Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Velmi atmosferický a silný film. Výkon M. Shannona je doslova oscarový, Jessica tiež nezaostáva a už vtedy potvrdila súčasnú silnú pozíciu v hollywoode. Film je napínavý i v momentoch keď sa dokopy nič nedeje. Divák len tuší, ale nie je si istý a to je veľmi silná stránka filmu. Pomalé tempo mi vôvec nevadilo, film mi dokonale sadol a uvažoval som aj nad plným počtom. Možno to časom dvihnem. Určite mu dajte šancu! 80%. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vstříc podmanivým hlubinám šílenství skrze hřmění v Ohiu… Stěží říct, na co pět chválu dříve a více. Zda na nebývale skvostně gradovanou hmatatelnou podprahovou tenzi, Shannonův výkon v roli poctivého rodinně založeného dříče, který si uvědomuje, že takřka jistě propadá schizofrenii, ale „co když přeci jen ne“. Výsledkem je nejznepokojivější, nejreálnější a v neposlední řadě i zdaleka nejlepší filmová verze biblického příběhu o Noem. Mám snad jedinou titěrnou výtku; a to sice k samotnému závěru. Jde o typ snímku, který může skončit jen dvěma konci. A Nichols šel cestou toho filmově vděčnějšího a stylovějšího. Nemohu se však zbavit pocitu, že ten druhý možný by se pod kůži zadřel ještě o poznání více a k tomu by byl i interpretačně bohatší. ()

Reklama

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si před nedávnou dobou chtěl stáhnout kriminální drama s Jodie Foster s názvem Úkryt a místo toho jsem si čirou náhodou stáhnul film se stejným názvem, ale úplně jiným obsahem a hereckým obsazením. Tak jsem si sednul před moje domácí kino, připravil jsem si popcorn, coca-colu a další nezbytné ingredience, které potřebujete ke sledování filmů. Konečně jsem si pustil tento film a vidím, že místo filmu s Jodie Foster tam hraje Michael Shannon a že jsem si asi stáhnul jinej film. Představení jsem vypnul a DVD jsem uložil na nějakou dobu do šuplíku. Pak jsem si stáhnul ten pravej film s Jodie Foster a byl jsem celkem zklamán. Oni totiž existují čtyři filmy s tímto názvem a pravděpodobnost, že si stáhnete úplně jinej film je poměrně vysoká, hlavně pro takový trumbery jako jsem já. Včera jsem si prohrabával šuplík kvůli hledání ztracených diplomů z pionýrských táborů, abych si připomněl jakej jsem býval štramák a narazil jsem jsem na toto DVD, které jsem se rozhodl zkouknout. Nečetl jsem si ani obsah, ani recenze na tento počin a nechal film volně běžet, jak zákon káže. Vidíme v něm příběh celkem šťastné rodinky, která se skládá z matky, otce, psa a jejich malé hluchoněmé dcerky. Všechno probíhá v pohodě až do doby kdy otec této rodiny začne vídávat ve snech živé představy děsivých událostí připomínající apokalypsu. Takže z původně rodinného filmu jsme se přesunuli k psychologickému dramatu s hororovými prvky, kdy tento otec rodu, kterej se začne chovat jako vidláckej paranoidní magor a začne si na zahradě budovat protibouřkový bunkr, aby ochránil svou rodinu. Nikdo v jeho okolí ho nechápe a mají ho za blázna, což by se dalo pochopit, jelikož těm buranům kouká zpoza uší seno a piliny. Ale hlavní hrdina si jede ve svým a nehledí na své okolí a na to kdo si co myslí. Až po jednom excesu si uvědomí, že by se mohl mýlit a začíná o své představě pochybovat, že dokonce navštíví psychiatra. Ve snímku se prolínají dva dějové proudy a to zaprvé opravdová realita a za druhé to jsou jeho snové představy při kterých mi občas můj kyblík s popcornem začal bezdůvodně poskakovat tak, že jsem pak zbytek popcornu musel sbírat z podlahy. Jak to skončí psát nebudu, ale z původního nulového napětí a bezstarostné pohody místních buranů až po srdcervoucí houstnoucí atmosféru, která by se dala na konci tohoto snímku krájet a také za skvělé herecké výkony všech hlavních představitelů souhlasím s místním hodnocením 75%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Precizně budovaná atmosféra, dokonale nejednoznačná sémantika filmu... Zámořská Melancholia je vystavěna mnohem rafinovaněji a důmyslněji než její evropská sestra (a to říkám při vědomé úctě k jejímu slavnému režisérovi). Mnohoznačnost a sémantika filmu vyvěrající spíše z iracionálního v nás jsou zjevné klady snímku, který je motivován onou zvláštní atmosférou, která je charakteristická pro vývojové stádium, do kterého dorazila západní civilizace, blíží se nějaký zásadní zlom a možná i kolaps (=transformace) euroatlantického systému. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

O něco pomalejší a méně naléhavější než Půlnoční dítě, ale poslední záběr si pátou hvězdu prostě zaslouží. Skvělá hudba, sny, ptáci, kryt, plynové masky a čekání na bouři. Tenhle snímek je ovšem bouří plný... Michael Shannon jakoby vypadl z oka Richardu Kielovi (Jaws - Zub z J.Bonda), jen ocelové čelisti mu chybí. Duševní rozpolcenost ovšem zvládl na jedničku! Pro neznalé je lepší neprozrazovat nic. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Komparzistom počas scény obeda v Lion's Club bolo povedané len to, že za vystúpenie dostanú zdarma obed. Vôbec netušili, že scéna vyeskaluje do fyzického kontaktu. (Real Tom Hardy)
  • První nesestříhaná verze filmu trvala 2 hodiny a 45 minut. (Brousitch)
  • Film měl premiéru v lednu 2011 na filmovém festivalu v Sundance. (Brousitch)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama