Reklama

Reklama

Tora! Tora! Tora!

  • USA Tora! Tora! Tora! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Svého nepřítele nikdy nepodceňuj! Tora! Tora! Tora! – tak zní japonský signál k útoku na nepřítele. Stejnojmenný slavný americko-japonský válečný velkofilm vypráví o jedné ze zlomových událostí druhé světové války, útoku Japonců na americký přístav Pearl Harbor na Havajských ostrovech v roce 1941 a přibližuje události, které k němu vedly. Zatímco japonská vláda a vojenské velení pečlivě připravují svůj útok, jenž má ochromit protivníka, vláda USA, představitelé její diplomacie i nejvyšší válečná generalita tuto možnost zcela ignorují. Přitom námořní kontrarozvědka má zprávy o utajovaných zvýšených vojenských aktivitách Japonců a blížícím se nebezpečí. Také některé důležité signály zachycené radarem zůstávají bez patřičného povšimnutí, stejně jako přítomnost japonské ponorky v mořském prostoru blízko Pearl Harboru. A najednou přichází okázalý a zdrcující úder japonské armády... Režisérem filmu byl známý americký filmař Richard Fleischer (Fantastická cesta, Bostonský případ, 20 000 mil pod mořem, Ničitel Conan), v mimořádně náročné mezinárodní koprodukci pak japonské sekvence realizovali filmaři Tošio Masuda a Kindži Fukasaku. Tvůrci se důsledně drží historických pramenů, čemuž jsou přizpůsobeny i charaktery postav a scénář. Drama, které patří mezi nejlepší válečné historické tituly, zaujme na svou dobu ohromující výpravou, realističností akcí a stále strhujícími leteckými bitvami. Snímek získal Oscara za vynikající filmové triky (A. D. Flowers a L. B. Abbott). (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (29)

  • Američané se s přesností příliš nepárali. Japonská letadla v jejich části filmu zastupují převážně přebarvené T-6 Texan, případně Vultee BT-13 Valiant. Japonskou letadlovku na konci filmu hraje výsadková loď třídy Iwo-Jima, Yorktown (CV-5) pak Yorktown (CVS-10) třídy Esex, který má zcela jiné nástavby a v té době už měl dávno přestavěnou palubu na úhlovou. Enterprise pak hraje USS Ticonderoga (také třídy Essex). (Marthas85)
  • Replika Akagi byla postavena s lodním ostrovem klasicky na pravé straně. Jenže skutečná loď ho měla nezvykle na levoboku. Japonci to samozřejmě věděli, ale Američané ještě předtím natočili úvodní pasáž, kde při pohledu z dálky Akagi hrála americká letadlovka a ta měla můstek na pravoboku. Takže se museli podřídit. (Marthas85)
  • Na letecké základně vznikly pomocné stavby, jako třeba jídelna schopná vydávat 1 200 jídel denně, nebo také sklad kostýmů. Bylo tam umístěno i 21 letadel, opět přesných kopií vyrobených pro film (žádné muzeální kousky). Po natáčení se kulisy staly oblíbeným turistickým místem s návštěvností okolo 5 tisíc lidí týdně. (Marthas85)
  • Kromě herců pak ve filmu hráli i studenti a také současní členové japonského námořnictva. Některým studentům musel být vyplacen přídavek za to, že si nechali ostříhat dlouhé vlasy (éra hippies se nevyhnula ani Japonsku). (Marthas85)
  • Před natáčením se pečlivě dohledávaly a pročítaly všechny možné dokumenty k událostem zobrazeným ve filmu. Našly se i původní výkresy k lodím Nagato a Akagi. Na písečné pláži, která se nacházela v areálu vojenské letecké základny Ašija (na půl cesty mezi Fukuokou a Kokurou), byly postaveny detailní repliky bitevní lodi Nagato (přesná kopie – ikdyž jen waterline a zvenčí), a tři čtvrtiny trupu Akagi. (Marthas85)
  • Hlavním poradcem japonské části filmu byl samotný Minoru Genda, autor plánu útoku na Pearl Harbor. Ten se po válce stal velitelem obranných leteckých sil Japonska a také členem horní komory parlamentu. V roce 1962 byl vyznamenán americkým řádem Legion of Merit  za jeho poválečné úsilí při obnově japonsko-amerických vztahů. Konzultanty scénáře byli admirálové Watanabe a Fukutomi, oba bývalí náčelníci štábu císařského námořnictva. Leteckým poradcem byl Kanoe Sonokawa, bývalý pilot Zera, který vedl útok na HMS Prince of Wales a HMS Repulse. Námořním poradcem pak Kuranosuke Isoda, člen Jamamotova štábu, který byl přítomen na můstku Nagato v době útoku na Pearl Harbor. (Marthas85)
  • Pro účely natáčení filmu bylo zakoupeno a zničeno: 1 americký křižník s eskortou, 5 létajících pevností typu B 17 a 40 japonských letadel. (raininface)
  • Výroba tohoto filmu byla nákladnější než skutečný japonský útok na Pearl Harbor. (raininface)
  • Pro film bylo postaveno několik dřevěných replik lodí ve skutečné velikosti. Japonci postavili od čáry ponoru nahoru bitevní loď Nagato a letovou palubu a můstek letadlové lodi Akagi. Američané postavili bitevní loď USS Arizona. (tomalakis)
  • Pro americké letectvo byly během natáčení použity dvě letuschopné stíhačky P-40 Warhawk, obojživelný PBY Catalina a pět bombardérů B-17. Zbytek letounů byly repliky, které byly postupně během natáčení zničeny v bojových scénách. Některé z nich měly pro větší realističnost funkční pohon vrtule. (Foxhound#1)
  • Snímek byl natočen podle stejnojmenné knihy Gordona W. Prange a knihy "The Broken Seal: Operation Magic and the Secret Road to Pearl Harbor", kterou napsal Ladislas Farago. (Hans.)
  • Tatsuya Mihashi, který hrál generála Gendu, byl v 50. a 60. letech velmi obsazovaný a populární herec. Po tomto filmu si deset let nezahrál a v dalších 25 letech na něj čekalo jen šest rolí. (Kulmon)
  • Na filmu se pracovalo již od roku 1966. (Kulmon)
  • Původní scénář měl 657 stran. (Kulmon)
  • Název filmu pochází ze dvou japonských slov: Totsugeki (útok) a Raigeki (torpédový útok). "TORA" se ovšem vyslovuje stejně jako tygr. (Kulmon)
  • Citát o vzbuzení spícího obra Yamamoto nikdy z úst nevypustil. (Kulmon)
  • Aby producenti přemluvili Kurosawu k režírování japonské části, namluvili mu, že americkou bude režírovat David Lean. (Kulmon)
  • Film měl v Japonsku obrovský úspěch. (Kulmon)
  • Mnoho replik japonských letadel užitých v tomto filmu se rovněž objevily ve filmech Birva o Midway (1976), Tajemný záře nad Pacifikem (1980) a Pearl Harbor (2001). (Kulmon)
  • Japonské titulky mluví o útoku na Pearl Harbor k 8. prosinci, což je technicky správně, protože v Japonsku bylo toto datum, v Americe 7. prosince. (Kulmon)

Související novinky

Tak dlouho se chodí se džbánem...

Tak dlouho se chodí se džbánem...

09.06.2006

Není to vůbec dávno, kdy tu byla řeč o potřebnosti remaků a dnes by se to dalo zopakovat. Další film, který dostal jednoho bratříčka už od původních tvůrců, bude předělán na koukatelnější, nešikmý a… (více)

Reklama

Reklama