Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Máte pocit, že vás někdo sleduje? Může to být osamělý čtyřicátník, jehož vlastní život je tak prázdný, že parazituje na životech jiných. Možná mu bude stačit, že vás pozoruje, nebo bude chtít do vašeho života aktivně vstoupit. Pro jistotu se ale vždycky připravte na nejhorší, jak líčí temný psychologický thriller s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Ten se ve filmu objevuje jako Oliver, velmi uzavřený a nekomunikativní letový dispečer. Jediný „živý“ kontakt má se svou matkou (Jana Hlaváčová), od kolegů v práci si udržuje odstup a doma mu společníka dělají televize a dalekohled. Jím z bytu na bratislavském sídlišti šmíruje na první pohled šťastnou rodinku z protějšího domu. S rolí pouhého pozorovatele si ale dlouho nevystačí a rozhodne se k sousedům odnaproti proniknout co nejblíž. Pro splnění snu udělá člověk často velmi neuvěřitelné věci, někdy i takové, které jsou za hranicí slušného chování nebo dokonce zákona. A když nabídnete pomocnou ruku někomu, kdo o to vůbec nestojí, nesmíte se divit, že vás pak do ní s chutí kousne. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (8)

  • Režisér a zároveň scenárista tohoto snímku vycházel při sepisování námětu z okamžitého nápadu, který se objevil během posezení s přítelkyní na balkóně a položení otázky, co se asi děje za těmi okny okolo. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Ivan Trojan (Oliver) si napriek svojej bohatej filmovej kariére zahral v Slovenskom filme po prvýkrát. (Raccoon.city)
  • Režisér Peter Krištúfek spomína, že keď sa vracal z Lotysška s cenou za najlepšiu réžiu, na letisku ju pokladali omylom za nálož, takže musel vyše hodiny čakať na batožinu. (Raccoon.city)
  • Ivan Trojan (Oliver) prijal ponuku účinkovať vo filme hlavne preto, lebo ho zaujal scenár, ktorý prirovnal k shakespearovskej či antickej dráme a lákala ho tá nesympatickosť hlavnej postavy. V Česku to divákov trochu zaskočilo, ale to je podľa neho dobre. Bola preňho zatiaľ najťažšia rola a bral ju ako výzvu a ohodnotil slovami: "Mal som pocit, akoby si niekto navliekol moju kožu a robil niečo, čo nie som ja. Som, samozrejme, herec, ale bol to asi najväčší otras medzi mnou a postavou. Fakt, že to je najnegatívnejší „podivín“, akého som kedy hral, bol aj jeden z dôvodov, prečo som tú úlohu prijal. No vo chvíli, keď som sa na to pozeral, bol som otrasený." (Raccoon.city)
  • V roku 2011 na 13. MFF v Bratislave získal Ivan Trojan za svoju postavu Olivera ocenenie Najlepší herec, zároveň bol film nominovaný na hlavnú cenu Grand Prix. Režisér Peter Krištúfek získal na najväčšom pobaltskom filmovom podujatí s filmom cenu "Magický krištáľ " za najlepšiu réžiu na 21. MFF Arsenálsv v Lotysškéj Rige. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama