Reklama

Reklama

Sirota Dorotka vyrastá u svojej tety a strýka na ich farme v Kansase, kde žije jednotvárny a obyčajný život, sníva však o úplne inom svete, až ju raz tornádu spolu s jej psíkom Totom odnesie do zázračnej krajiny Oz. Až tam zistí, ako jej rodina chýba a chce sa vrátiť späť k svojmu bežnému životu. Spolu s novými priateľmi sa vydáva do Smaragdového mesta, kde žije mocný čarodejník z krajiny Oz, ktorý by jej mohol pomôcť vrátiť sa domov. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (317)

Radko 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce až do momentu, keď Dorota s roztomilým psom Totom stretne strašiaka v poli. Následne sa dovtedajšie príbehy recyklujú v nových a nových súvislostiach, tančekoch a spevoch, no v zásade pôjde už pôjde len o to isté, čo divák dovtedy videl. Dej sa následne blysne akou - takou originalitou až v závere. Užívateľka Morien trefne uviedla, že ide o bipolárny film. Jeho bipolaritu ale vnímam trochu inak. Na jednej strane nesmierne hravý, originálny, trefne vyfarbený a okúzľujúco čarovný, nekašľajúci sa s detskou korektnosťou: búrlivo oslavujúci smrť zlej ženy, ubližujúcej zvieratám (manická fáza) - na druhej strane neustále opakujúci síce originálne, ale stále rovnako pôsobiace koncepty tancov, spevov a priberania partiakov až do uspávajúceho oblbnutia (depresívna fáza). 66,6% ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jestli mají být Američané na nějakou pohádku právem hrdi, byl by to nejspíš Čaroděj ze země Oz. Díky kolorované verzi bychom ani zdaleka neřekli, že byl film natočen v roce 1939. Moc se mi líbila Judy Garland, ale co mě nadchlo byly masky a výprava. K tomu nádherné písničky a taky masové scény, se kterými měl Flemming zkušenosti, vždyť ze stejného roku pochází Sever proti jihu. Neříkám, že by byla lepší než ty naše, ale takovouhle pohádku nemáme. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Čaroděj ze země Oz spadá do období let 1936-1943, kterými jsou ohraničeny roky, ve kterých si mladistvá Judy Garland budovala kariéru v celovečerních muzikálech na základě své dětské průpravy. Teprve, když se přiblížily její 21. narozeniny, bylo jí dovoleno pozvolna se přehrát do dospělých rolí (nejprve v Presenting Lily Mars). Problém byl ale ten, že vypadala dospěle už velice brzy a skutečné žabce jí nebylo možné věřit prakticky nikdy. Konečně, když se zaposlouchám do Over the Rainbow, slyším všechno možné, jen ne malou Dorotku. Bizarně absurdní svět sépiově tónového Kansasu a Ozu v Technicoloru je pak už zážitek sám o sobě, bez toho, aby mu chyběla uvěřitelná herečka v hlavní roli. #LFŠ ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Písničky s výjimkou ikonické Over the Rainbow nic moc. Zelené kulisy Smaragdového města - meh. Jinak ovšem OK. "You have no power here" ještě před Sarumanem. Boží scéna s tornádem, která je trikově působivá dodnes. Herecky a pohybově nadané obsazení. Boží výprava. No a navrch spoustu povědomých věcí, o jejichž původu člověk před Ozem nevěděl. Stále koukatelné. Dorotka: "Jak můžeš mluvit, když nemáš mozek?" Strašák: "Někteří lidé bez mozku toho namluví spoustu, nemyslíš?" ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

LEGENDA!!! Muzikál, který asi nepotěší každého, protože pokud nemáte rádi infantilní a místy dětské songy, budete při filmu docela trpět. Jenže já mám podle některých lidí úplně zcestný myšlení a fantasii, takže pro mě byl Oz mňamózní podívanou. Ať už se vyskytla na obrazovce hexebába Gulchová s bicyklem a maniakální hudbou v zádech nebo Lev, který nebyl vůbec představitelem Krále džungle, vybavila se mi prostě ta dětská léta. Navíc jsou ve filmu použity triky vskutku převratné. Viz tornádo, které by předčilo i De Bontovo Twister nebo let čarodějnice na koštěti. Tenhle film prostě miluju a milovat budu.... ()

Galerie (174)

Zajímavosti (190)

  • Rubínově červené pantofle z filmu se později vydražily za 660 000 dolarů. (Mr.Critic)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. srpna 1939 v Oconomowocu (stát Wisconsin, USA). (Varan)

Související novinky

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (více)

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

18.07.2018

Americká klasika Čaroděj ze země Oz z roku 1939 se v průběhu let dočkala již mnoha remaků a různých převyprávění. Chystaný animovaný film od studia Warner Bros. má ale ambice jít ještě dál. Bude… (více)

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

24.10.2017

Každá hollywoodská legenda se časem dočká biografie. A momentálně je řada na Judy Garland, hvězdě Čaroděje ze Země Oz, která vynikala hlavně zvučným pěveckým hlasem. Její filmová pocta se bude… (více)

Reklama

Reklama