradičně rozdělen do dvou paralelně vyprávěných časových rovin, mezi kterými se průběžně přeskakuje, až se nakonec spojí v posledním díle. První časová rovina začíná od Stalinova dětství, pokračuje přes studijní léta a začátky jeho politické kariéry, přes Občanskou válku, chopení se moci a končí útokem Wehrmachtu na Sovětský svaz. Druhá časová rovina začíná právě 22. červnem 1941, popisuje podrobněji 2.SV, Stalinův boj s Hitlerem a vyjednávání s USA a Anglií. Rozdělení dokumentu do těchto dvou časových rovin může být na škodu pro méně znalého diváka, u kterého lze očekávat problém ve vnímání nelinearity vyprávění spojeného s časovými přeskoky. Na druhou stranu tento způsob vyprávění lépe osvětluje některá Stalinova rozhodnutí, která mají základ právě v jeho životních zkušenostech a povahových rysech, které se formovaly desítky let před Druhou světovou. Já osobně přijímám s povděkem rozhodnutí filmařů jít touto cestou. Jediné, a to hlavní, co mi v dokumentu chybí, je vynechání poválečné etapy Stalinova života. Jeho politika v této době, krom dalšího útlaku a vraždění vlastních lidí, znamenala i politické směřování Sovětského svazu na další desítky let a předurčovala vývoj Studené války. Pravda je, že Moskva dosud neodtajnila archívy z této doby (Nejspíš jsou tam věci tak úděsné, že si to ani po 70ti letech nikdo nedovolí.), tudíž by se nabízel pouze pohled zvenku. Ale vynechat toto období zcela, považuji za chybu. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Je neuveriteľné čo si musel (nielen) Ruský ľud vytrpieť pod týmto tyranom. A je až mrazivo šokujúce, že sa v jednej historickej perióde vyskytol tento úlisný Gruzinec spolu s druhým monštrom, Hitlerom. Európa a svet si už lepšiu kombináciu ani priať nemohli... Francúzi opäť odviedli skvelú dokumentaristickú prácu a po prvej svetovej vojne, druhej svetovej vojne a Hitlerovi priniesli vo svojom cykle Apokalypsa aj portrét neobmedzého sovietskeho vodcu. Obdivuhodné sú najmä tony veľmi vzácneho a nevýdaného, historického obrazového materiálu, ktorý bol skutočne kvalitne upravený a okolorovaný, čo mu dodáva ešte väčšiu desivosť a autentickosť. V takýchto obrazoch už tá doba nepôsobí tak vzdialene. Za zmienku stojí aj niekoľko nových, alebo menej známych informácií, ktoré mi tento dokument poskytol. Som maximálne spokojný a každému fanúšikovi histórie odporúčam. Ale nie len tomu. Toto by malo byť povinné pozeranie pre každého, pretože dnes si už málokto uvedomuje aký hrôzostrašný a krvilačný bol onen režim. Režim, ktorý má stále na svete veľa prívržencov a sympatizantov. Bohužiaľ... 100 %!! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Vojnové seriály z radu "Apokalypsa" si držia vysokú kvalitu. Tvorcovia si zaslúžia pochvalu, hlavne za zreštaurovanie a kolorovanie dobových materiálov. Vďaka farbe je dokument o čosi bližší rozmaznanému mladému divákovi. Stalinovi sú venované 3 diely. Obsahujú vzácne a zásadné zábery pre pochopenie vtedajšej situácie. Samozrejme nevenujeme sa len samotnému "diablovi" , ale aj ďalším jeho verným "pekelníkom" - Lenin, Berija, Trockij... Jeden dokument o Stalinovi som už videl a bol rovnako dobrý, možno ešte lepší. V "Apokalypse" o Stalinovi mi chýbal ten veľmi zaujímavý záber, kde Stalin nesie Leninovu rakvu. Ako dokument podáva takmer vyčerpávajúce informácie, dostanete takmer všetko potrebné, chýbal mi tam však jeho samotný koniec prípadne Stalinov pohreb. S dokumentom mám len jeden vážny problém. Informácie nepodáva chronologicky, tak ako sa stali, ale neustále preskakujeme z roku 1942 do 1917, potom 1933 a zase do roku 1878 keď sa Stalin narodil a tak je to až do konca. Ja sa orientovať viem, ale z pohľadu študenta, ktorý sa chce vzdelávať, to nie je celkom v poriadku. Preto nemôžem dať plný počet, hoci si ho dokument zaslúži. 80%. ()

Galerie (54)

Reklama

Reklama