Reklama

Reklama

Sirota Dorotka vyrastá u svojej tety a strýka na ich farme v Kansase, kde žije jednotvárny a obyčajný život, sníva však o úplne inom svete, až ju raz tornádu spolu s jej psíkom Totom odnesie do zázračnej krajiny Oz. Až tam zistí, ako jej rodina chýba a chce sa vrátiť späť k svojmu bežnému životu. Spolu s novými priateľmi sa vydáva do Smaragdového mesta, kde žije mocný čarodejník z krajiny Oz, ktorý by jej mohol pomôcť vrátiť sa domov. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (317)

kitano 

všechny recenze uživatele

Pre kazdeho ktory je stale aspon trochu dietatom, a rad sniva, bude pozeranie tejto carovnej rozpravky radostou. Vstup do zeme oz je minimalne taky nadherny, ako vo Forsterovom Finding neverland, hudone vystupy a ustrednu melodiu uz z hlavy zrejme nikdy nedostnem a vyzual a kostymy su priam rozpravkove :) Tam kde do teraz u mna sidlil jedinecny Moulain Rouge, sa zaradil aj The wizard of oz. Maju pre mna spolocnu, rozpravkovu atmosferu, kde vsetko ma vlastne pravidla, a predsa je to skutocne, skutocny svet, tam kdesi za duhou..... (10/10) ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Jeden z velkolepých filmů, za kterým se skrýva hodně odporný příběh, který se odehrával během natáčení.. když jsem o tom četl udělalo se mi opravdu mdlo a musel sem si toto pustit. Je to opravdu velkolepé na tu dobu zcela perfektní, ale na mě to působí strašně děsivě a bylo mi nepříjemné to sledovat, když vím co si prošli ti herci. Doporučuji, kdo neví, ať si přečte aspon zajímavosti. Jedna za ty herce, půlhvězda za zpracování a další půlhvězda za Somewhere over the rainbow. ()

Reklama

Darneth 

všechny recenze uživatele

Od prtěcích let jsem zhlédla nespočet filmů, ale jen málo z nich mě dokázalo uhranout natolik, abych je poté dokázala milovat celý život. Země Oz je pro mě jakýmsi malebným lucidním sněním, které nerada opouštím. Zajisté parafrázuje slavnější a starší sestru Alenku, z níž si (pro někoho možná nestoudně) narativní schémata do určité míry vypůjčuje. Přesto novější imitace "nečekaně" selhávají a proto je třeba neustále smekat na touto svěží klasikou. Vzhůru za dobrodružstvím! ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

mám radšej alice in wonderland (v akejkoľvek podobe a verzii); táto verzia Oza je v prvom rade oslava farby a gýču; inak je to moderná kapitalistická rozprávka (zaujímavo ju rozoberá slavoj žižek vo svojom perverzákovom sprievodcovi ideológiou) a navyše muzikál - žáner, ktorý naozaj nevyhľadávam... ale status klasiky sa tomuto filmu odoprieť nedá a preto alibisticky dám kompromisné neutrálne hodnotenie troch hviezdičiek... inak ma ten film otravoval - skutočne hodnotná (pre mňa) bola iba úvodná časť pred presunom do krajiny oz; ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Když uslyšíte o Čaroději ze země Oz, tak už uvidíte nejdříve přicházet pověst a až za několik hodin se dokulhá film. Ze všech směrů jsem o tomto snímku začal slýchávat, což pro mě byl jasný signál k tomu, abych tento kult uviděl i já. Musím se přiznat, že jsem byl většinu stopáže nadšený. Pokud se někdy rozhodnu vypustit své pulce do rybníku a obohatit tak lidstvo o dalšího mimořádného, úžasného, skvělého, krásného, inteligentního a vtipného člověka, tak to bude právě tento film, který vytvoří dítěti základy jeho myšlenkového systému. V této zdánlivě obyčejné pohádce je totiž téměř vše, co by mohlo být pro dítě takovou nutnou prerekvizitou pro vstup do úspěšného života. Tedy minimálně drtivou většinu stopáže to tam bylo. Neskutečně mě zklamal závěr, ve kterému byla partička přátel podvedena a obdařena bezcennými tretkami. Je klidně možné, že jsem nepochopil, co se básník pokoušel říct. Ano i toto se mi jednou až dvakrát za 10 let stává. Nicméně, přišlo mi to nesmírně laciné, povrchní a ubohé zakončení pohádky, která do té doby měla pořádnou hloubku. I přes tento omyl se ovšem jedná o skutečně mimořádnou pohádku, na které se absolutně nepodepsal pověstný zub času. Ani se mi nechce věřit roku vzniku filmu. Těžce nadčasové dílo, které je mnohými právem vynášeno do nebes. A v pozadí všeho nás doprovází jedna z nejnádhernějších písní. ()

Galerie (174)

Zajímavosti (190)

  • Judy Garland sa ako Dorotka dostala aj na americké poštové známky. [Zdroj: mysticstamp.com] (krasomama)
  • Cesta ze žlutých cihel se na prvních záznamech jevila zeleně. Musela se tedy přemalovat. (džanik)
  • Podle bytostí Munchkinů bylo pojmenováno plemeno koček. Zástupci tohoto plemena kočičích "jezevčíků" mají nezvykle krátké nohy, ale s ostatními kočkami si ve svých akrobatických schopnostech ničím nezadají. (TroiMae)

Související novinky

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (více)

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

18.07.2018

Americká klasika Čaroděj ze země Oz z roku 1939 se v průběhu let dočkala již mnoha remaků a různých převyprávění. Chystaný animovaný film od studia Warner Bros. má ale ambice jít ještě dál. Bude… (více)

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

24.10.2017

Každá hollywoodská legenda se časem dočká biografie. A momentálně je řada na Judy Garland, hvězdě Čaroděje ze Země Oz, která vynikala hlavně zvučným pěveckým hlasem. Její filmová pocta se bude… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno