Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Parodie na detektivní příběhy o šlechetných lordech a nebezpečných zločincích... V pražském Smetanově divadle probíhá představení Bizetovy "Carmen". Postarší hudebník Emil (O. Nový) hraje na bicí nástroje, a má proto dost času, aby mezi jednotlivými úkony mohl číst román Fantom Morrisvillu. Jako sir Hanibal tak ve svých představách prožívá velká dobrodružství: Hanibalovy svatby s krásnou Clarence (K. Fialová) se zúčastní i inspektor Brumpby (J. Marvan) a mladý kriminální reportér Allan Pinkerton (V. Olmer). Po obřadu se objeví v Clarencině pokoji její bývalý manžel, považovaný za mrtvého, dobrodruh a zločinec Manuel Diaz (W. Matuška). Ten se chce zmocnit Clarence, ale především jejího majetku, kterého by nabyla po smrti svého nového manžela. Proto začne Diaz usilovat o Hanibalův život… (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Sotva se Clarence objevila, zašumělo to sborem, jak je krásná…“ Zas jeden z domácích filmů, který se mi dlouho vyhýbal. Jde o komedii/parodii dosti suchou, místy možná až příliš. Nevyvolává totiž salvy smíchu jako spíš trvalý (leč jen) úsměv. Moc příjemně se na film dívá, ale nemůžu si pomoct, z dané látky se prostě dalo vytřískat víc. Tím spíš, když měli tvůrci k ruce tak luxusní herce, a to i ve vedlejších rolích (mými favority byli Lubomír „Lůžko si stelu.“ Kostelka a Jana „Co pak, Allane?“ Nováková). Naštěstí hlášek i všemožných dobrých nápadů je tu i tak slušná řádka. Bohužel ještě něčeho je tu hodně, a to Matušky. Ač jsem se připravil na částečně hudební film, tak ty jeho „šlágry“ se sem vůbec nehodily a děj jen zdržovaly. A proto (i s ohledem na lehkou zmatenost snímku ala liliputův účel apod.) to celkově vidím jen na slabší 4*. „Domníváte se tedy, že se moje choť může bez nebezpečí zúčastnit starodávného obřadu?“ - „Přesně za 8 minut bude v naprostém pořádku. V opačném případě si ovšem poleží 2-3 týdny.“ ()

sud 

všechny recenze uživatele

Pozapomenutá perla ze Zlatého fondu Československé kinematografie od kdysi předního tvůrce pohádek Bořivoje Zemana. Právě touto parodií na Anglické detektivky a mysteriózní příběhy započal svůj sice krátký, ale nezapomenutelný comeback. Spousty diváků film odsunulo na vedlejší kolej s pocitem očekávání crazy parodie alá Miloš Macourek. František Vlček a Bořivoj Zeman se však vydali jiným směrem, směrem, kudy se vydává Fričova "Pytlákova schovanka" či Brooksův "Mladý Frankenstein". Namísto crazy zábavy nabízí decentní humor a s pomocí nadsázky si utváří podle pravidel žánru vlastní příběh. Herecké obsazení snad nemohlo být v době natočení špatné (Vít Olmer až nečekaně výborný) a opět se potvrdil fakt, že pokud se ve filmu objeví Waldemar Matuška, půjde o kvalitu. Tentokrát na 100%. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Další skvělá česká parodie, která si bere na paškál různá filmová a literární klišé a opět velmi kvalitně zpracovaná. Humor je zde laskavý a žertovný, žádné nechutné výlevy. nezapomenu na Jana Skopečka, který tu jako anglický sluha přímo exceluje a úžasný je i jeho projev, když se Marvan, Olmer a Filipovský chystají jít do podzemí.- Před pár lety jsme tu měli instalatéra. Říkal, že problém je někde v trubkách dole. Od té doby jsme ho neviděli. Někdy si myslím, že tam po chodbách bloudí do dnes. Šílený a hladový... a Filipovský na to. - To mi dal tu facku určitě on. To byla šílená facka! Podobných vtípků je tam víc. Například když Alan Pinkerton zvedne kulku odraženou od žulového sloupu (!!!) a jediným pohledem pozná, že to byla ráže 44, švédské pistole s dlouhou hlavní a střelec měl vysoké podpadky. K popukání vzato až ad absurdum. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Předposlední celovečerní rolí Oldřicha Nového se stala opět parodie - tentokrát na krváky z anglického prostředí, kde si v režii Bořivoje Zemana zahrál dvouroli Sira Hanibala Morrise a tympanisty, který čtení krváků propadl i při koncertování. Příběh kopíruje všechny linie podobných krváků - je zde statečný hrdina, neznámá žena, která ho podporuje, Sir, v jehož sídle dojde k tragédii, krásná sekretářka, neobvyklé zvraty, zlý desperát, ale i tajné chodby pod zámkem či indický fakír. Není divu, že spousta oblíbených českých herců si své party vyloženě užívala a na výsledku filmu je to sympaticky znát. Kromě již zméněného Oldřicha Nového zde hrají Vít Olmer, Jaroslav Marvan, Bohuš Záhorský, Květa Fialová, Waldemar Matuška, Jan Skopeček, Lubomír Kostelka, Nataša Gollová a další. Roli Mabel si zahrála mladičká Jana Nováková, která si zahrála v celkem šesti filmech a v roce 1968 se provdala do Německa. Šlo však pro ni o špatný osud, protože se stala v prosinci téhož roku tragickou obětí svého přehnaně žárlivého manžela. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Poletíte mým osobním dvojplošníkem. Gut lak!“ Úděl bicích v divadelním orchestru občas tkví v nevytíženosti a když k tomu přidáte bujnou fantazii, vznikne český Fantomas kontra Scotland Yard, nepokrytě těžící z dobové popularity Waldy El Mariachiho. Nemohu si pomoci, ale z hrátek s různými detektivními klišé šel vytěžit mnohem větší ohňostroj humorných i absurdních situací, ovšem třeba doživotní majordomus českého filmu Jan Skopeček se svým na prach vysušeným humorem oddaného sluhy zaválel a připomněl mi můj oblíbený vtip ze soudku lakonického služebnictva: "Londýn sužují obrovské záplavy a voda se dostane až k zápraží domu Lorda Hamiltona, který zrovna sedí se sklenicí whisky u krbu a pročítá sobotní Timesy. Do pokoje k němu vkráčí sluha a stylem, jakým se ohlašují návštěvy, praví: „Lorde, Temže..“ ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Jednu z hlavních ženských rolí hrála tehdy nadějná mladá herečka Jana Nováková, která byla nedlouho po natáčení zavražděna. Zabil ji přehnaně žárlivý manžel, za kterého se v roce 1968 provdala. (Rodriguez)
  • Sídlo, sousedící se sídlem Morrisvillů, je ve skutečnosti lovecký letohrádek v pražské Stromovce. (rakovnik)
  • Kniha, kterou čte v ději hudebník, má titul "Fantom Morrisswillu" a liší se tak od názvu filmu. (lausik)

Reklama

Reklama