Reklama

Reklama

Tora! Tora! Tora!

  • USA Tora! Tora! Tora! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Svého nepřítele nikdy nepodceňuj! Tora! Tora! Tora! – tak zní japonský signál k útoku na nepřítele. Stejnojmenný slavný americko-japonský válečný velkofilm vypráví o jedné ze zlomových událostí druhé světové války, útoku Japonců na americký přístav Pearl Harbor na Havajských ostrovech v roce 1941 a přibližuje události, které k němu vedly. Zatímco japonská vláda a vojenské velení pečlivě připravují svůj útok, jenž má ochromit protivníka, vláda USA, představitelé její diplomacie i nejvyšší válečná generalita tuto možnost zcela ignorují. Přitom námořní kontrarozvědka má zprávy o utajovaných zvýšených vojenských aktivitách Japonců a blížícím se nebezpečí. Také některé důležité signály zachycené radarem zůstávají bez patřičného povšimnutí, stejně jako přítomnost japonské ponorky v mořském prostoru blízko Pearl Harboru. A najednou přichází okázalý a zdrcující úder japonské armády... Režisérem filmu byl známý americký filmař Richard Fleischer (Fantastická cesta, Bostonský případ, 20 000 mil pod mořem, Ničitel Conan), v mimořádně náročné mezinárodní koprodukci pak japonské sekvence realizovali filmaři Tošio Masuda a Kindži Fukasaku. Tvůrci se důsledně drží historických pramenů, čemuž jsou přizpůsobeny i charaktery postav a scénář. Drama, které patří mezi nejlepší válečné historické tituly, zaujme na svou dobu ohromující výpravou, realističností akcí a stále strhujícími leteckými bitvami. Snímek získal Oscara za vynikající filmové triky (A. D. Flowers a L. B. Abbott). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Srovnávat Pearl Harbor s Tora! Tora! Tora! je jako srovnávat lejno s diamantem. Pokud lze tento film vůbec srovnávat, pak jedině s tímto dokumentárním snímkem: Pearl Harbor, den potupy http://us.imdb.com/title/tt0450084/ SPOILEROIDNÍ HLÁŠKY, KTERÉ SE MI PODAŘILO ZACHYTIT: Přebírám velení nad spojenou flotilou. // Ale z Tokia teď vane špatný vítr. // Tenhle přístav je past. // Věří vůbec někdo někomu? // Ti piloti si dělaj co se jim zlíbí. // Pokud všichni na světě bratry jsou, proč musí vlny a vítr neklidný být? // Zaútočí na nás v neděli 30. listopadu. // Vystupte na horu Niitaka, 1208. // V Pearl Harboru nezbyla ani jedna letadlová loď. // Enterprise! - Pitomče! To byla naše vlajková loď. // Mluvil jsi s prezidentem? - Ne. S Harry Hopkinsem. - A přečetl si to? - Ne. Nemá klíč. // Už je deset pryč. Generál Marshall chodí brzo spát. // Koukni máme telefon! A dokonce funguje. (obsluha armádního radaru) // (Flying school !!!) // Závidím mladým. Všichni věří, že náš plán vyjde. // Kaminskij, chci potvrzení, jasný potvrzení. ("ráno mě neotravujte") // Co je to za pitomce? Nahlásím ho za porušení bezpečnosti! (a pak japonské letadlo shodilo bombu) // Vážně skvělý způsob jak vletět do války. // Chtěl jste potvrzení, kapitáne? Podívejte se! To je to vaše potvrzení! // Kde jsou americké letadlové lodě? // Tahle válka teprv začíná a před náma je velká cesta. // Je to jako probudit spícího obra a vyprovokovat ho k boji. // Dosáhli jsme jenom toho, že jsme probudili spícího obra a naplnili (jsme ho) ohromným odhodláním. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Válečný film poctivě popisující všechny důležité chvíle, které rozhodli o výsledku útoku na Pearl Harbor, a nestojící na žádné ze stran, což se mi jako neutrálnímu divákovi moc líbilo. Pravda první půle nabízí "jen" tahanici příprav ze stran Japonců, a nestálé kličkování Američanů bez osobitějšího pohledu na celou věc. Jakmile se ale motory roztočí a křídla vzlétlou, tempo nabere na obrádkách a začne se výprávět nesmírně kvalitní akční podívaná. Spousta napětí, a výbuchů. Ze pár záběrů by si troufla do přímého boje z Bayovým Pearlem (2001), který se tímto filmem zajísté inspiroval. ()

Reklama

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Vyborna vojnova drama, ktora tazi predovsetkym z historickej vernosti a vybornych hereckych vykonov. Film sa vyhyba akemukolvek zbytocnemu patriotizmu a patetizmu a az dokumentaristicky sa zameriava na pripravu a samotny priebeh utoku na Pearl Harbour, pricom sa nadmerne nepriklana ani k jednej zo zainteresovanych stran. Skoda, ze sa Jerrymu Goldsmithovi nepodaril zlozit lepsi hudobny doprovod a ze scenaristi nepriniesli do uvodnej hodiny vacsie osvetlenie samotnych vystupujich postav. Inak by bol bezpochyb plny pocet - 4,5/5*. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Kvalitní válečný velkofilm, kterému však trochu podráží nohy jeho dokumentárnost, tudíž mě v některých chvílích opravdu nudil. Na druhou stranu, alespoň bylo vidět, že scénáristé čerpali z hodnověrnějších historických pramenů, než například Bay a spol. :-) Samotný nálet byl proveden nečekaně kvalitně a sugestivně ( ačkoli na Baye to přece jen nemá - hold Bayovo akční oko je Bayovo akční oko) a přístup herců byl také dostačující. Rozhodně stojí za to ho vidět, ať už jste milovníkem válečných filmů či dějepisu. ()

Azrael515 

všechny recenze uživatele

No ''zrovnaniu' s Pearl Harbor sa to neubrani. Teda ubrani, uplne ho totiz zdecimuje :D :D Historicky film jak ma byt! Zdlhave, prepostavovane - predialogovane (aka no historical dumbing down with emphasis on narrative consistency).. S opulentnym finale, pri ktorom i Michael Bay ''sedi v koute a smutne kouka''.. Full metal air raid! 5/5 ()

Galerie (52)

Zajímavosti (29)

  • Pro film bylo postaveno několik dřevěných replik lodí ve skutečné velikosti. Japonci postavili od čáry ponoru nahoru bitevní loď Nagato a letovou palubu a můstek letadlové lodi Akagi. Američané postavili bitevní loď USS Arizona. (tomalakis)
  • Mnoho replik japonských letadel užitých v tomto filmu se rovněž objevily ve filmech Birva o Midway (1976), Tajemný záře nad Pacifikem (1980) a Pearl Harbor (2001). (Kulmon)
  • Před natáčením se pečlivě dohledávaly a pročítaly všechny možné dokumenty k událostem zobrazeným ve filmu. Našly se i původní výkresy k lodím Nagato a Akagi. Na písečné pláži, která se nacházela v areálu vojenské letecké základny Ašija (na půl cesty mezi Fukuokou a Kokurou), byly postaveny detailní repliky bitevní lodi Nagato (přesná kopie – ikdyž jen waterline a zvenčí), a tři čtvrtiny trupu Akagi. (Marthas85)

Související novinky

Tak dlouho se chodí se džbánem...

Tak dlouho se chodí se džbánem...

09.06.2006

Není to vůbec dávno, kdy tu byla řeč o potřebnosti remaků a dnes by se to dalo zopakovat. Další film, který dostal jednoho bratříčka už od původních tvůrců, bude předělán na koukatelnější, nešikmý a… (více)

Reklama

Reklama