Reklama

Reklama

Santiniho jazyk

(TV film)
  • angličtina Santini's Enigma
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmově televizní zpracování známého románu Miloše Urbana organicky propojuje prvky thrilleru, mystiky a hermetické filozofie s poutavým historickým exkurzem. Na pozadí fascinující a znepokojivé architektury Jan Blažeje Santiniho, která světově unikátním způsobem mísí prvky baroka a gotiky, se rozvíjí příběh člověka, hledajícího na počátku nového tisíciletí ztrácející se pocit smyslu a životního naplnění... Nespokojený zaměstnanec reklamní agentury Martin Urmann je pověřen nesplnitelným úkolem, který má fakticky ospravedlnit jeho náhlý vyhazov ze zaměstnání. Martin úkol přijímá, ale je to spíše gesto vzdoru, než vážně míněná snaha zachránit své postavení. Práce ho nepřímo zavede na stopu tajemných vzkazů dávno mrtvého architekta, které se zdají promlouvat přes hloubku času přímo k němu. Martin se pouští do honby za rozluštěním těchto zpráv. Jeho cesta je lemována záhadnými vraždami, které nějakým způsobem musí souviset s jeho pátráním. Fascinující síla světa, do kterého se postupně propadá, vylučuje možnost, že by od svého záměru odstoupil. Musí dojít až na konec, kde čeká odhalení, které od základu změní celý jeho, doposavad pečlivě udržovaný, pohled na svět. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (266)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Ze zahrady své usedlosti na Veselíčku vidím Zelenou horu s kostelem sv. Jana Nepomuckého, na druhou stranu, přes pole, to mám do Obyčtova, Bobrové a Zvole. Ale se Santinim jsem splatý už od doby, kdy jsem dostal občanku, na kterou mně/nám správce zámku, pan Šulák, dával klíče od zámku (zámecká zahrada byla běžně přístupná, než ji uzavřeli staronoví majitelé) a od kostela na Zelené hoře. Všechno patřilo jen nám, nikde nikdy nikdo, snad jen když hrobaři kopali nový hrob. Proto, i když celkem bez elánu, jsem si přečetl Urbanovu knihu a podíval na Strachův film. Každý artefakt představuje jiný svět, z nichž ani jeden není s mým kompatibilní. Pozn.: Nepomůckého kostel považuji na nejpěknější stavbu (Santini se jako myslitel vyjadřoval převážně stavbami) vůbec, pokud to ovšem není Cappella degli Scrovegni v Padově, ale to jen díky Giottovým freskám, a taky to mám odsud dost z ruky... Strachourbanův "jazyk" je filmem typu fantasy: to jest detektivka s pseudo-mystickou zápletkou, "šifrou" (jazyk je samozřejmě také šifra). Nedávno jsem se dozvěděl, že když se do mozku, třeba přes pokožku, pustí nějaký elektrochemický signál (třeba slovo), mozek ho po čase rozluští. To je ovšem už ona čirá mystika. Ale propojení pěti největších (proč?) Santiniho staveb v pentagram informací, vzkazů a pokynů, nebezpečně připomíná pokročilé hledání "kešek". Naopak proti komentovanému provádění po Santiniho kostelech nic nemám. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 4/10 Hudba 4/10 Prostředí 6/10/// +David Švehlík, jisté tajemno je lákavé -upřímně docela nudné, 90 minut se zdá dlouhých, kdo má rád reálné české filmy bude otráven/// Santiniho jazyk je typický český mysteriózní film, tak jak je Češi (ne)umějí. Výhodou je naše české prostředí, které žádný americký nebo jiný film nenahradí a také fakt, že v tomto žánru moc filmů nemáme. Nevýhodou pak samotný děj, který jen tak tak udržel moji pozornost. Nicméně bylo celkem potěšující vidět Marka Taclíka v záporné roli a několik známých tváři v rolích vedlejších. Jen nechápu jak mohl Jiří Strach natočit takový průměrný film./// Celkem 47%/// ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Šedivě vyblitý obraz by byl poslední problém, tenhle pokus o mystiku strhávají především toporné postavy tlačené k zádumčivým pohledům i ve chvílích, kdy je to spíš legrační (jak samozřejmě dokážou lidé v tomhle světě přijmout vraždu). Celý námět mě příliš nestrhl a pátrání po univerzální větě mě vlastně vůbec nezajímalo, protože jsem nedokázal pochopit, proč by měl být architekt Santini nějaká autorita vedoucí vůbec k přesvědčení, že by takovou větu mohl znát. Ani v ostatních aspektech to ve mně nevzbudilo příliš zájmu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Takhle divnou komedii jsem už dlouho neviděl... Nebo je možné, že to tvůrci mysleli vážně? Nic nedává smysl, nikdo se nechová rozumně a za největšího blba naštěstí není divák, ale postava jménem Kňour, ztvárněná Markem Taclíkem. Mimochodem jediná postava ve filmu, která má české jméno. Asi nějaký kód. Co jím asi chtěl autor říci? Většina filmů Jiřího Stracha se mi zatím velice líbila, ale k šifře mistra Jana Blažeje jsem klíč nenašel. ()

homerr 

všechny recenze uživatele

No pokud srovnám s filmem Ďáblova lest, tak ta vyšla jako mnohem lepší. Jazyk sice má pěkné záběry na stavby, ale to podstatné - děj je slabota. Od doby co se začalo vraždit ve velkém a každý kdo přijde do styku s nečím co nemá vidět, nebo vědět zemře je toho moc. Navíc závěr rozhovoru policistů, že to kdo vraždil stejně nikdo zjišťovat nebude byl už naprostý vrchol... ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Režisér Jiří Strach ve filmu spolupracoval s Martinem Stropnickým, se kterým vždy toužil filmovat, vůbec poprvé. Na základě úspěšného ztvárnění figury Ropse jej režisér podle svých slov bude rád obsazovat i nadále. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (hippyman)
  • Ve scéně, kdy hlavní postava filmu studuje v Klementinu, můžeme vidět autora předlohy a částečně i scénáře Miloše Urbana, jak čte svou knihu „Sedmikostelí“, která byla jeho další adaptací režírovanou Jiřím Strachem. (Rover)
  • Pojmenování postavy profesora Maxe Unterwassera (Viktor Preiss) vzniklo převzetím pseudonymu autora stejnojmenné literární předlohy Miloše Urbana. Ten pod zmíněným pseudonymem vydal kontroverzní novelu "Michaela - Události v klášteře svatého Anděla". (Ak.žena)

Související novinky

Psycho Film 2011

Psycho Film 2011

21.05.2011

Psycho Film 2011 se uskuteční ve dnech 3. – 5. června 2011 v Praze a 8. – 10. června 2011 v Opavě. Věnuje se tématům psychiky člověka, letos se zaměřuje na hranici mezi vírou a duševní nemocí.… (více)

Reklama

Reklama