Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzneste se na kouzelném létajícím koberci a vydejte se na napínavý let plný legrace s Aladinem. Skvělé dobrodružství doplňuje podmanivá hudba, oceněná Oscarem. Aladin žije se svou rozpustilou opičkou Abu uprostřed kouzelného města. Jeho obyčejný život naruší dobrodružství, ve kterém se snaží zachránit princeznu Jasmínu ze spárů zlého kouzelníka Jafara. Aladin ale není na těžký úkol sám – má kouzelnou lampu. Stačí ji otřít a zjeví se džin, který má smysl pro humor a dovede měnit podoby. A splní i Aladinovo přání proměnit se v prince, aby okouzlil Jasmínu. Moc lampy však odhalí také Jafar a pokouší se jí zmocnit. Aladin musí nad Jafarem zvítězit a použít k tomu veškerou svou chytrost. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nádherná rozprávka, krásna animácia, opäť hyperaktívne. Avšak otrepaný príbeh. Toto je jeden z príbehov môjho detstva, aj keď si nepamätám, že by som tento film vtedy videl, ale o džinovi, lampe, Jasmíne, Aladinovi, kúzelnom koberci som počul a videl ich veľakrát, tiež ten palác. Je to kúzelným príbeh ako mnohé do takého roku 2005, proste do polovice prvého aktuálneho miléniového desaťročia, ja som animovanú a rozprávkovú tvorbu proste miloval, potom sa niečo zmenilo a tie moderné sa mi už nepáčia. Toto však bolo ešte v časoch pre mňa zlatého veku, keby som tie časy, kedy vznikali tieto veci, mohol tak pomenovať, aj keď zlaté časy to v skutočnosti neboli. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Aladina som si pozrel po veľmi veľa rokoch a musím povedať že ide (spolu s Levím kráľom a Herkulesom) o najlepšiu kreslenú rozprávku od Disney z minulého stroročia. Animácia jej sedí viac ako hraná verzia a pôsobí to oveľa prirodzenejšie. Piesne sú chytľavé a ako celok film takmer vôbec nezostarol. ()

Reklama

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Kulturou tak vzdialene, a predsa sa Aladin radi medzi klasiku. Zaujimave muzikalove cisla, krasna animacia, posobivy pribeh, sympaticky zalubeny parik, jednoducho Aladina sa oplati vidiet. Spolu s Malou morskou vilou su to asi najromantickejsie Disney movies. Az som hned musela rozmyslat, ake by boli moje tri zelania. Velmi pekne. 80%. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

50. Zlatý Glóbus za rok 1992 - cena (3) - *Nejlepší hudba - Alan Menken, *Nejlepší filmová píseň - "A Whole New World" - Hudba Alan Menken, text Tim Rice, *Zvláštní cena - Robin Williams (za dabing) + nominace (3) - Nejlepší film (komedie / muzikál), Nejlepší filmová píseň - "Friend Like Me" - Hudba Alan Menken, text Howard Ashman, Nejlepší filmová píseň - "Prince Ali" - Hudba Alan Menken, text Howard Ashman ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Na Disneyho je to podle mě celkem průměr. Možná je to českým dabingem (hlavně Langmajerem v hlavní roli), protože ani písně nezněly úchvatně, jak bývá zvykem. Díky Alláhu za Džina, protože koncentrace vtipu v jeho scénách je k neuvěření. A být menší, tak chci Rádžu jako domácího mazlíčka a to šelmy kočkovité obvykle moc nemusím. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (33)

  • Aladin je vizuálně i dějově velmi podobný filmu The Thief and the Cobbler (1993), jehož výroba započala již v 60. letech. Film se potýkal s mnoha finančními, právními a výrobními problémy a nakonec byl uveden do kin až rok po Aladinovi pod názvem The Princess and the Cobbler. A rok poté v jiném sestřihu pod názvem Arabian Knight. Film byl neprávem osočován za to, že vykrádá Aladina. (tomalakis)
  • Původní kinoverze z roku 1992 obsahovala větu "Good tiger, take off and go" ("Hodný tygr, zpakuj se a jdi"), kterou pronesl Aladin, když na něj tygr Rádža vrčel. Po vydání filmu na VHS v 90. letech se začala šířit fáma, že tvůrci do filmu vložili podprahovou zprávu a Aladin ve skutečnosti říká: "Good teenagers take off their clothes" ("Hodní teenageři, svlékněte se"). V edici z roku 2004 byla hláška kvůli kontroverzím z filmu vypuštěna. Ale ve vydání z roku 2015 byla do filmu opět přidána. (Alfréda)
  • Robin Williams při namlouvání džina natolik improvizoval, že vzniklo téměř šestnáct hodin zvukového materiálu. (Chevees)

Související novinky

Dočká se Aladin pokračování?

Dočká se Aladin pokračování?

15.08.2019

Po obřím úspěchu hraného Aladina od režiséra Guye Ritchieho (Král Artuš – Legenda o meči) není divu, že studio Disney aktuálně zvažuje pokračování. Snímek několik dní nazpátek překročil miliardu… (více)

Reklama

Reklama