Reklama

Reklama

Skupina dětí se rozhodne natočit film o zombie. Když v noci točí na opuštěné železniční stanici, do projíždějícího vlaku narazí auto a vlak vybuchne. Děti katastrofu přežijí a v troskách auta najdou těžce zraněného učitele místní školy. Ten je z místa vyžene za pomoci pistole a se slovy, že pokud něco někomu řeknou, vojáci zabijí jak je, tak i jejich rodiny. Děti utečou ve chvíli, kdy se na místě neštěstí objevují první vojáci. Druhý den se otřesené děti dohodnou, že film dotočí, ale že nikomu neřeknou, že byly na místě neštěstí. Mezi chlapcem Joem a dívkou Alice vzniká náklonnost, které však brání jak otec Alice, tak i otec Joea. Otec Joea totiž obviňuje ze smrti své manželky, Joeovy matky, právě otce Alice. Joeova matka zahynula při jakési nehodě v místní továrně ve chvíli, kdy vzala za opilého Alicina otce směnu. Ve městě se začnou dít podivné věci. Mizí elektronické přístroje a ztrácejí se lidé, a to včetně šerifa. Ve městě se objevují vojáci, kteří s podivnými přístroji propátrávají okolí. Město a jeho okolí trpí výpadky proudu. Joeův otec Jack brzy zjistí, že vojáci provádí jakousi podivnou „pěší operaci“, a tak na velícího plukovníka jako zástupce šerifa udeří a chce znát odpovědi. Místo nich ho však vojáci zatknou. V té době se věcně opilý otec Alice pohádá s dcerou a vyhodí ji z domu. Následně, když mu dojde, co provedl, ji pronásleduje v aute po městě. Dojde k autonehodě, při které Alice unese neznámý tvor. Když se Joe dozví, co se stalo, je rozhodnut dívku najít. Tou dobou začínají vojáci pod záminkou požáru evakuovat město. Joe se vrací v doprovodu ostatních chlapců do města a tady se uprostřed chaosu a boje vojáků s příšerou snaží dívku najít... (TV Prima)

(více)

Videa (23)

Trailer 1

Recenze (1 188)

JFL 

všechny recenze uživatele

Zatímco české multiplexy terorizuje senilní "Saxána" mají diváci možnost si dvěma filmy připomenout, že dříve se mainstreamové snímky pro děti či rodiny dělaly trochu jinak. Vedle přímého flashbacku v podobě "Lvího krále" převedeného do 3D, přináší J.J. Abrams reminiscenci filmů 80. let. V souvislosti se "Super 8" se hodně mluví o Spielbergově "E.T.", při čemž si kritika neodpustí poznamenat, že originál, k němuž se domněle měl současný film upínat, je dramaturgicky sevřenější a scenáristicky stabilnější. Jenže "E.T." prostě byl výjimečný, ale zdaleka není jediný dětský film osmedesátkového stylu, kde tvůrci k dětem na plátně i před ním přistupovali jako k myslícím bytostem, jejichž svět je stejnou mírou utvářen rozjívenou fantazií i strachem a traumaty. Spíše než k Spielbergovi má "Super 8" blíže k filmům Joa Danteho "Gremlins" či "Badatelé"; obzvláště s druhým jmenovaným vykazuje spoustu podobností. Abrams sice nevytvořil žádný nový kult či milník, k němuž by se vztahovala historie, ale stejně jako Danteho filmy má i jeho počin potenciál stát se pro malé diváky srdcovou záležitostí. Přes všechen mediální humbuk okolo pocty či kopie titulů z 80. let "Super 8" nesklouzlo do poznávacího kvízu pro zasvěcené. Naopak zůstává soběstačným retro dílem, které se straní citací či aluzí (fakt, že má jeden hrdina pokoj vlepený filmovými plakáty zde není klíčem k dešifrování díla či prostitutkovským pomrknutím po fandech, ale prostě prostředek profilace postavy). Z hlediska neanimované rodinné produkce rozhodně "Super 8" v dnešní době představuje výjimečně kvalitní počin a historicky se řadí mezi hrstku těch, které dokáží uhranout. Sice tentokrát není fantaskní rovina tolik dominantní, ale zato zde zůstává důraz na dobrodružství, které lze zažít bez toho, aby člověk musel narazit na mimozemšťana; stačí vzít rodičům kameru. Je otázkou, do jaké míry může retro vyprávění oslovit děti doby mobilů a online her, ale jelikož se nezdá, že by je vyloženě lákaly filmy zasazené do dneška, nebude snad ani "Super 8" mít žádný startovní handicap. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ze začátku snímek působí jako laciný horor, který sází na hutnou atmosféru a nesnaží se za každou cenu odhalit, o co vlastně jde. Naproti tomu druhá polovina je taková zběsilejší, akčnější a hollywoodštější a dává jasně vědět, že za projektem stojí nesmrtelné duo Spielberg-Abrams. Právě J.J. Abrams už v Cloverfiledu dokázal, že ví, jak správně pojmout sci-fi a ačkoli se už takový úspěch a očekávání podruhé naplnit nedokázalo, stále se jedná o výborně zpracovaný thriller, kterému sice trošku podráží nohy slabší příběh, ovšem dohlíží na něj zkušená ruka režiséra, který o sobě dává vědět prvním modrým odleskem (lens flare), typickým prvkem, jež proslavil nový Star Trek...75% ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Super 8/10 aneb 80% solidní filmařina pro školáky. Toto sci-fi je skutečně spíše pro děti, což mu ve výsledku nejvíce ubližuje. Pokud by se to pojalo s ratingem 18, pak je tento film naprosto dokonalým, protože splňuje vše, co má správné sci-fi s mimozemšťanem obsahovat. Jenže je pro děti, takže mohutné mordy a temné mimozemské řádění nahrazuje dočasné zmizení, nekompromisně nasraný alien s touhou povraždit vše, co mu příjde do cesty je ve výsledku Ghandí i s jeho rozhledem a sociálním cítěním. Dětské postavy naprostým zázrakem neserou po úvodních dialogách, i když zde mají klasické hollywoodské (dospělé) uvažování i inteligenci. Jen ta Fanning občas nasere, když si ve svých 11 letech hraje na sexy a děsně cool, ale herecký talent, tak ten má stejně velký jako Peter North ejakulaci. Super 8 je neurážlivá a bavící záležitost, která by neměla pobouřit nikoho, ale zároveň neverbovat doživotní fanoušky. 80% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ambiciózny projekt, ktorého prvý “dráždič” uzrel svetlo sveta rok pred premiérou, je recyklantom všetkých známych klišé príslušného žánru a obdobia. Abrams je brilantný technický režisér, ale jeho fantázia a spájanie súvislostí na adekvátne špičkový scenár nestačí. Potvrdzuje to ostatne i najväčšia slabina filmu – odfláknutý, hlúpučký záver. Super 8 nenudí, poteší osemdesiatkovou atmosférou, dobre zahranými, príjemnými detskými postavami, ale pojmy “napätie” či “prekvapenie” nepozná. Je to iba rádoby hororová, a ruku na srdce - zbytočná - varianta E.T.-ho, ktorú divák “pamätník” presedí bez väčšieho vzrušenia a súčasný teen divák, odchovaný Pánom prsteňov, Matrixom a Twilightmi, si v nej nenájde zhola nič. Pre vzdanie holdu veľkému tvorcovi, ktorý v ňom prebudil lásku k filmom, mu mal Abrams poďakovat dopisom, a nie nás zbytočne celý rok napínať čakaním na výnimočnú udalosť. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Zábavné retro v spielbergovskom habite alebo... ako mi zachutila hravá, mimozemská variácia na roztomilého E.T-ho. Spielberg sa v producentskom kresle po mnohých epopejách vrátil tam, kde ho mám najradšej. Piata hviezda je veľmi subjektívna, pretože moja detská duša sa po dlhom čase vrátila do - nostalgiou opradených - časov minulých (E.T., Blízke stretnutia...,), a to sa hocijakému filmu nepodarí. Vďaka, Steven. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (23)

  • Záběry pro první trailer byly natočeny kameramanem Wallym Pfisterem samostatně v dubnu 2010, několik měsíců před natáčením filmu, které začalo v září 2010. Kameramanem filmu byl Larry Fong. (Pod)
  • Na konci traileru se objeví řada písmen. Pokud si je pustíte pomalu, dočtete se: "scariest thing i ever saw". Když jste tato slova zadali do prohlížeče jako webovou adresu (www.scariestthingieversaw.com), dostali jste se na vzdálenou plochu, kde jste se přes příkazový řádek mohli dostat k audio souboru se zvláštním zvukem. Jednalo se o součást reklamní kampaně. (Kailo)
  • Děj filmu se odehrává v roce 1979, konkrétně v červnu, čtyři měsíce poté, co Elizabeth Lamb (Caitríona Balfe) zemřela. (Sticks)

Související novinky

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Známe zápletku sedmých Star Wars?

Známe zápletku sedmých Star Wars?

21.07.2014

J. J. Abrams (Mission: Impossible III, Star Trek) je proslulý tím, že se snaží co nejdéle tajit zápletky svých filmů. Třeba o Super 8 jsme do premiéry nevěděli skoro nic a debaty o tom, kdo je… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

Reklama

Reklama