Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzneste se na kouzelném létajícím koberci a vydejte se na napínavý let plný legrace s Aladinem. Skvělé dobrodružství doplňuje podmanivá hudba, oceněná Oscarem. Aladin žije se svou rozpustilou opičkou Abu uprostřed kouzelného města. Jeho obyčejný život naruší dobrodružství, ve kterém se snaží zachránit princeznu Jasmínu ze spárů zlého kouzelníka Jafara. Aladin ale není na těžký úkol sám – má kouzelnou lampu. Stačí ji otřít a zjeví se džin, který má smysl pro humor a dovede měnit podoby. A splní i Aladinovo přání proměnit se v prince, aby okouzlil Jasmínu. Moc lampy však odhalí také Jafar a pokouší se jí zmocnit. Aladin musí nad Jafarem zvítězit a použít k tomu veškerou svou chytrost. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Což o to, Disneyovka je to velmi dobrá. Tentokrát je méně písniček za cenu příběhu obohaceného až převršelu šíleností, tedy hlavně díky naprosto ujetému Džinovi. Ženská hrdinka zde hraje druhé housle a toho pravého hlavního hrdinu zaujímá Aladin, vč. i nejednoho sidekicku ve formě temperamentního opičáka, či létajícího koberce. I hlavní záporák plní svou roli skvěle, což je u Disneyho klasika, která nezklame. Rozhodně z Aladina nemám tak silný dojem, jako třeba z Malé mořské víly, či Lvího krále, ale protože si jej spojuji s hrou, kterou jsem hrával jako malý, velká sympatie a náklonnost tu samozřejmě je a jsem rád, že jsem prvně viděl i film, ze které ona hra jen úzce vychází. 80% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Aladin zaujme diváka především bezbřehou fantazií na poli animace, líbivou hudební stránkou a svižným příběhem. Velký podíl na atraktivitě filmu má bez debat postava Džina, jehož rozličné transformace a množství narážek z různých oblastí si nekladly meze, a navíc byl s opičákem Abuem hlavním zdrojem humoru. Z písní se mi líbila nejvíce A Whole New World a jsem rád, že hraný remake z roku 2019 nebyl jako přes kopírák, takže se mi dostalo u původního Aladina několika milých překvapení. ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Keď som bol v tom správnom diváckom veku, tak ma Aladin minul. Bál som sa, že tam bude toho spievania až priveľa. Našťastie v znesiteľnom pomere. Aj keď samozrejme bez by bolo oveľa lepšie. Kresba disneyovská ako sa patrí. Sklamal príbeh, ktorý je ako každá druhá rozprávka, len hodený do Orientu. Aladinovi som nefandil, Džin dojem zachraňoval najviac, ale vo výsledku podpriemerný Disney produkt. Ak by niekto robil zoznam najviac sexy animovaných postáv, tak princezna Jasmína by do širšieho okruhu patriť určite mala. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Aladin disponuje velmi, velmi zhuštěným dějem, kdy se pořád něco děje. Naštěstí měl k dispozici dobré režiséry, takže se ani na chvíli neztratíte. Tahle arabská love story je podaná s humorem, který pobaví i dospělé, a možná i překvapí překrásnou animací. Jediným mínusem jsou snad džinovy metamorfózy do slavných osobností dneška a odkazy na moderní přístroje - tohle se opravdu do Aladinova příběhu nehodilo. A poprvé u Disneyho se mi opravdu líbily písničky! ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Alladdin se řadí k tomu lepšímu co v Disney vytvořili. Bohužel se ani zde tvůrci nevyhnuli trapným písničkovým výstupům ala muzikál. A tak i zde nejsme ušetřeni utahaných duetů, při kterých se mi zavírají oči. Na druhou stranu, nejde neocenit skvělou, tiťernou animaci džina a hlasový projev Robina Williamse. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (33)

  • Protože Robin Williams při namlouvání džina hodně improvizoval, scénář k filmu byl vyškrtnut z nominace na Oscara v kategorii „Nejlepší adaptovaný scénář“. (Chevees)
  • Původní kinoverze z roku 1992 obsahovala větu "Good tiger, take off and go" ("Hodný tygr, zpakuj se a jdi"), kterou pronesl Aladin, když na něj tygr Rádža vrčel. Po vydání filmu na VHS v 90. letech se začala šířit fáma, že tvůrci do filmu vložili podprahovou zprávu a Aladin ve skutečnosti říká: "Good teenagers take off their clothes" ("Hodní teenageři, svlékněte se"). V edici z roku 2004 byla hláška kvůli kontroverzím z filmu vypuštěna. Ale ve vydání z roku 2015 byla do filmu opět přidána. (Alfréda)
  • Aladin je vizuálně i dějově velmi podobný filmu The Thief and the Cobbler (1993), jehož výroba započala již v 60. letech. Film se potýkal s mnoha finančními, právními a výrobními problémy a nakonec byl uveden do kin až rok po Aladinovi pod názvem The Princess and the Cobbler. A rok poté v jiném sestřihu pod názvem Arabian Knight. Film byl neprávem osočován za to, že vykrádá Aladina. (tomalakis)

Související novinky

Dočká se Aladin pokračování?

Dočká se Aladin pokračování?

15.08.2019

Po obřím úspěchu hraného Aladina od režiséra Guye Ritchieho (Král Artuš – Legenda o meči) není divu, že studio Disney aktuálně zvažuje pokračování. Snímek několik dní nazpátek překročil miliardu… (více)

Reklama

Reklama