Reklama

Reklama

Bitva o Černobyl

  • Francie La Bataille de Tchernobyl (více)

Dokument o událostech osudové noci, kdy v černobylské jaderné elektrárně došlo k výbuchu, a o velmi náročném úsilí předejít další pohromě. (Netflix)

Recenze (123)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Člověk ani nedokáže ocenit, jakému riziku se zpočátku nevědomě lidé v elektrárně vystavovali, aby zabránili ještě hrozivější katastrofě. Zasluhují obrovskou úctu. Dokument také krásně dokazuje, jak titěrní a bezvýznamní jsme v rukou nejvyšších činitelů. V případě Černobylu se ukazuje ještě jedna negativní vlastnost lidstva, kterou nesnáším - i když je již dávno třeba postavit kolem elektrárny nový sarkofág, aby se zabránilo úniku plutonia s nedozírnými následky, zase hrají hlavní roli peníze. Když nejsou peníze, tak se prostě obětují lidé. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Jaderná katastrofa, která ovlivnila celou Evropu. Přesto se nikdo nepoučil a jaderné elektrárny či zbrojení pokračuje. Kompletní dokument u události, na které pracovalo 500 tisíc lidí. Zdravotní a ekonomické následky nevyčíslitelné, na vše ostatní máte Eurocard-Mastercard. Za český dabing bych trhal autorům nehty. Hrozné amatérské hlasy. ()

Reklama

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o Černobylu k dostání. Nevěřím, že lze vytvořit něco lepšího. Leda se jít podívat přímo do ruských archivů a tam nepovolané osoby nepustí. Skvělý film v aktuální chvíli, kdy Fukušima hrozí. Podle mě povinný film pro ty, co chtějí prokouknout aktuální situaci v Japonsku a poznat motivace politiků. Pokud uvidíme stoupající dým z Fukušimy, bude Vám jasné, že přesně takto to vypadalo v Černobylu. A nepotřebujete k tomu komentář žádného politika. Ani paní Drábové. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Autentický dokument formou rôznych záznamov, videí, fotiek a v podstate celkom podrobný prehľad, rekonštrukcia danej udalosti. Samozrejme nikto nič nevedel, nevidel, nepočul... len Gorbačov sa usmieval zo svojho kresla v Kremľu. Černobyľ ako taký vychádzal v podstate z I. generácie jadrových reaktorov , šlo o komerčné reaktory 50. - 60. rokov. V tomto prípade sa o nejakej bezpečnosti nedá ani len diskutovať. Závery z tohto dokumentu o zastavení "jadra" sú prehnané... Bezpečnostné systémy dnešných jadrových elektrárni od inhertnej bezpečnosti, cez rôzne bariery po maximálny pripústny výkon splňajú prísne bezpečnostné požiadavky. Černobyľ momentálne Fukušima tlačí "zeleným" do pusi keci... alternatívne zdroje = black out. 6-7/10 ()

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

I když je to na ČSFD, co se bodového hodnocení týče, přesně naopak, tak mě se líbil víc starší snímek Nultá hodina. Bitva o Černobyl samozřejmě také patří mezi dokumentární skvosty - obsahuje navíc řadu autentických záběrů, které dodávají dokumentu na síle (z odklízecí čety na střeše reaktoru opravdu mrazí) - ale nemůžu se přece jen ubránit dojmu, že film chce mezi řádky tak trochu agitovat o jaderném nebezpečí. A to (ač s tou agitací jako takovou naprosto souhlasím), by do dokumentu myslím patřit nemělo. PS - za 1 hodinu a 20 minut se to přesně před 25 lety stalo... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno