Reklama

Reklama

Požáry

(festivalový název)
  • Kanada Incendies (více)
Trailer

Obsahy(1)

Stará matka umírá a v závěti odkazuje svým dvěma dětem úkol: najít svého otce (o kterém si mysleli, že zemřel v libanonské občanské válce) a svého bratra (o kterém neměli tušení). Nejprve dcera Jeanne a posléze i bratr Simon jsou tak vtaženi spolu se svým právníkem do víru smutné minulosti a série šokujících zjištění o životě a utrpení své matky i jich samých. (MartinezZ)

(více)

Videa (6)

Trailer

Recenze (260)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Požáry jsou mým třetím filmem od Denise Villeneuva a já konečně můžu říct, že jsem našel svého oblíbeného režiséra v žánru mysteriózních dramat. Zatímco v Prisoners mě Villeneuve uchvátil a v Enemy zdrogoval, Incendies přináší zase trochu jiné emoce. Takové matematické. Protože 1+1 nemůže být 1. Nebo snad ano? 9/10 ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Spoilery ~ Velice silný příběh matky, nedbalé náboženských předsudků, jenž otěhotněla a tím rodinu zostudila. Dítě šlo do sirotčince a matka se musela z LIbanonu dostat pryč, do Kanady. Po její smrti její další dcera a syn dostanou obálky, aby je předali svému otci, o kterém si doteď mysleli, ze je mrtvý, a dalšímu sourozenci, o kterém neměli tušeni (ano, ono odložené děcko). oba je ale nejprve musí najít. Syn Simon na to kašle, Jeanne se ale do LIbanonu vydává pátrat po otci i matčině minulosti, což ji přivádí do doby libanonských ozbrojených střetů mezi muslimy a křesťanskými milicemi a k úloze, kterou její matka v těchto dobách hrála. Po šokujících zjištěních se, ač nerad, k pátrání připojuje i Simon a jejich francouzský právník, šokujících zjištění ale přibývá. Popis "mysteriózní" k filmu dokonale sedne. Co k němu ale sakra nesedlo, to byly skřeky od Radiohead. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VÍTE, NĚKDY JE LEPŠÍ VŠECHNO NEVĚDĚT“..... /// Stříhali dohola malého chlapečka……- ale nepředbíhejme, …. pěkně popořadě… Neobvyklá závěť rozjíždí příběh, ve kterém se současnost plynule střídá s minulostí. Matka hledá syna, dcera hledá bratra a zároveň zjišťuje: KDO vlastně BYLA JEJICH MATKA!? Skládačka, ve které s intenzitou informací neustále přituhuje, nabízí nejen zajímavé prostředí, ale hlavně neuvěřitelně zajímavé celkové rozuzlení, které potěší všechny matematiky se smyslem pro tragédii. Ono totiž 1 + 1 může bejt 1! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se umřít a hledám námět pro zajímavou závěť. 2.) Mám na patě vytetovaný tři tečky. 3.) Zjistím, že expert na mučení Abu Tarek byl pěknej kanec. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ *** ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5...Prisoners ma priviedli k Denisovi V. a tento film je dôkaz, že tento chlapík VIE! Už v úvodných sekundách Radiohead a You and Whose Army, srdcovka, štart jak sviňa. Je pravda, že úvodná minimálne polhodina je rozbeh, ale pre príbeh a zápletku je to nutné a vôbec nie otravné. Postupom času atmosféra poriadne hustne a minimálne od "autobusovej scény" je jasné, že tu sa mieri ostrými nábojmi. Silný film, ktorý má viac vrstiev a viac rovín, nad ktorými sa dá premýšlať, polemizovať, jedno je však isté - Incendies je nesmierne silným, podnetným, perfektne zrežírovaným filmom, klobúk dole aj pred hereckými výkonmi, kamerou, hudbou.... a za to vyústenie by sa nemusel hanbiť ani najlepší antický tragéd... ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

V retrospektivách velmi silný a emocionální příběh, kterému nohy podkopává nedotažená současná linie v podobě suchého sběru faktů a scestné snahy prohloubit postavy a složité vztahy dvou sourozenců skrze artistní bezmoc, jež vzhledem k zbytku filmu navíc působí jako pěst na oko (symbolické scény z bazénu). ()

Galerie (39)

Zajímavosti (5)

  • Film získal na filmovém festivalu v Adelaide v roce 2011 cenu pro nejlepší hraný. Režisér Denis Villeneuve poté řekl: "Jako poetické znamení vděčnosti filmovému festivalu v Adelaide dám jméno Adelaide jedné z hlavních postav v mém dalším filmu. Takže děkuji tisíckrát do Adelaide Film Festival!" (mi-ib)
  • Film je adaptací úspěšné stejnojmenné divadelní hry z roku 2003 libanonského dramatika narozeného v Montrealu Wajdi Mouawada. (homerr)
  • V čase 29:31 je na ulici Ammánu částečně vidět cedule s nápisem: „Baťa.“ (sniper97)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama