Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Michael Shannon, který se neřadí mezi moje oblíbence a je mi spíše nesympatický, mi v této roli nevadil a dokonce mě svým výkonem patřičně vtáhl do tohoto atmosférou nasáklého dramatu. Příběh sám o sobě je zajímavý a vzhledem k tomu, že se Take Shelter netváří jako velkofilm a celosvětový hit, potěší o to více. Pochválit musím houstnoucí atmosféru, která dodává celému počinu ty správné grády, kdy divák s napětím očekává, co přinese následující minuta. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Psychologická dráma o mužovi, ktorý začne trpieť podivnými nočnými morami a postupne uverí, že sú predzvesťou búrky apokalyptických rozmerov, ktorá sa u nich má objaviť. Všetku svoju energiu i čas teda začne venovať výstavbe podzemného bunkra a stáva sa tým natoľko posadnutý, až sa odsudzuje nielen svojmu okoliu, ale aj rodine a všetkému, na čom mu doteraz záležalo. Zároveň si však sám sebou nie je istý a tak popri návštevách psychiatra zvádza vnútorný boj medzi svojimi víziami a reálnym svetom. Miestami som sa nudil, keďže konverzačné drámy v ktorých sa udeje málo nie sú práve mojou šálkou čaju a pozerám ich väčšinou len keď v nich hrá nejaký môj obľúbenec. Michaela Shannona som ale doteraz neregistroval, no v niektorých momentoch mi pripomenul Joaquina Phoenixa v Znameniach (a nie je to jediná vec, ktorú majú tieto filmy spoločné). Je fajn, že rozvláčnosť príbehu pretli jeho drsné vízie a pár napínavých chvíľ, ináč by som zrejme nepridal 4.hviezdicu čisto za vkusný, uspokojivý záver. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušné psychologické drama, které staví na dvou výborných hereckých výkonech. Jessica Chastain i Michael Shannon jsou výborní, ale stačí to? Mně ne. Hlavní hrdina trpí apokalyptickými sny o blížící se katastrofě a rozhodne se postavit atomový kryt, nikdo mu samozřejmě nevěří a je považovaný za blázna. Vize jsou slušné, ikdyž tu s krumpáčem neukážou jen řeknou a to pokládám za mínus. Moc se toho ve filmu neděje, ale přesto vyloženě nenudí což je pozitivní akorát očekávaný Pay Off na konci nepříjde a to je téměř neodpustitelné. Vydržel bych klidně 20 minut navíc, kdyby se tvůrci zmohli na něco většího, ale to leda ve snu. Není to špatné, ale pro mne trochu neuspokojivé. Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí>Ne, Zábavnost***, Hudba***, Vizuál***, Atmosféra****, Napětí*** 6.5/10. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Precizně budovaná atmosféra, dokonale nejednoznačná sémantika filmu... Zámořská Melancholia je vystavěna mnohem rafinovaněji a důmyslněji než její evropská sestra (a to říkám při vědomé úctě k jejímu slavnému režisérovi). Mnohoznačnost a sémantika filmu vyvěrající spíše z iracionálního v nás jsou zjevné klady snímku, který je motivován onou zvláštní atmosférou, která je charakteristická pro vývojové stádium, do kterého dorazila západní civilizace, blíží se nějaký zásadní zlom a možná i kolaps (=transformace) euroatlantického systému. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Pomalé a znepokojivé budování ničeho ... Je tatínek od rodiny blázen propadající schizofrenní poruše, nebo vizionář, který očekává konec světa? No a o tom je celý film, že to vlastně 2 hodiny nevíme, rodina je ve zmatku, nic se v podstatě neděje ... A hlavně, člověk mající zkušenost s pacienty se schizofrenií u tohoto prostě trpí ( můj případ ...), protože takto se schizofrenie prostě neprojevuje a věci u ní nefungují ... No je to nesmysl tenhle film a u konce jsem si jen řekl .. "chjo ..." :-/ ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • První nesestříhaná verze filmu trvala 2 hodiny a 45 minut. (Brousitch)
  • Dcéra hlavného protagonistu Curtisa (Shannon) pôvodne nemala byť hluchá už od narodenia ale postupne strácať sluch pred udalosťami filmu kvôli rôznym chorobám. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama