Reklama

Reklama

13. komnata - Série 5 (2009) (série)


13. komnata Romana Šebrleho (S05E34)

(epizoda)

Obsahy(1)

Americký Wall Street Journal vyhlásil v roce 2008 Romana Šebrleho nejvšestrannějším sportovcem. Hodnotila se přitom tato kritéria: rychlost, předvídavost a reflexy, vytrvalost a regenerace, koordinace a pružnost, síla, stabilita, velikost úspěchu a konkurenceschopnost. Jeho jméno se tak na pár hodin stalo nejvyhledávanějším odkazem v síti Google na světě. O našem nejúspěšnějším desetibojaři v historii české atletiky, který se může pyšnit zlatou i stříbrnou olympijskou medailí a titulem mistr světa, se ví v celém světě. Roman Šebrle překonal v desetiboji bájnou hranici 9 000 bodů, čímž vytvořil světový rekord, který byl překonán až po jedenácti letech. Jeho soukromý život však poznamenala tragédie. Rodák z Rychnova nad Kněžnou Roman Šebrle byl na atletickém soustředění na Slovensku. Společně s Tomášem Dvořákem a dalšími atlety měli jet na výlet autem do hor. Šebrle s Dvořákem si to na poslední chvíli rozmysleli. Auto jejich kamarádů dodnes z nejasných příčin narazilo do svodidel a vyletělo ze silnice; při nehodě zahynuli dva nadějní atleti, řidič byl těžce zraněn, podrobil se závažné operaci a s atletikou skončil. Roman Šebrle, který byl společně s Tomášem Dvořákem jako první přítomen na místě nehody, se časem sblížil s Evou, dívkou jednoho ze zemřelých kamarádů Martina Šimůnka. Osmělil se a postupně začal docházet také do rodiny zemřelého Martina Šimůnka a spřátelil se také s jeho maminkou. Dnes má s Evou dvě děti - Štěpána a Kateřinu - a paní Stanislavu Šimůnkovou vzali do rodiny jako třetí babičku. Jezdí s ní společně na dovolenou, tráví vánoční svátky. Roman Šebrle tak paní Šimůnkové nahrazuje jejího zemřelého syna. Život Romana Šebrleho a jeho ženy Evy poznamenala nemoc jejich staršího syna Štěpána, který jako dítě prodělal febrilní křeče. Měl nerozpoznanou mononukleozu a vysokou horečku, když upadl do bezvědomí. Manželka Eva volala Romanovi právě ve chvíli, kdy byl na soustředění v Jihoafrické republice a nedokázal svému synovi nijak pomoct. Dnes už je Štěpán zdravý. Samotný Roman Šebrle má astma, ale postavil se k němu stejně jako k ostatním těžkým situacím ve svém životě - čelem. I ve svých pětatřiceti letech aktivně sportuje, v březnu byl na halovém mistrovství světa pátý. Třináctá komnata Romana Šebrleho je výjimečnou sondou do soukromí tohoto známého a oblíbeného sportovce. Dokumentární portrét zachycuje jeho manželku, děti i rodinu a také neuvěřitelnou výdrž a nasazení, s jakým překonává sám sebe. Průvodkyní 13. komnatou Romana Šebrleho je Zuzana Burešová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vcelku špatné hodnocení pro 13. komnatu tohoto známého českého atleta je vcelku zasloužené. Šebrle v něm povídá o své životní pouti, jako kdyby popisoval desetiboj. ()

lebrond 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vždy si z 13. komnaty vybírám buď osoby které znám nebo ty, které mi alespoň něco říkají. Tenhle díl jsem poprvé viděl někdy před začátkem LOH v Londýně. I když jsem byl přesvědčený, že o sportovcích startujících na LOH vím poměrně dost, byl jsem mile šokován. Spousty informací, které jsem buď ani nezaregistroval nebo o nich vůbec nevěděl. Bohužel, podle mého názoru, bylo až moc času v tomto díle věnováno co je to za nemoc co si Šebrleho syn prodělal, než to, jak na to Šebrle reagoval. Proto 4 hvězdy (85%). ()

Reklama

duklak2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Roman je sympaťák. Mám ho rád, i když jsem atletiku nikdy nesledoval. Ve sportu předvedl úžasné výkony a myslím si, že hodně zviditelnil Českou republiku. Za to mu patří velké poděkování. Takový sportovec se narodí jednou za mnoho let. Nedávno jsem ho potkal v Intersparu, ale byl nějaký zamlklý:-) Důkaz zde:-) ()

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 7/10 Děj 7/10 Hudba 5/10 Prostředí 5/10/// +povídání, vyprávění, občas zajímavé -opravdu jen pro toho koho tato osobnost zajímá/// Tak jsem se po delší době mrknul na tento pořad a začínám si čím dál tím víc říkat, že by se měl hodnotit pořad jako celek a nikoliv podle dané osobnosti. Protože toto hodnocení bude vždy subjektivní a bude záležet na oblíbenosti dané osoby. Pokud vás zajímá, budete mu "žrát" první poslední. V opačném případě se budete nudit nebo přepnete na jiný program. Pro mě je Roman Šebrle zajímavá osobnost, proto jsem si ho rád poslechl./// Celkem 62%/// ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama