Reklama

Reklama

Bitva o Černobyl

  • Francie La Bataille de Tchernobyl (více)

Dokument o událostech osudové noci, kdy v černobylské jaderné elektrárně došlo k výbuchu, a o velmi náročném úsilí předejít další pohromě. (Netflix)

Recenze (123)

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Je těžké hodnotit tento dokument pěti hvězdami, ale dát mu méně rozhodně také nejde, a tak jsem se rozhodl plně podpořit hodnocení, aby kdo narazí zde na toto dílo řekl, že to stojí za shlédnutí. A opravdu stojí. Protože se ukazuje velké množství informací o této události a že nejen Rusové lhali svým lidem. Také ukazuje ty co bojovali s tímto neviditelným nepřítelem, ale nikdo se pořádně nemůže dozvědět kdo všechno to byl, jen proto aby se vše co nejlépe ututlalo. Teď tito lidé žijí v invalidním důchodě se kterého nemohou ani vyžít. Naštěstí i tato tragédie má své malé světlé stránky, například odzbrojování jaderných zbraní... Dodám už je pro lidi co se bojí, že by se tato havárie znovu opakovala, je to nemožné, dnes je bezpečnost výš než na prvním místě a technologie k tomu používané jsou ty nejlepší. Ale na to je potřeba, aby jste si to zjistili sami :) ... HODNOCENÍ: 95% (5*) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Absolútne šokujúci dokument, ktorý takmer detailne zachytáva kroky podniknuté ruskou vládou, po výbuchu v Černobyle. Divák môže vzhliadnuť množstvo autentických záberov zo samotnej elektrárne počas odstraňovania závad, pri ktorých prišli o život stovky nevinných, odvážnych ľudí. Takmer nikto neprotestuje, všetci si uvedomujú svoju občiansku povinnosť zabrániť ďalšej katastrofe, druhému výbuchu, ktorý by zrovnal so zemou územie o veľkosti 340 km štvorcových. Takmer pol Európy by viac nebolo možné obývať. Tí najodvážnejší obdržali finančnú odmenu vo výške približne 100 dolárov. Mesto Pripiať bolo evakuované za 3 a pol hodiny. 45 000 ľudí sa už nikdy nevrátilo do svojich príbytkov. A toto ani z ďaleka nie sú jediné následky katastrofy. Žiadny dokument nikdy dostatočne nezachytí katastrofu, ktorá postihla osudy mnoha ľudí, no presto všetko vo Vás vyvolá veľmi nepríjemné pocity. ()

Reklama

TheKiw 

všechny recenze uživatele

Docela neobvyklý pohled na jednu z nejděsivějších katastrof v dějinách, který se místo ní zabývá jenom následky a jejich likvidací. Kudos za celkem raritní záběry a výtečná svědectví lidí, kteří se přímo účastnili. Antikudos tomu břídilovi s otřesným nápadem zprostředkovat co nejvíce ruštiny. Jednak jsou původní ruské hlasy skoro stejně hlasité jako ty anglické, jednak překlad čtou lidi s citelným (místy těžce srozumitelným) ruským přízvukem a vynechávají část informací. Jediná další věc, která mě na jinak super dokumentu rozhodila/naštvala je strašení "druhou explozí, která by učinila půlku Evropy neobyvatelnou". Zaráží mě, že o něčem tak "fantastickém", jako je výbuch o síle 5 megatun, člověk nikde nic nenajde. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, že je to pár let, co jsem viděl dokument o Černobylu na Nově. To byl docela slabej odvar proti tomuto. Najdete zde rozhovory s lidmi co po havárii pomáhali s odklízením a měli to štěstí, že stále ještě žijí, s tehdejším prezidentem Gorbatchovem (ten samozřejmě tvrdí, že ani on sám neměl informace, jak vážná situace doopravdy je, což mě opravdu pobavilo...) nebo vědci, kteří hledali východisko. Co jsem ale nevěděl a docela mě to posadilo na prdel, je fakt, že hrozil další výbuch při styku magma s vodou. Ten by prý vymazal půl Evropy. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Takle vysoký hodnocení? Jo, tohle přesně sem si říkal o tom, když se tenhle dokument objevil v top200. To sem si nemohl nechat ujít. A po skončení mi teda není vůbec jasný, čím že si to tenhle dokument zasloužil... Ano je pravda, že se zde člověk dozví kupu zajímavejch a dosti i hrůzostrašnejch věcí. Jedna z nich je to, že kdyby to bouchlo podruhý, tak že by celá Europa lehla popelem, což jako celkem zajímavý je. Taky je zajímavý, že vlastně tato katastrofa nastartovala atomové odzbrojování a i vlastně konec Studené války, brr. Nic novýho je to, že to před náma ty zatracení komouši tajili do poslední chvíle, ale když se pan radiační mrak rozšířil po celý Europě, tak už museli krapet vyložit karty. Stejně to ale chtěli zatloukat, zatloukat a když by je náhodou chytli, tak zatloukat :o). Neviditelná válka musí bejt něco nepředstavitelnýho. Malinko se bojím toho, aby se tento dokument nestal po zemětřesení v Japonsku ještě víc aktuální. Naštěstí si říkám, že Japonci už to měřej, takže by se nemělo nic stát :o). A když by přecijen, tak mám na půjčení dva atombordely, ale klepeťáci už sou zabraný :o) ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama