Reklama

Reklama

Nokas

(festivalový název)
  • Norsko Nokas
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

5. dubna roku 2004 těsně před osmou hodinou ranní vpadlo jedenáct ozbrojených mužů do Stavangeru. Cílem bylo vyloupení sčítací centrály Norsk Kontantservice – NOKAS (rozvoz peněz bankám). Podle plánu mělo přepadení trvat 8 minut a lupiči měli zmizet dříve, než policie stihne zasáhnout. Film se odehrává několik hodin před přepadením, během přepadení a až do doby, kdy lupiči opustí místo činu. Událost vidíme očima těch, kteří se jí nejvíce zúčastnili – lupičů, policie a zaměstnanců NOKASu. Film na motivy skutečných událostí byl natočen podle výpovědí očitých svědků. Natáčelo se na místech, kde přepadení proběhlo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Jak to asi ve skutečnosti vypadá, když vše nevychází podle plánu, jak se v nastalých absurdních situacích chovají všichni zúčastnění. Mezi všemi těmi sofistikovanými americkými filmy o velkých (nejen bankovních) loupežích tady máš zase jeden jiný. Nokas tě zaujme po svém. Tedy alespoň mi pohled z několika perspektiv vyhovoval, stejně tak zdrženlivost při přestřelkách, žádné přehánění, žádní vykonstruovaní hrdinové. Dojem pak bez všech těch nesmyslů třeba není tak silný, ale mě střízlivý příběh pro jednou moc potěšil. True story, takže lehce přidám. 90% ()

Linkyc 

všechny recenze uživatele

Civilně pojaté přepadení banky natočená podle reálné předlohy, nikde nejsou patrné kiksy v příběhu, výrazné barevné filtry či přepálené hollywodské efekty. Skromná záležitost, která zaujme na první, avšak spíše to bude i poslední zkouknutí. V dnešní době stěží může konkurovat ostatním filmům v daném žánru. Jako filmový dokument velice povedené. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

V PONDĚLÍ 5. DUBNA 2004 PŘIJELO DO STAVANGERU 11 MUŽŮ PŘESTROJENÝCH ZA JEDNOTKU SWAT..... /// Tak tomuhle říkám filmově zrekonstruovat fakta (včetně přihlížejících čumilů). ZA MINUTU NA TO JDEM!! Z akce vyzařuje napětí, tohle dělaj holky v NAKASu, tohle chrabří poldové a takhle lupiči překonali neprůstřelný sklo. Některý události se prolínají, panika, strach, chaos – realita okamžiku, ve který můžou jisté věci působit směšně - přesně podle pravidla: TO NEVYMYSLÍŠ..... Výborná záležitost o tom, jak ukrást 57 miliónů a ještě změnit ulice Stavangeru ve válečnou zónu. Dovolím si poznamenat, že tak nějak jsem si představoval, že bude udělaný PIKO. (Nepište mi, že jsem hlupák...) . /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Doposud známé: ,,když důchod – tak v Řecku“ doplním o ,,když loupež, tak v Norsku“. 2.) 05.04. 2004 ? Mám vokno. Vůbec nevím, co jsem tenkrát mezi 03:00 až 08:30 dělal. 3.) Thx za titulky ,,Philcze“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Docela realistická rekonstrukce poměrně banální vloupačky, která v rozespalém Stavangeru kupodivu mnoho paniky nevyvolala, takže může pro svoji prozaičnost leckoho nudit. Nejvíce oceňuji právě snahu tvůrců udržet příběh a jeho ztvárnění co nejvíce při zemi (zvlášť co se týče počtu spotřebovaných kulek), což by v takovém Hollywoodu zvládli asi jen stěží. Naopak iritovala mne laxnost civilistů, kteří svým chováním připomínali umělou inteligenci komparsu v akčních počítačových hrách. Obdobně i hlavní postavy vykazovaly značnou chladnokrevnost, a přes svoji dokumentární roztřesenost i kamera. Nakonec se toho divák k okolnostem případu mnoho nedozví, ale alespoň si užije jedno obyčejné chladné norské ráno, kdy se na chvilku někde něco zadrhlo, ale přesto se nakonec do práce snad každý dostal včas. 72% ()

anais 

všechny recenze uživatele

S odstupem natočená, na první pohled chladná záležitost, překvapivě nabízí mnoho vtipných momentů. Ať už to byl záměr autorů, nebo prostě důsledek převyprávění totálně zpackané loupeže, Nokas tak není pouhou dokumentárně podanou rekonstrukcí, ale nastavuje klasickým americkým "heist movies" realistické zrcadlo, které se svou zábavností není o moc pozadu. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (12)

  • Pracovní název filmu byl 08:17. (Maulincio)
  • Lupiči byli při loupeži vyzbrojeni útočnými puškami AG3 a AK-47, samopaly MP5, karabinou M1 a pistolí Remington v ráži .45 ACP. Ve filmu jsou vidět útočné pušky AG3 a AK-47, samopaly MP5. (Maulincio)
  • Kvůli zvýšení autenticity filmu obsadil režisér Erik Skjoldbjærg do rolí pouze nehrece, včetně Mortena Hålanda, který hraje své vlastní dvojče, policejního důstojníka Erika Hålanda. Jedinou výjimkou byl profesionální herec Frode Winther, který byl jasnou volbou pro roli lupiče "No Lifea" (Kjell Alrich Schumann), protože se mu hodně podobal. (Maulincio)

Související novinky

Severský filmový podzim 2011

Severský filmový podzim 2011

05.11.2011

Po Severské filmové zimě přináší Severský filmový klub divákům letos již druhou filmovou přehlídku: Severský filmový podzim. V pořadí již počtvrté budou mít diváci možnost shlédnout vybrané snímky… (více)

Reklama

Reklama