Reklama

Reklama

Nevědomí

  • USA Oblivion (více)
Trailer 3

Planeta Země už dávno není obyvatelná. Lidstvo bylo napadeno vetřelci a rozhodlo se bránit. Použilo jaderné zbraně a v důsledku toho je svět neobyvatelný. Lidstvo bylo nuceno přesunout se na Saturnův měsíc Titan, kde byla vybudována dočasná vesmírná stanice. Jack a Victoria už pět let slouží na Zemi jako údržbáři. Starají se o bezpečí obřích hydrověží, které odčerpávají energii z mořské vody. Za pár dní, až skončí služba, se oba vydají na Titan. Victoria už se nemůže dočkat, ale Jack má pořád jakési zvláštní pocity sounáležitosti k Zemi, nemluvě o divných snech, které ho pronásledují. Při plnění svojí mise je svědkem nouzového přistání kosmické lodi, jejíž jediná členka posádky tvrdí, že ji s Jackem pojí společná minulost. Její příchod spustí řadu událostí, které Jacka donutí pochybovat o všem, co doposud věděl. Osud lidstva je nyní v jeho rukách. (TV Nova)

(více)

Videa (34)

Trailer 3

Recenze (1 858)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No kdybych nemel nakoukanou hromadu sci-fi filmu, asi budu unesenej. Vizualne nadherny, trikove bezchybny v podstate epicky sci-fi, ktery si ale vystaci s pribehem jednotlivce. Jenze me se proste za kazdou druhou scenou vybavil nejakej jinej film, at uz Ja, legenda, Matrix nebo Den Nezavislosti. Proste scenaristicky naprosta vykradacka. Co se tyce zvratu, je fajn, ze tu neni jen jedna zaverecna vse menici pointa, ale postupne se odhalujou dalsi a dalsi detaily. Sice tu vice, tu mene smysluplny, ale na to srat, hlavne ze nejsou predem zas nejak moc predvidatelny. Cruise to taky zvladnul dobre, sice hraje svuj klasickej standard, ale v pohode. Takze celkove vlastne i docela spokojenost, ty dve hodinky jsem byl napnutej a slusne se bavil i pres tu neoriginalitu musim dat slusny 4*. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

A MŮŽE LÉPE UMŘÍT MUŽ NEŽ NEBEZPEČÍM V BOJI, ZA SVATÝ POPEL OTCŮ SVÝCH, ZA OLTÁŘ BOHŮ, VLAST SVOJI?..... /// Hezký! Tom si to na mopedu dalšího tisíciletí sviští pouští mezi loděma a atomovejma ponorkami, pak tasí tu svou vymakanou kosmickou bouchačku a já má pocit, že mi něco dlouho chybělo! (hoď se do klidu… sci-fi vole, žádný prasárny…) Na konci zase vím, že tohle nebude snímek pro budoucí generace, páč těch futuristickejch myšlenek tady moc není, ale že se jedná o takovou sci-fi pohádku s krásnejma vobrázkama a pastvou pro uši, o tom, kterak Jack Harper hledal cestu domů. Hloupost? Ale hezky udělaná! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Vopravoval jsem auto a najednou na mě vlítl chlap, co vypadal jako já. (…hmm, možná by pomohlo, kdybys přestal hulit…) 2.) Páč miluju filmy, který točí frajer vod reklamy! 3.) Thx za titule ,,petkaKOV“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Joseph Kosinski. Jméno, které mi v hlavě bude znít ještě hodně dlouhou dobu. Taky ale člověk, který mě už po druhý dokázal neuvěřitelně potěšit naprosto skvělým a neotřelým filmovým prostředím spojeným s naprosto boží muzikou, která do jeho světů prostě sedí. Tron a Nevědomí má hodně společného. Minimálně samotná hudba spojuje atmosféru dvou filmů, ale i design některých vesmírných lodí nebo minimálně motorky dokáže připomenout posledního Trona. Každopádně to nic nemění na tom, že Nevědomí je pořád dost originální film. Když pominu příběh, který mně osobně vůbec nevadil a dokonce mě ještě potěšil tím, jak se v druhé půlce filmu zajímavě proměnil, musím říct, že mě absolutně sejmul svět, se kterým Kosinski přišel k samotnému divákovi. Pokaždý, když je na scéně nějaký sci-fi, nemůžu se dočkat toho, až uvidím, jak se tvůrci poprali s věrným popsáním dané doby. Tady se s tím poprali naprosto parádně a celý ten post-apokalyptický svět vypadá fakt neuvěřitelně krásně. Krásně na pohled, pravda, že postava Toma Cruise by mi za tohle asi dala facku. Každopádně prostředí, který si Kosinski přichystal je prostě boží. A nejúžasnější na tom všem je fakt, že já na něm hrozně málo vnímal digitál. Přišlo mi to všecko děsně přirozené. A to vůbec nemluvím o Tomovi Cruisovi, který se zase upsal naprosto boží postavě, která mi odteď pořád bude připomínat právě jeho. Nebude to ale jenom on, kdo mě zaujal. Třeba taková pro mě zatím neznámá Andrea Riseborough mi udělala obrovskou radost nebo i Olga Kurylenko překvapila. Oni herečky celkově pod Kosinskiho kamerou vypadají tak nějak...dokonale. No a samotný příběh? Nezlobte se na mě, ale mně přijde originální. Líbí se mi, že se film nesnaží vysloveně tlačit na typickou hollywoodskou linku a jede si svoje. Tom prostě při své první scéně ve filmu hned neskončí v područí nepřítele, ale tak nějak udělá svojí rutinní práci a jede si na základnu odpočinout. Až divákovi musí přijít, že nekouká na film, ale na realitu někoho v alternativní budoucnosti. No, musím říct, že Oblivion byl pro mě v kině obrovský zážitek. A nutno dodat, že za to hodně mohla i samotná hudba, která byla tak dobrá, jako hodně dlouho ne. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise si so sci-fi žánrom rozumie a tentoraz spojil svoje sily s talentovaným Josephom Kosinskym a výsledok teda rozhodne stojí za to. Nie je to zase vyslovene originálne a prepracované a viacero zvratov sa dá predvídať, ale aj tak ponúkne celkom netradičný pohľad na postapokalyptický svet a mimozemskú inváziu, ktorá mi ale výborne sadla. Celkovo sa tu toho vlastne zase tak moc neudeje, dej plynie pomaly a viac sa rozbehne vlastne až v druhej polovici, ale tu s tým nemám najmenší problém, film nepotrebuje neustále samoúčelné atrakcie, práveže sa mi páči, ako to celé prirodzene plynie, karty sa odkrývajú postupne a môžem si užívať celý ten svet a spôsob života. Tu aj tie najobyčajnejšie scény pôsobia veľmi príjemne a skvelo sa na ne pozerá. Paradoxne práve tie akčnejšie scény sú horšie zvládnuté a film si viac užívam, keď sa nič tak zásadné nedeje. Ale film ponúkne aj pár scén, ktoré sú vynikajúce, úplný úvod, záver, alebo aj bazénová scéna sú zážitok. A môže za to aj toto perfektné obsadenie a ich postavy. Tom Cruise tu síce nepredvádza nonstop akčný výkon, ale je tu mimoriadny sympaťák, toto je jedna z jeho najlepších úloh, charakterovo perfektná postava, ktorý aj v tom hi-tech svete uprednostňuje to, čo je skutočne podstatné a tak či si len tak jazdí krajinou na svojej motorke, predstavuje hru baseballu alebo oddychuje pri hudobných platniach, získal si ma. Sadla mi aj Andrea Riseborough, ktorý s ním vytvorila sympatickú dvojicu, ktorá sa v mnohom dopĺňa, ale zároveň aj odlišuje, pôsobia úplne prirodzene.  A k tomu Morgan Freeman, Olga Kurylenko a Nikolaj Coster-Waldau, každý v skvelo zvolenej úlohe, tu ma bavili úplne všetci. Jedinou slabinou filmu je pre mňa akcia. Ona sama o sebe nie je zlá, film ponúkne pár zaujímavých sekvencií, len mi príde, že ju film vlastne ani nepotrebuje a tie drony na zápornej strane ma moc nezaujímali, viac ma jednoducho bavilo, keď tu nič nevybuchovalo. A určite musím vyzdvihnúť toto úplne úchvatné audiovizuálne prevedenie, tu si vychutnávam pomaly každý záber a tón, nádherný vizuál, kamera, efekty a hudba, ktorá je aj samostatne skvelým zážitkom, pre mňa jeden z najlepšie natočených filmov. Takže kvôli tým pár menším záporom plné hodnotenie dať nemôžem, ale aj tak je pre mňa Oblivion klasika, ktorú rád občas pozerám, tie klady sú tu až moc výrazné. 83% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Kosinskiho sci-fi svetom nejde neodpustiť príbehové nedostatky, ak sa vôbec o nejakých nedostatkoch dá rozprávať. Jeho vízie technickej a dizajnovej dokonalosti a ambientné precítenie “zvuku reality” sú natoľko unikátne, že potreba viesť diváka vývojom príbehu popri nich takmer stráca opodstatnenosť. Kosinski prekračuje našu snovú predstavivosť. Žiť v jeho svete by znamenalo nepotrebovať čuch. Oblivion navyše posúvajú kupredu nie streľačky, ale neočakávané zvraty, a atmosféru má prihliadnuc k minimalistickej výprave fantastickú (minimalistickou výpravou rozumej krásne, pusté exteriéry Islandu a Kalifornie, kde nič nebliká ani nesvieti). Zvukovo-hudobné aranžmá v bazénovej scéne, a vôbec bazénová scéna sama o sebe, urobila tento film a skoro aj mňa. Spomenúc na scénu obliekačky v Tronovi začínam dúfať, že Kosinski pokladá prvé kamene nového subžánru transcendentného ero-sci-fi (rozumej erekcia v mozgu). Ak raz Google (a ČSFD) ovládnu svet, budú im k tomu hrať M83. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (40)

  • Tom Cruise (Jack) souhlasil s účastí na projektu ještě předtím, než byl hotový scénář, a to pouze na základě ukázkové úvodní kapitoly nedokončeného komiksu, kterou Kosinski rozdával na Comic-Conu v roce 2010. (Reapper)
  • Lietadlo, ktoré hlavný hrdina používa celý film, je inšpirované lietadlom Bell 47. (Greenpeacak)
  • Logu NASA, které se nejčastěji ve filmu objevuje, se říkalo "červ". Americký národní úřad pro letectví a vesmír ho používal v letech 1975 až 1992. Pouze ve scénách v kokpitu vesmírné lodi Oddysey můžeme vidět klasické logo NASA. (Punisher)

Související novinky

Top Gun 2 nabírá obsazení

Top Gun 2 nabírá obsazení

04.07.2018

Není to vtip, Top Gun 2 se skutečně pomalu mění v realitu. Potvrzuje to teď i čerstvě oznámené obsazení jedné z hlavních rolí. Vedle Toma Cruise (Mission: Impossible – Fallout) a Vala Kilmera … (více)

Druhý Top Gun přiletí za dva roky

Druhý Top Gun přiletí za dva roky

01.07.2017

Po smrti Tonyho Scotta to vypadalo, že se Top Gunu 2 jen tak nedočkáme. Tom Cruise se ale tohohle snu nevzdal a nakonec ho realizuje s Josephem Kosinskim, režisérem TRON: Legacy 3D. Kosinski na… (více)

Druhý Top Gun je téměř jistý

Druhý Top Gun je téměř jistý

03.06.2017

O pokračování legendárního Top Gunu se mluví dlouhé roky a nikdy se nikam nepohnulo. Po smrti Tonyho Scotta to dokonce vypadalo, že se ho nikdy nedočkáme, Tom Cruise ale film nakonec zrealizuje bez… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama