Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je především příběhem malého chlapce Harveyho Chayna. Jeho otec je milionář, ale na jeho výchovu nemá čas. Harvey se proto chová ke svému okolí povýšeně a arogantně. Při plavbě do Evropy vypadne ze zaoceánské lodi. Naštěstí ho zachrání rybář Manuel (Spencer Tracy) a vytáhne ho z moře na rybářskou bárku, které velí zkušený kapitán Disco (Lionel Barrymore). Chlapec se přes počáteční nedůvěru seznámí s ostatními rybáři a s Manuelem má takřka otcovský vztah. Učí se poslouchat, pracovat a být nejen správným rybářem. Je jasné, že po třech měsících na lodi se jeho charakter změní k lepšímu. Najde si ale opět cestu ke svému otci? (worm14)

(více)

Recenze (35)

laik_60 

všechny recenze uživatele

Musím niekedy naozaj žasnúť, ako a aké filmy dokázali pred vojnou natáčať. Film plný zážitkov, a skvelých hereckých výkonov (dvojica Manuela a Harvey sa výborne našli a dopĺňali). Dnešní mladí diváci si ten film už asi neužijú ale starší divácki "fajnšmekri" si na filme určite zgustnú spolu s návratom do čias, keď sme boli mladí , neotrlí a lační po podobných príbehoch). ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Dokonalý příklad hollywoodského dětského filmu (humor, napětí, poučení, sentiment) přináší nejpozoruhodnější moment hned na začátku- učitel a ředitel (ve vzácné shodě!) navštíví bohatého papínka a sponzora školy, který si je předvolá "na kobereček". Po několikaminutovém rozhovoru magnát sezná, že má doma nevychovaného spratka a dá oběma pedagogům za pravdu. Neuvěřitelné... ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

I přes znatelné stáří mě Stateční kapitáni bavili svým dobrodružstvím, vtipem, výchovnými prostředky i dramatickými okamžiky. Spencer Tracy se role portugalského rybáře zhostil opravdu bravurně a právem byl oceněn Oscarem. Pro mladé diváky je tento film jistě pořádnou porcí romantiky a dobrodružství a možná se dokáží vcítit a ztotožnit i s postavou Harveyho. Příjemná hudba, řada vynikajících scén a samotný závěr dotváří výsledný dojem za pěkné 4*. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Nádherný dobrodružný příběh, se kterým jsem neměla nejmenší problém, čas od času si ráda nazuji dětské střevíčky a stanu se malou holkou na rybářské lodi.. Freddie Bartholomew jako rozmazlený Harvey „napřesdržku“, ovšem jakmile přepadne z paluby do moře, začne se odvíjet krásná, hluboce lidská, dojemná záležitost.. Mladý Spencer Tracy v roli prostého Manuela vynikající, hned bych se nechala adoptovat.. Zcela zapomenutá filmová perla, v rámci žánru „dobrodružství pro kluky“ hodnotím plnou palbou, byla jsem na té lodi s nimi a houpala se na vlnách.. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepsich filmov Victora Fleminga popri Gone with the wind 1939. Film ma v sebe dobrodruzne crty, prvky dramy, ale aj tzv. otcovsky vztah a zachranu maleho chlapca. Doteraz netusim, co je sice "Flemingove vedenie ambivalencie" no ale ani to vediet nechcem. Lebo filmu nerozumiem, ja sa chcem u filmu hlavne bavit. Ako vsak vidim, dalsie odborne termity tu boli vymyslene a v ramci "filtracie hmly a iluzie exterieroveho feelingu" som si uzival morsku cast filmu, vyborne dialogy a reuzi na urovni. Spencer Tracy ziskal za film Oskara, on bol hlavnym tahunom filmu a cosi mi hovori aj melvyn Douglas- zvysok hercov potom jaxi neznam. 98 % ()

Galerie (51)

Zajímavosti (10)

  • Jeden z posledních filmů Lionela Barrymorea, než z něj artritida udělala mrzáka. V následujícím roce vystupoval v Caprově filmu Vždyť jsme jen jednou na světě (1938) o berlích. Později byl upoután na kolečkové křeslo. (Kulmon)
  • V literární předloze z roku 1896 je Harveymu 15 let. Ve filmu mu je 10 let. (Kulmon)
  • Spencer Tracy nenáviděl svůj herecký výkon do doby, než byl nominován na Oscara (a zvítězil). (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno