Reklama

Reklama

Sám ve stěně

(festivalový název)
  • USA First Ascent - Alone on the Wall
Trailer
Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 2009, 24 min

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou filmu je třiadvacetiletý Alex Honnold, který zdolává ty největší stěny bez jištění. Za každou sebemenší chybu ho může potkat trest nejvyšší - smrt. Ve snímku se pokusí o rekordní sólo výstup na 600 metrů vysokou stěnu na Half Dome. Teprve tam Alex poprvé pozná, co je to strach.
Film získal ocenění na všech festivalech, kterých se účastnil. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (49)

Ellush 

všechny recenze uživatele

Wooooow! ........ (Otevřená pusa)....... (Dlouhé ticho).... Mimo to, že Alex Honnold je naprostý blázen v tom nejobdivuhodnějším slova smyslu, tak tento krátkometrážní snímek je naprosto bravurně zvládnutý, vizuálně působí velmi příjemně a obsahově vyváženě. Řekla bych, že právě tento dokumentární kousek přesně vystihuje podstatu krátkometrážních filmů: Během příjemné stopáže dostanete milý filmový bonbonek s velmi zhuštěným obsahem emocí i informací a zbývající minuty a hodiny, které snímku chybí k označení "celovečerní" - ty strávíte s užaslým údivem a broukem v hlavě. Takhle se to dělá - jeden borec před kamerou, jeden borec za kamerou, a veledílo je na světě! ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1165. hodnocený film: Krásný dokument o muži, který jako jediný na světě dokáže sám a bez jištění vyšplhat na stěny okolo 600 metrů vysoké. Dělalo se mi ze záběrů docela nevolno a ještě, když onen horolezec dostal malý záchvat paniky. 5* musím dát, protože jsem tak napínavý dokument dlouho neviděl. 5* ()

Reklama

Berry0153 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je psycho. Sama mám kolikrát záchvaty úzkosti, když lezu, ale s lanem a parťákem! Je ale fakt, že mám strach z toho, že mi selže některá z jistících pomůcek, kdežto on spoléhá jen sám na sebe. Přesto je to blázen! Může se mu zamotat hlava, nebo mu šutr zůstane v ruce a vlastně se mu mohou stát desítky dalších věcí. Ale musí to být nádherný pocit, podívat se dolů a vědět, že ji zdolal. No, mě a lidem v mém okolí to naštěstí stačí s lanem, a i tak je ten pocit moc fajn :-) mmm, musím se na skály zase co nejdřív podívat :-) ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

Alex Honnold je blázen - volně vysolovat (vylézt bez jištění) více něž 600 metrů (2000 stop) vysokou trasu Regular Northwest Face na Half Dome v Yosemitech a to za pouhé 2 hodiny a 50 minut.. co dodat.. předtím ještě máme možnost vidět Honnoldovo free solo 365 metrů (1200 stop) vysokého Moonlight Buttress v Zionu v Utahu.. no prostě ten chlápek je šílenec a já smekám současně všechny klobouky a čepice, co mi kdy přišly pod ruku :) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nebyť kamošky, rozplývajúcej sa nad výkonom, neviem o tomto. Azda hodnotiace nadšenie spočíva v obdive odvahy v kombinácii so zatajeným dychom. Pretože dokument je síce o lezení bez istenia, ale čo prevláda? Silácke reči o úžasnej stene, chápajúcej mame, neskutočnom borcovi a koncentrácii. Syndróm doby zaujímavý zo sociologického hľadiska. Celé to pripomína skratkovitosťou, rýchlosťou a jednoduchosťou skôr reklamu. Polhodina je presýtená slovom. Chválospevy a odrapotané posolstvá. Spoločným znakom je minimálna informačná, vzdelávacia a iná hodnota. Všetko len och, aká to je bomba! Poukazuje sa na ťažkopádnosť včerajška v porovnaní s ľahkonohou a svižnou prítomnosťou. Dnes nastupujú novodobí dobrovoľní skalolezeckí dobrodruhovia-herkulovia. Podstatou filmu je niečo dobovo príznačné - zaujať. Niečím očarujúcim, čo nik iný nevie. Ja to nazývam adrenalínový pop ego underground. Čiže absolútne zaujatie samým sebou, lákajúce nasledovníkov, fascinujúce cieľové skupiny takýchto filmov. Tentoraz ide o to - správne si siahnuť špičkami prstov do uzulinkej škáročky. Jej správne uchopenie delí život sebaistého lezca od neustále hroziacej smrti. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Solo lezení je lezení bez lana. Samotnému pokusu většinou předchází podrobné nastudování cesty. Někdy lezec mnohokrát zdolá cestu s lanem a poté zkouší Solo. (pajaslav)
  • Pokud by někdo vylezl cestu na poprvé, označuje se jeho výkon ještě OS - on sight. (pajaslav)
  • Alex Honnold, který se v dubnu 2008 proslavil sólovým přelezem cesty Moonlight Buttress (V, 5.12+, 9 délek) v Národním Parku Zion v Utahu opět posunul hranici lidských možností, když ve svých 24 letech ve stejném duchu zdolal jako první cestu Regular Northwest Face (VI, 5.12a, 23 délek) na yosemitský Half Dome. (maseer2)

Reklama

Reklama