Reklama

Reklama

Syn Babylonu

(festivalový název)
Trailer
Irák / USA / Francie / Nizozemsko, 2009, 100 min

Obsahy(1)

Severní Irák roku 2003, krátce po pádu režimu Saddáma Husajna. Dvanáctiletý Ahmed a jeho babička se vydávají na nelehkou cestu. Z vězení na jihu Iráku byli propuštěni váleční a političtí zajatci a stará žena je přesvědčena, že mezi nimi najde svého syna, Ahmedova otce, který se nevrátil z války v Perském zálivu v roce 1991. Na své cestě z kurdských hor do Babylonu potkávají lidi s podobným i jiným, ale často stejně tragickým osudem. Chlapec se snaží porozumět touze své babičky po nalezení syna a věrně ji následuje na cestě za otcem, kterého nikdy neviděl. Ahmed se chce stát vojákem, ale tato strastiplná cesta možná jeho touhy nenávratně změní… Film autenticky přibližuje atmosféru právě osvobozeného Iráku. Jednoduše a civilně vyprávěný příběh, připomínající blízkou tradici íránského filmu, je natočen s citem pro hluboký zármutek, vyvěrající ze zvěrstev napáchaných Husajnovým režimem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

markuc 

všechny recenze uživatele

Jde o velmi hezky a citlive natocene drama o hledani otce/syna v Iraku. Na filmu je videt, ze je od iranskeho rezisera, dokazal totiz zachytit Irak tak, jak ho nezname. Do filmu zapojil hlavne neherce a tudiz dokazal zobrazit autenticitu pocitu tri tydny po padu rezimu Saddama. Na filmu je sympaticke hlavne to, ze se nesnazi nejak politizovat, proste jen ukazuje osobni pribeh a zaroven narazi na problem s nezvestnymi a hledanimi osobami, tento problem jsme my neiracane tak nejak odsunuli stranou. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Obyčejný, lidský příběh o putování jednoho kluka a jeho babičky po Iráku. Spíše dokument o životě v této zemi doplněný pro větší lukrativnost příběhem než spletitý děj, kde by místní reálie byly odstrčeny do pozadí (jak tomu většinou bývá u evropských nebo amerických filmů). Chcete-li vidět trochu té irácké beznaděje po letech vlády Saddama Husajna, račte vstoupit. I vzhledem k tomu, že je Syn Babylonu vybrán jako zástupce irácké filmografie do souboje o Oscary, lepší ukázku neseženete. A možná se nakonec připojíte i k režisérově kampani, ve které chce OSN přesvědčit, aby Iráku věnovala více zájmu. [Viděno na MFF Karlovy Vary 2010.] ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Film, který by mohl být spíše dokumentem. Místy sice mírně uspává, ale téma, o kterém vypráví, si pozornost rozhodně zaslouží a petici jsme rádi podepsali. (6/10) [MFFKV 2010] ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Film sleduje putování dvanáctiletého Mohameda a jeho babičky, kteří hledají svého otce Ibrahíma těsně po pádu Saddáma Hussajna. Velmi bolestný zážitek. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama