Reklama

Reklama

Tora! Tora! Tora!

  • USA Tora! Tora! Tora! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Svého nepřítele nikdy nepodceňuj! Tora! Tora! Tora! – tak zní japonský signál k útoku na nepřítele. Stejnojmenný slavný americko-japonský válečný velkofilm vypráví o jedné ze zlomových událostí druhé světové války, útoku Japonců na americký přístav Pearl Harbor na Havajských ostrovech v roce 1941 a přibližuje události, které k němu vedly. Zatímco japonská vláda a vojenské velení pečlivě připravují svůj útok, jenž má ochromit protivníka, vláda USA, představitelé její diplomacie i nejvyšší válečná generalita tuto možnost zcela ignorují. Přitom námořní kontrarozvědka má zprávy o utajovaných zvýšených vojenských aktivitách Japonců a blížícím se nebezpečí. Také některé důležité signály zachycené radarem zůstávají bez patřičného povšimnutí, stejně jako přítomnost japonské ponorky v mořském prostoru blízko Pearl Harboru. A najednou přichází okázalý a zdrcující úder japonské armády... Režisérem filmu byl známý americký filmař Richard Fleischer (Fantastická cesta, Bostonský případ, 20 000 mil pod mořem, Ničitel Conan), v mimořádně náročné mezinárodní koprodukci pak japonské sekvence realizovali filmaři Tošio Masuda a Kindži Fukasaku. Tvůrci se důsledně drží historických pramenů, čemuž jsou přizpůsobeny i charaktery postav a scénář. Drama, které patří mezi nejlepší válečné historické tituly, zaujme na svou dobu ohromující výpravou, realističností akcí a stále strhujícími leteckými bitvami. Snímek získal Oscara za vynikající filmové triky (A. D. Flowers a L. B. Abbott). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Srovnávat Pearl Harbor s Tora! Tora! Tora! je jako srovnávat lejno s diamantem. Pokud lze tento film vůbec srovnávat, pak jedině s tímto dokumentárním snímkem: Pearl Harbor, den potupy http://us.imdb.com/title/tt0450084/ SPOILEROIDNÍ HLÁŠKY, KTERÉ SE MI PODAŘILO ZACHYTIT: Přebírám velení nad spojenou flotilou. // Ale z Tokia teď vane špatný vítr. // Tenhle přístav je past. // Věří vůbec někdo někomu? // Ti piloti si dělaj co se jim zlíbí. // Pokud všichni na světě bratry jsou, proč musí vlny a vítr neklidný být? // Zaútočí na nás v neděli 30. listopadu. // Vystupte na horu Niitaka, 1208. // V Pearl Harboru nezbyla ani jedna letadlová loď. // Enterprise! - Pitomče! To byla naše vlajková loď. // Mluvil jsi s prezidentem? - Ne. S Harry Hopkinsem. - A přečetl si to? - Ne. Nemá klíč. // Už je deset pryč. Generál Marshall chodí brzo spát. // Koukni máme telefon! A dokonce funguje. (obsluha armádního radaru) // (Flying school !!!) // Závidím mladým. Všichni věří, že náš plán vyjde. // Kaminskij, chci potvrzení, jasný potvrzení. ("ráno mě neotravujte") // Co je to za pitomce? Nahlásím ho za porušení bezpečnosti! (a pak japonské letadlo shodilo bombu) // Vážně skvělý způsob jak vletět do války. // Chtěl jste potvrzení, kapitáne? Podívejte se! To je to vaše potvrzení! // Kde jsou americké letadlové lodě? // Tahle válka teprv začíná a před náma je velká cesta. // Je to jako probudit spícího obra a vyprovokovat ho k boji. // Dosáhli jsme jenom toho, že jsme probudili spícího obra a naplnili (jsme ho) ohromným odhodláním. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Opravdu kvalitní a řemeslně natočený film, od začátku sice trochu vláčný a rozveklý, chvílemi i trochu unavující a nudný, ale jak došlo na nějaké bojové či akční scény mimo, nebo přímo na tu osudovou bombardující válečnou scénu na konci filmu, byl vynikající a svým strhujícím finišem mě natolik uchvátil a vtáhl zpátky, že jsem prostě neodolal to nedokoukat až do konce. Ve filmu nehráli až zas tak významní či známí herci krom tedy admirála Yamamota (Toshiro Mifune), známý například s filmu Sedm Samurajů nebo z Pekla z pacifiku, ale i přesto všichni věděli co hrát a všichni zahráli téměř bezchybně a bez nějakých zbytečných extempore. Američané nám zde přesně vystihli svou vrozenou náturu, tedy snadno důvěřujících hochů, kteří mají jak se říká všechno na háku. Zato Japonci ty byli spíš tiší, přemýšlející, tvrdí a nekompromisní. Jeden z nejlepších klasických válečných filmu, společně třeba s Bitvou o Anglii či Bitvou v Ardenách, nebo s filmem Most u Remeganu. Za 4* ? Myslím si že v tomto případě je to velmi oprávněně. Jedna určitě za již zmíněné vizuální efekty. A ty další 3* ? Za zvuk, střih a kameru. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dokumentárne pojatý film o útoku na Pearl Harbor. Namiesto osobných línií nejakých náhodných postáv, ktoré by nám malo byť neskôr ľúto alebo otravného milostného trojuhoľníku sa film venuje čisto taktickému vývoju udalostí. Prekvapivo minimálne v rovnakej miere jak japonskej strane, tak americkej. Pekne tu sú znázornené všetky strategické zlyhania a ignorovanie náznakov z americkej strany. Japoncom na druhej strane prialo šťastie, ale našťastie sú zobrazení bez snahy ich démonizovať. Proste jedna strana dospela k názoru, že zaútočí na druhú a sledujeme jak si to naplánuje a nakoniec prevedie. Kto má rád dokumenty z druhej svetovej, tak sa nebude nudiť ani v tej taktickej časti filmu. No a druhá polovica ponúkne grandióznu deštrukciu a kopu parádnych skutočných výbuchov aké sa dnes už vo filmoch nevidia. V niektorých scénach kaskadérom fakt išlo o život. Nádherná špičková filmárčina zo starej školy. Ja som spokojný a tento film je v každom ohľade lepší ako Bayov alebo Emmerichov biják. 8/10. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Můžete si o tom přečíst dvoustránkový článek v rodinném časopise, anebo - pro ještě povrchnější zájemce - je tady tahle filmová rekonstrukce. Střízlivá, věcná, s minimem patosu, nenasere, informuje... a máte to i s obrázky. --- Když už žijeme ve světě, kde se čte míň a míň, a povrchnost vítězí na všech frontách od politiky až po lásku, tak bych vlastně uvítal víc takových osvětových filmů, do kterých se autorsky nevkládají žádné pičoviny, nýbrž "pouze" přístupnou formou informují pracující o jejich historických a kulturních kořenech. --- Jedna věc pro mne představovala určité zklamání: ve filmu víceméně zcela chybí popis procesu, v průběhu kterého Japonsko znenáhla dospělo k osudovému rozhodnutí napadnout Anglosasy. Tahle část příběhu mi připadá zdaleka nejzajímavější. ... Ale kecám, to by nebyl hezký film, a diváci by ho odmítli. Takže - zpátky ke knížkám! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších válečných historických filmů. Narozdíl od akčního plytkého Pearlu je zde podrobně popsána cesta k válce, její historické pozadí a příčiny. Tvůrci se důsledně drží historických pramenů, tak jak byly k dispozici v době vzniku filmu, tomu jsou přizpůsobeny i charaktery a scénář. Výprava na svou dobu ohromující, vynikající triky a práce s celkovou realističností akce. Obdobný film jako Bitva o Británii, Příliš vzdálený most, Midway a další. Spolu s prvně jmenovaným z této skupiny patří mezi nejlepší. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (29)

  • Replika Akagi byla postavena s lodním ostrovem klasicky na pravé straně. Jenže skutečná loď ho měla nezvykle na levoboku. Japonci to samozřejmě věděli, ale Američané ještě předtím natočili úvodní pasáž, kde při pohledu z dálky Akagi hrála americká letadlovka a ta měla můstek na pravoboku. Takže se museli podřídit. (Marthas85)
  • Japonskou část filmu měl původně režírovat Akira Kurosawa. (Kulmon)
  • Hlavním poradcem japonské části filmu byl samotný Minoru Genda, autor plánu útoku na Pearl Harbor. Ten se po válce stal velitelem obranných leteckých sil Japonska a také členem horní komory parlamentu. V roce 1962 byl vyznamenán americkým řádem Legion of Merit  za jeho poválečné úsilí při obnově japonsko-amerických vztahů. Konzultanty scénáře byli admirálové Watanabe a Fukutomi, oba bývalí náčelníci štábu císařského námořnictva. Leteckým poradcem byl Kanoe Sonokawa, bývalý pilot Zera, který vedl útok na HMS Prince of Wales a HMS Repulse. Námořním poradcem pak Kuranosuke Isoda, člen Jamamotova štábu, který byl přítomen na můstku Nagato v době útoku na Pearl Harbor. (Marthas85)

Související novinky

Tak dlouho se chodí se džbánem...

Tak dlouho se chodí se džbánem...

09.06.2006

Není to vůbec dávno, kdy tu byla řeč o potřebnosti remaků a dnes by se to dalo zopakovat. Další film, který dostal jednoho bratříčka už od původních tvůrců, bude předělán na koukatelnější, nešikmý a… (více)

Reklama

Reklama