Reklama

Reklama

Sherlock - Série 2 (2012) (série)


Psisko baskervillské (S02E02)

(epizoda)
  • Česko Pes Baskervilský (více)

Obsahy(1)

Sherlock právě vyřešil případ, ale to bylo ráno. Nutně potřebuje další, jinak jeho mysl vybuchne jako raketa na startovací rampě. Situace je natolik kritická, že se začne pídit po svých tajných zásobách cigaret, nakonec ale přeci jen zazvoní spásný zvonek. Malý Henry Knight byl před dvaceti lety svědkem násilné smrti svého otce, který byl nedaleko jejich domu v Dartmooru roztrhán na kusy děsivým monstrem. Nyní je Henry dospělý a je přesvědčen, že na blízké vojenské základně Baskerville šlechtí zmutovaná zvířata. Sherlocka jeho teorie zjevně neohromují a o případ nejeví zájem. Až do chvíle, kdy Henry pronese slovo psisko. Nevyzpytatelný detektiv mění názor a rozhodne se s Johnem vyrazit na místo, aby záhadě přišli na kloub. (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

movieband 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkově má Pes Baskervillský perfektní atmosféru, je napínavý a výborně zahraný, kdy příběh ukazuje další Sherlockovu stránku, kdy zjistí, že strach na něj působí jako na každého jiného člověka. Co už je mínus celého dílu je to, že tvůrci nepřišli s ničím velice inovativním a vyřešení zápletky je v jednom směru až moc předvídatelné a viditelné po pár minutách. Ale i přesto si s tím dokázali pohrát tak dobře, že tu předvídatelnost dokázali alespoň trochu poslat do pozadí, díky solidně vymyšlené části o historii monstra. Oproti první části druhé série se jedná o slabší díl, ale stále o kvalitní podívanou. Kdo ví, třeba mě Pes Baskervillský chytne víc na druhý pokus. 8\10. P.S. SPOILER Tak přísně k tomu přistupuju možná právě proto, že k Doylově originálu mám citovou vazbu a řešení s laboratorními pokusy mi přišlo až moc jednoduché a v dnešní době ne zrovna originální. Ale jak už jsem říkal, tvůrci se s tím i tak poprali dost dobře a z druhého dílu je další kvalitní podívaná a nepostradatelný kousek v Sherlockově repertoáru. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z nějakého důvodu na mne neustále tato epizoda dělal dojem, že se mi vůbec na rozdíl od ostatních nelíbí, pro svoji mysterióznost a skoro až sci-fi/horor pojení. Nuže, to by ale nebyl Sherlock Holmes. Dokážu ocenit jak geniálně byli scenáristi vypočítaví společně se sirem Doylem, aby nás zmátli a my si neustále mysleli, že koukáme na něco co nemá logické vysvětlení na poli současných norem. A nakonec... přeci jen se něco našlo. A jsem za to rád, protože mne to po dlouhé pauze nesledování Sherlocka přesvědčilo, že tohle je vskutku masterpiece. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

The Hounds of Baskerville. Legenda, nebo něco ještě mnohem děsivějšího? Sherlock being mysterious with his cheekbones, and turning coat collar up, so he does look cool. Sherlock not knowing Lestrade's real name. Again:) Sherlock and "emotions." Gigantic Hound. Bluebell. I don't have friends, I've just got one. I need to go to my mind palace. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pes Baskervilský je asi najznámejší Sherlockov prípad a preto je asi najjednoduchšie porovnávať jeho modernizáciu s originálom. Scenáristi ju poriadne prekopali, ale dali je presne to, čo zasadením do pretechnizovanej spoločnosti potrebovala. Atmosféra vidieka funguje skvele, nie je to tá temná romantická gotika, ako máme prípad zafixovaný, ale o to je lepšie, že je svojská, že pôsobí ako prípad sám o sebe. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sherlock se sice v tomhle díle mění z detektiva s geniálnm postřehem v jasnovidce (na nějaký věci dle stop prostě přijít nemoh) a tempo vyprávění občas drhne, ale líbila se mi atmosféra a závěrečná pointa. Rozhodně lepší, než předchozí díl, tři slabší hvězdy. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Major Barrymore (Simon Paisley Day) ironicky prohlásí, že v 60. letech 20. století u nich nouzově přistáli mimozemšťané, jimž říkají Abbott a Costello. Jde o narážku na komediální duo Bud Abbott a Lou Costello. Stejně byli pojmenováni mimozemšťani ve filmu Příchozí (2016). (Chevees)
  • Na konci Sherlock (Benedict Cumberbatch) prohlásí: "I am going to see a man about a dog," což je slangová fráze, která znamená: "dojít si na velkou". Zároveň jde o narážku na titulního psa. (Timak)

Reklama

Reklama