Reklama

Reklama

Odhalení Egyptských Záhad

(TV film)
  • Velká Británie Egypt Decoded
všechny plakáty
Velká Británie, 2007, 53 min

Obsahy(1)

Víme už, že starověcí Egypťané dokázali postavit výjimečné kolosální stavby, jakými jsou např. pyramidy. Bylo už kolem toho napsáno velmi mnoho. Na tu správnou otázku, z jakého důvodu vůbec tyto monumentální historické skvosty vznikly, však odborná veřejnost naráží jen málokdy. Opravdu se jedná pouze o hrobky faraónů, nebo měly objekty s předobrazem v hvězdných konstelacích i nějaký jiný, vyšší účel? Uznávaný egyptolog Robert Bauval přichází se šokující teorií, která v základech otřásá dosavadním poznáním. Tvrdí, že veškerá stavební aktivita Egypťanů směřovala ruku v ruce se soudobými astronomickými poznatky k jedinému cíli: udělat z pouštní říše „nebeské království", jehož vládci by mohli navěky určovat pravidla celé planety... (Ainy)

(více)

Recenze (6)

Renie42 

všechny recenze uživatele

Fascinující dokument, líbí se mi egyptská mytologie. Věřím ve znalosti starověkých Egypťanů, které mohli být lepší než v této době. Pravdivá slova řekl na závěr egyptolog Robert Bauval: "Dnes potřebujeme významově prázdnou zvukovou a světelnou show, aby nám zprostředkovala velikost starověkých lidí, kteří se snažili postavit nebe na zemi. Stěží vidíme hvězdy, natož mléčnou dráhu. Už nejsme uchváceni jejich kouzlem a tak jsme se okradli o velikost, která nám kdysi patřila. " ()

Mersina 

všechny recenze uživatele

"Dnes potrebujeme významovo prázdnu zvukovú a svetelnú šou, aby nám sprostredkovala veľkosť starovekých ľudí, ktorí sa snažili postaviť nebo na zemi. Ťažko teraz vidíme hviezdy, nie to mliečnu dráhu. Už nie sme uchvátení ich kúzlom... a tak sme sa okradli o veľkosť, ktorá nám kedysi patrila." ()

Kosi.. 

všechny recenze uživatele

Teorie zajímavý a i hezky vysvětlený, ale vyjadřoval se k tomu v podstatě jen jeden člověk. Ty hraný scény mohli taky vypustit, to byla hrůza. ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Pro mě jakožto astrofyzika zdaleka nejlepší vysvětlení egyptského náboženství a architektury. Už od dětství jsem nebyl příliš ochoten přijmout vysvětlení konzervativních archeologů, že pyramidy byly pouze hrobky faraonů (i když v pyramidě nikdy tělo faraona nalezeno nebylo) a že své chrámy stavěly jen kvůli iracionální víře v bohy, případně jako demonstraci síly panovníka. Stavby jsou moc technologicky přesné, jejich orientace podle nebeských těles není náhodná, fascinace vesmírem je zcela jasná. Že nás tyto úvahy posouvají do minulosti před 11500 lety? Proč by ne, podle oficiální verze i stavitelé Staré říše měli k dispozici jen rampy, saně a možná kladku, tyto vynálezy mohli mít i lidé doby kamenné. Proč však nejstarší lidské památky odrážejí hvězdnou oblohu zrovna z takového období? Na to teprve přijdeme... ()

Reklama

Reklama