Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Původně byl projekt zamýšlen jako celovečerní dokument, ve kterém byly konfrontovány životní příběhy trojice mužů, jejichž osudy různým způsobem determinovala droga. Jeden patřil k nejvýraznějším vynálezcům a „vařičům“ pervitinu u nás, druhý léta působil v protidrogovém oddělení policie a třetí, známý rocker, propadl drogové závislosti. Dramatické zvraty v osudech této trojice reálných hrdinů inspirovaly posléze producenty a tvůrce filmu k nápadu zkombinovat dokumentární výpověď s hranými sekvencemi. V nich se zrcadlí strhující pád na samé dno a „cesta z pekla“ zpátky do života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (201)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ŠTĚSTÍ SE DÁ VYVOLAT ZNOVU A ZNOVU“..... /// Životní příběh Pavla Gregora, machra, kterej krom toho, že byl závislej – zapříčinil smrt stovkám tisícům lidí. Příběh D. Horyny, machra, kterej krom toho, že byl závislej – mezi prvními vyzkoušel pervitin nitrožilně. Vyprávění P.Zavázala, kterej nebyl závislej, ale postupně se vypracoval na machra v boji proti drogám. Počátky drog v Čechách, 70tý, 80tý a kus 90tých let očima 3 chlápků (z nichž 2 se dostali téměř až na okraj existence), až po JEJICH současnost. Připravte se na jinej dokument, než je třeba Katka. Jasně, i tady nahlédneme do feťáckýho soukromý, ale furt je to spíš o situaci ,,tehdy v ČSSR“, osobních životech a práci policajta. Víc film ,,O NÁS“, než výstražný memento. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Když se řekne ,,čikuli“, nevidím vzorec (C2HCl3), ale démony. 2.) Vždycky jsem tvrdil, že socialistickej člověk nepotřebuje brát drogy. 3.) Chci vidět další film, kde je řeč o skupině Vitacit. 4.) Moje záchranná stanice má jméno Bohnice. 5.) Beru bezpečně. A jenom jednou. /// PŘÍBĚH **** ()

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Propojení hrané části a dokumentární funguje. Ovšem kdyby Řehořek natočil přímo dokument, hodnotil bych min. o hvězdu výš. Hraná část chvílemi dost pokulhává. Nelíbila se mi kamera a herecké obsazení je hned u několika postav naprosto mimo mísu. Například obsazení Miloslava Königa nechápu. Hraje policajta a přitom působí jako milý kluk, který by nejradši Rostislava Nováka ve filmu sbalil. Scény pod drogovým vlivem mohl Řehořek také prostříhat. Přesto je to sympatický počin, jsem zvědavý na další Řehořkova díla. Mimochodem Rostislav Novák ml. v roli Gregora nebyl vůbec špatný! [MFF KV 2011] ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy může docenit jen ten, kdo sám drogy užíval (nikoli užívá) nebo přišel či přichází s toxikomany do kontaktu. Dokument je unikátní v tom, že se u jednoho stolu sešli bývalý policista z protidrogového, ex-narkoman a revolucionář v užívání pervitinu a nakonec Danny Horyna, frontman dnes již zaniklé metalové legendy Vitacit, který jako jeden z prvních nový druh aplikace vyzkoušel. Společně pak na podkladu hraných pasáží popisují cestu do pekla, ze které se dokáže vrátit jen malé procento závislých. Někomu se možná nemusí zdát ona filmová linie, což chápu, ale na mě udělala dojem jak obrazovým zpracováním, tak hereckými výkony, které, pravda, občas kolísaly či působily příli uměle, ale s přihlédnutím k formátu, který tvůrci zvolili, nemám pčíliš co vytknout. Víc podobných příběhů. 90% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Perník, piko, čégo či peří. Aneb první vařiči u nás. Kousek ambiciózního režiséra Tomáše Řehořka má několik nadějných pasáží, solidně kombinuje prvky hraného filmu s dokumentárními záběry. Představuje vařiče a narkomana, expolicistu z protidrogového oddělení i bývalého frontmana metalové kapely, který do toho rovněž několikrát spadnul. Místy má vyprávění šťávu, jindy by si divák představoval podrobnější souvislosti a klidně by se podíval ještě dál. Atmosféra je solidně depresivní, zvuk jen umocňuje bezvýchodnost situace. I když pád na samé dno mám raději v klasické hrané podobě. Díky, nedám si. ()

kisha 

všechny recenze uživatele

Ideální pro děti školou povinné. Dokumentárně-filmová forma funguje dobře, přidává na působivosti, která je ve filmech typu "Drogy jsou špatné" nezbytná. Herecké výkony působí často amatérsky, stejně jako mnoho scén (ples, nemocnice..), z toho důvodu mé průměrné hodnocení, které díky sympatickému Řehořkovi zvedám na 3 hvězdy:) ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Exteriéry se točily v dramatických kulisách, které dokumentují chmurnou atmosféru příběhu a tvoří mu výmluvné kulisy. Depresivní prostředí našli filmaři v krematoriu, na hřbitově, v márnici, na hlavním nádraží, ve zničených a polorozpadlých domech, za zdmi vězení a také v areálu psychiatrické léčebny v Bohnicích. [Zdroj: Falcon] (POMO)
  • Film byl natáčen pod názvem "Cestou z pekla", posléze byl přejmenován na "P" s podtitulem "Cesta z pekla" a až nakonec se tvůrci rozhodli pro název PIKO. (darek kartac)
  • Piko je krycí název pro drogu Pervitin. (Indy21)

Reklama

Reklama