Reklama

Reklama

Tajemné síly

(festivalový název)
Drama / Krátkometrážní
Francie, 1943, 43 min

Obsahy(1)

Dej filmu sa odohráva v rokoch 1930 až 1939. Mladý poslanec snemovne Pierr Avenel (Maurice Rémy), mladý idealista, zaujal poslancov svojim talentom rečníka. Padol do oka poslancom združených v slobodomurárskej lóži, ktorí mu ponúkli vstup do združenia. Pierr aj napriek výhradám svojej manželky (Gisèle Parry) prijíma a prechádza celým ceremoniálom prijatia. Veľmi rýchle si uvedomil svoju chybu, že slobodomurárska lóža je skupinou mužov, ktorí túžia len po moci a spoločne so Židmi pripravujú pôdu na spustenie vojny. (Volodimir2)

(více)

Recenze (11)

fragre

všechny recenze uživatele

Po filmové stránce nevalná vichystická agitka proti "židozednářskému spiknutí". Děj je prajednoduchý - mladý nadějný poslanec je vlákán do sítí zednářské lóže, časem však prohlédne, že za všechen élend, který kdy stihl Francii, jsou zodpovědní jeho noví bratři, chce vystoupit a odhalit toto spiknutí, proto je naň spáchán atentát a umírá (téměř) v náručí snoubenky právě ve chvíli, kdy z nádraží vyjíždějí vlaky plné odvedenců na fronty II. světové války, za jejíž rozpoutání jsou samozřejmě zodpovědni zednáři. Děj je dosti řídký, a to dobrou třetinu zabírají scény přijímání adepta do lóže a jiné rituály. V intencích ideologie pronacistického režimu je parlament představen jako žvanírna (neprohlásil něco podobného Lenin?) ovládaná zákulisními piklemi (dnes v tomto schématu nahradili zednáře lobbisti). A samozřejmě se stále divákovi podsouvá to, že zednáře ovládají Židé, což je vypointováno závěrečným obrázkem démonického Žida na hořící zeměkouli a nápisem FIN zakomponovaného do Davidovy hvězdy. Inu, různé zakulisní spolky nepochybně šíbují mocně politikou, zde není paranoie nikdy dost, ale o jejich výhradním židozednářském původu lze s úspěchem pochybovat. Tam jsou hlavním pojidlem moc a peníze. Rasa, víra či příslušnost ke spolku jsou jen pojidla dodatečná. O zednářích moc nevím, jejich obraz v obecném povědomí kolísá od pokrokářů přes společenský klub po ďábelské spiklence, ale v jejich prospěch aspoň hovoří to, že byli pronásledováni kdekterým totalitním režimem. Taková prvoplánová agitka, kterou je tento film, se snad ani nedá hodnotit. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála dochovaných ukázek Vichystické propagandy, vzniklé na přímou objednávku Goebbelsova ministerstva. Příběh je jednoduchý a zkratkovitý - mladý nacionální politik se v naději na kariérní postup přidává ke Svobodným zednářům, přičemž zjišťuje, že všechno je jen klam a šalba a následně mu jde o život. Snímek vysvětluje, co vedlo k událostem v předválečné Francii (Stavinského aféra, Daladierova rezignace), přičemž viníci jsou jasní - socialisti, komunisti, kapitalisti, parlamentarismus, tajné organizace a samozřejmě přízrak z nejděsivějších - lstiví Židé. Nejvíce se mi líbila práce se světlem - v přítomnosti Židů je nasvícení scény takové, aby by byl na zdi jasný obrys židovské fyziognomie. Na filmu je zjevné, že chtěli odkrýt všechny židozednářské rituály a tajná potřesení rukou, aby je zbavili jakékoliv aureoly tajemna ve smyslu "Poznejte nepřítele, bude pak méně nebezpečný." Inicializační rituál nového člena tak zabírá plnou třetinu stopáže. Poslední záběr je klasický - hořící zeměkoule, nad níž se zlostně tyčí věčný Žid a uchycuje ji do svých pařátů. ... Nebyli by to Francouzi, kdyby dělali, že taková kapitola jejich kinematografie se nikdy nestala, čemuž nahrává i fakt, že režisér, stejně jako scénárista s producentem Forces occultes byli po válce popraveni za kolaboraci a většina propagandistického díla se ztratila nebo byla zničena. Zdálo by se tak, že za války u nich vznikly jenom burlesky s natvrdlým Fernandelem ... ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Tajomné sily je propagandistickým filmom z roku 1941, ktorý bol premietaný verejnosti až v roku 1943. Zaoberá sa obdobím veľkej hospodárskej krízy ale aj politickou krízou v 30-tých rokoch vo Francúzsku. Ukazuje na sériu škandálov, ktoré otriasli s Francúzskom, čo nakoniec viedlo ku krvavým nepokojom 6.2.1934. Išlo o proti parlamentnú demonštráciu organizovanú pravicovými skupinami proti prepusteniu policajného prefekta Jeana Chiappeho v prípade aféry Staviský. Demonštrácia sa zmenila na vzburu na námestí Place de la Concorde kde bolo zabitých 37 ľudí a viac ako 2000 zranených. Aj po týchto nepokojoch moc zostáva v rukách slobodomurárstva, ktoré organizovali zmeny v politickej aréne. Na konci filmu chce slobodomurárstvo viesť vojnu s Nemeckom ako štátom, ktorý je proti ich poriadkom. Film má dve verzie 43 minút a 52 minút a je vytvorený bývalými slobodomurármi Jean Mario Riviére, Robertom Muzardom a Jeanom Mamym (Paul Riche), ktorí opustili slobodomurárstvo a spolupracovali s okupantmi. 25.11.1945 bol Muzard odsúdený na 3 roky väzenia, Riviére dostal trest smrti a podarilo sa mu utiecť, Jean Mamy alias Paul Riche bol taktiež odsúdený na smrť a 29.3.1949 popravený. Film je úplne tonalitný nakoľko sa objavil v tak jednoznačných podmienkach času a miesta, že nie je možné pochybovať o jeho vsadení do obdobia francúzskej fašistickej republiky v roku 1943. Ešte by tu patrila zmienka objavujúca sa v záveru filmu o všeobecnej mobilizácii zo dňa 1.9.1939 a samozrejme tu prináležiaca aj "Podivná vojna" vedená Francúzmi až do 10.5.1940. A s ňou spojená zmluva medzi Francúzmi a Poliakmi, podľa ktorej mali francúzske ozbrojené sily zahájiť ofenzívu v 15 deň po mobilizácii v prospech Poľska - na túto ofenzívu čakajú Poliaci asi až do dnes (žiadna sa neuskutočnila). ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Inteligentní a výřečný poslanec francouzského parlamentu je naverbován svobodnými zednáři (sedícími v tomtéž parlamentu). Jejich cílem je, aby své schopnosti využil ve prospěch této tajné (diskrétní) společnosti. Tento hraný dokument o rituálu zasvěcení a chapadlech, které zednáři rozvíjejí, je částečně seriózní, částečně karikaturou. Ve zkratce asi tolik: Mezi zednáře může vstoupit jen svobodný člověk dobrých mravů, aby se z něho stal otrok a sluha pochybných existencí a zločinců. Okultní síly nebo jen bezohledná honba za mocí, kariérou a penězi? ()

kiv 

všechny recenze uživatele

Výjimečný film. Rozhodně to není žádný filmařský skvost; a politicko-propagandistická objednávka, na kterou dílo vzniklo, je také neoddiskutovatelná. Hlavní poselství filmu je vyšinuté, avšak vystavěné na skutečných zednářských pohnutkách a reáliích. Obraz politického kolbiště je s jistou dávkou naivity a zjednodušení obrazem skutečných principů, které ovlivnily řadu událostí (nejen) evropské historie. Odporné zednářské rituály jsou pravdivě ztvárněné. V tomto ohledu je film unikátní a jedinečný. V tom je jeho obrovská přidaná hodnota, jako takový je však bezpečně označen spikleneckými, nacistickými, paranoidními a jinými nálepkami, což jej činí lépe uklizeným než kdyby byl někde zavřený v trezoru. ()

Zajímavosti (2)

  • Film Tajemné síly se stal prvním filmem v kinematografii na téma o svobodném zednářství. (chaometic)
  • Po skončení války byl autor a scenárista filmu Jean-Marie Riviere uvězněn. (Karlos80)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno