Reklama

Reklama

Konkurenti

  • USA Glengarry Glen Ross
Trailer 1

Obsahy(1)

Pulitzerovou cenou ověnčenou divadelní hru Davida Mameta, která pojednává o skupině zoufalých realitních makléřů, převedl na filmové plátno režisér James Foley. Alec Baldwin se představuje v roli motivačního řečníka, která mu byla ušita na míru. Informuje čtyři zaměstnance o tom, že se musí zúčastnit podivné "soutěže" - mají do čtyřiadvaceti hodin co nejvýhodněji prodat bezcenné pozemky. Vítěz vyhraje luxusní auto, poražený dostane padáka. Každý ze zaměstnanců zvolí jinou metodu, jak obstát. Jeden z nich dokonce přijde s nápadem vyloupit kancelář, ukrást seznam perspektivních klientů a prodat je konkurentovi. Snímek Konkurenti, v němž excelují Al Pacino jako šéf obchodního oddělení, Jack Lemmon jako stárnoucí zkrachovalec, Alan Arkin a Ed Harris jako frustrovaní obchodníci, Kevin Spacey jako vyčerpaný vedoucí kanceláře a Jonathan Pryce v roli klienta, je v jádru charakterovou studií o skupině mužů, kterým už dávno ujel vlak. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (226)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Death of a Fuckinˈ Salesman. I barevným schématem nasnímání noc a den, ve kterých schází morální hodnoty, čest i důstojnost a přebývají neduhy maskulinity v podobě sebestředných lží, ješitnosti a slabosti. Ve volbě mezi cadillacem, sadou nožů a vyhazovem je ještě naštěstí možnost nebýt toho součástí.. Bezesporu bombastické obsazení, ale jak vrzala ta divadelní prkna, měl jsem pocit, že ti herci tam nejsou pro ty postavy, pro jejich autentičnost, ale spíš pro diváka v hledišti. Dle mého Foleyho chyba. Ať tak, či onak, Pacinův realitní žralok Ricky Roma by prodal i 59. patro newyorkské Trump Tower. Klidně i Donaldovi.. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Velcí mluvkové z firemní kanceláře mluví... lidově řečeno hodně sprostě. Využívají v každé druhé nebo třetí větě alespoň jeden vulgarismus, obyčejně tedy hodně vulgarismů. Nadávají na život, společnost, občas řeší s mluvou tohoto stylu i různé kšefty. Mezi tím si zkracují dlouhou chvíli odvyprávěním nějaké té historky z prodejů v minulosti a samozřejmě nezapomínají je okorenit patřičnou dávkou vulgarismů. Z celého srdce děkuji pánům Lemmonovi, Pacinovi a spol. za rozšíření si obzorů v podobě bezedné studnice odprezentovaných variací na nejrůznější možná využití slova fuck v anglické větě, dozajisté jim to nějakou dobu nezapomenu.... Je mi líto, ale odmítám tohle považovat za humor a umění. Ve výsledku se pro mě nekonala ani komedie (na to je zde málo pokusů o skutečný humor), ani drama (na to je zde zase málo děje a žádné napětí), jenom jedno obrovské znechucení. Jedna hvězda za špičkové herecké výkony v tomto trapném... s prominutím shitu. Fuck it off!! 20% ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. David Mamet si všiml dramatického potenciálu profese marketéra, které jsem se sám svého času věnoval (šlo o jiné zboží, ale stejný princip) a tato zkušenost mi trochu znesnadňuje snahu dívat se na film jako na metaforu něčeho většího za zdmi call centra, kde se převážně odehrává. Umění přesvědčit klienta o něčem, co nepotřebuje, že bez toho nemůže žít, je převážně konverzační a takový je logicky i film. Často opakované pochybnosti, nakolik mohla či nemohla režie zdynamizovat Mametovu hru, velkoryse nechám stranou, protože ta hra je zkrátka dobrá. Každý z konkurentů má vlastní metodu přesvědčování. Někdo vsadí na stylizaci "řeknu vám to narovinu", někdo na roli spikleneckého přítele rodiny; někdy se vyplatí uplatnit nesmlouvavou autoritu a jindy citové vydírání, to už podle nátury prodejce i vytipovaného klienta. Al Pacino a Jack Lemmon tohle vystihli, jako by jakživi nedělali nic jiného, a z obsazení proto trochu vyčnívají. Pouze je totiž vidíme i "v terénu". Alan Arkin, Ed Harris a Kevin Spacey řeší převážně interní trable , přičemž na sobě navzájem uplatňují profesní přesvědčovací návyky. Vzásadě filmu zazlívám jen dvě věci - 1.) kdyby vynechal alespoň polovinu fuckování ve všech pádech, byl by o pěkný kus kratší a stravitelnější, 2.) čekal jsem nějakou fatálnější pointu. 80% ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Opravdová lahůdka. Herecká esa rozehrávají drama plných unikátních dialogů a monologů. Jen si myslím, že ve filmu to nemůže tak působit, jako v divadle. S! Jaký páky nasadil Al Pacino v baru a vysvětloval klientovi, jak to v životě "chodí" S! bylo opravdu famózní. Říká se, že všeho se dá přejíst, ale takových to lahůdek asi velmi těžce. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

2* Je pravda, že jsem si pro tohle konverzační drama vybral nevhodný čas, ale i tak si myslím, že ani jindy bych si ho neužil víc. I když je film dobře zpracován a na první pohled zaujme herecké obsazení, tak divadelní předlohu nelze přehlédnout. Nastolená hra je zajímavá a dobře se tu ukážou charaktery jednotlivých lidí a vlastně žádný klaďas se tu nenajde a jen dokazuje to, že se obchoďákovi vlastně nikdy věřit nedá ;-). Co mi nejvíc nesedlo bylo staromódní zpracování i styl filmu včetně hudby a trošku i český dabing, ale za to film nemůže. Navíc příběh byl utahaný, moc ukecaný a chvilkami nezáživný, a proto jen ty dvě hvězdy. Jde však jen o moje subjektivní hodnocení a pro jiného, zejména staršího diváka lákajícího toto téma a k tomu trochu krimi, může bavit víc. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Alec Baldwin se kromě postavy Blakea, která byla napsaná speciálně pro filmovou verzi, připravoval i na možnost, že by nakonec hrál Rickyho Romu. Hrozilo totiž, že Al Pacino na natáčení nebude dostupný. O tuto roli se zajímal i Joe Mantegna, který ztvárnil Rickyho Romu jako první – v roce 1984 v divadelní hře na Broadwayi. (DavePave)
  • Herec Jack Lemmon řekl, že při natáčení Konkurentů zažil ten nejlepší herecký kolektiv, v jakém se kdy ocitl. (becki_tu)
  • Dva herci z filmu se objevili v různých pozdějších adaptacích původní divadelní hry. Al Pacino si v divadle zahrál Shelleyho (ve filmu postava Jacka Lemmona), Jonathan Pryce zase Rickyho Romu, kterého ve snímku ztvárnil právě Pacino. (DavePave)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama