Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když se člověk ocitne ve vězení, stane se z něj pouhé číslo, písmeno, jen další obyvatel malého zamřížovaného prostoru s podlahou potřísněnou krví. Přesně tak se cítí vězeň R v novém, jakoby paralelním světě s nekompromisními pravidly a tvrdými zákony, ve světě, kde čest není jen pouhé slovo. Je umístěn mezi ty největší drsňáky, v jejichž systému s pevnou hierarchií si musí vybojovat vlastní místo, a hlavně se naučit přežít. „V dopise od kamaráda, který si odpykával dlouhý trest, stálo: ‚Jen čekám a pokouším se nemyslet. Neptej se mne, jak se cítím, jen mi řekni, co se děje tam venku...‘, tak začal náš film,“ říkají tvůrci drsného dramatu R, které je společně se snímkem Prorok řazeno mezi nejlepší vězeňské filmy poslední doby. Mladí dánští filmaři se ve svém debutu především snažili vyhnout klišé příběhů za mřížemi a zprostředkovat divákovi autentický zážitek prostředí, kde se další bezpečnostní dveře otevřou, pouze když jiné za vámi pevně zaklaply. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

gogo76 

všechny recenze uživatele

V poslednej dobe som mal šťastie na niekoľko výborných dánskych filmov a toto je jeden z nich. Maximálne realistické zobrazenie drsných pomerov a šikany je najsilnejšou zbraňou filmu. Fakt, nováčik to nemá ľahké nikde, ale za mrežami to platí dvojnásobne. „Bažant“ ide z problému do problému, potom si spraví meno, na chvíľu sa zdá, že je z hovien vonku a všetkým to vráti aj s úrokmi... Lenže, toto je realita a filmárčina z chladného Dánska, kde je filmový život rovnako chladný a zákerný ako ten skutočný. Záver pravdepodobne mnohých vytočí, ale ja som spokojný. Nie každý môže byť Frajer Luke...80%. ()

Puddle 

všechny recenze uživatele

Mrazivé, syrové a neskutečně autentické. Doufám, že mě nikdy nezavřou v Dánsku... Jo a jestli někdo někdy zfilmuje herní Manhunt, myslím, že by to měli být právě pánové Noer s Lindholmem. Co se atmosféry týče, tyhle dvě dílka si můžou absolutně podat ruce. ()

Reklama

TomX2 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý a autentický film, ale Dáni už na toto téma nakrútili viacero surovejších, realistickejších a mrazivejších filmov (napríklad vynikajúcu trilógiu Dealer). Nedá sa síce povedať, že by som bol s výsledkom nespokojný - všetci zúčastnení herci odviedli celkom slušnú prácu a niekedy je dianie na obrazovke až nepredvídateľné. Ono už ten brutálny úvod ma dosť navnadil a vzbudil vo mne veľké očakávania. Avšak hneď po tej nečakanej udalosti film začne strácať tú "svojskosť" a originalitu, môj záujem začne upadať a zvyšok filmu si už pozriem len tak s nezáujmom, keďže aj tak viem, ako to s tým slizkým hlavným "hrdinom" dopadne. A naozaj. Ono aj keď sa tam síce vyskytne ešte pár zaujímavostí (ako napríklad horúca káva) a druhý hlavný hrdina bude o čosi sympatickejší, zvyšok je len neúspešná snaha šokovať zbytočnou explicitnosťou, pričom 80% minutáže tvoria len kšefty s drogami, ktoré som aj tak videl už nespočetne veľakrát a vo výsledku som sa len nudil. Za pozretie to síce stojí, kto ešte nevie, aspoň trošičku nahliadne do dánskeho väzenského sveta, ale pre mňa sa nejedná o nejak špeciálne výnimočný film a radšej by som siahol po Dealerovi, Submarinovi alebo dajme tomu trošku z inej oblasti francúzskom Prorokovi, prípadne Cele č. 211. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Čistý film, který se zbytečně nekasá a místo pozlátka jde rovnou na dřeň věci. Ačkoli pracuje se stejnými či podobnými proprietami jako většina ostatních žánrově příbuzných snímků, působí v celé své délce mnohem intenzivněji a autentičtěji. Tvůrci hned zpočátku budí drsnou náladou. Pracují s šedým prostředním, dunivým podkresem a všudypřítomnou nepřátelskou atmosférou. Navíc umožňují jisté sjednocení diváka s hlavní postavou. Oba do vězeňského prostředí vcházejí poprvé a nevědí co čekat. Příběhově však R až tak přesvědčivý není. Jedná se o směsici několika nápadů a drsného zakončení, které jsou spolu provázány nepříliš originální a zajímavou dějovou linií. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem už lepší vězeňské počiny, třeba seriál Oz. Ani nevim, proč se tohle jmenuje zrovna R. Jestli R jako Rune, jméno hlavního hrdiny? Spoiler: teda hlavního, dokud neni mrtvej... Každopádně děj se odvíjí svižně, násilnosti hezké, vězňové a prostředí autentické. Ale něco mi tam chybělo. Je to ok, pokud ten film měl říct, že si máme dávat bacha na arabáče a všechny tyhle muslimsky sráče. Ale ten film toho řekl více. Akorát to nebylo asi dostatečně jasny... Prostě se to jenom odehrálo a to je cely. Nic moc z toho jinak nemám... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Vo filme môžeme počuť dánsky a arabský jazyk. (Crybaby)
  • Väznica, v ktorej bol film natáčaný, nesie názov Fonden Fængslet a nachádza sa v dánskom meste Horsens. (Jello Biafra)

Související novinky

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

28.01.2018

Přehlídka současných severských filmů Scandi vstoupí do čtvrtého ročníku ve velkém stylu. Nabídne divákům tři dánské premiéry, retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela… (více)

Dánové jdou do války

Dánové jdou do války

03.01.2014

Scenárista a režisér Tobias Lindholm se řadí mezi nejzajímavější mladé dánské tvůrce. Na režii i scénáři svého prvního celovečerního filmu se ještě podílel s kolegou Michaelem Noerem. Šlo o vězeňské… (více)

Reklama

Reklama